• Criza vaccinului antihepatic B s-a încheiat săptămâna trecută

Direcţia de Sănătate Publică va primi, pe 13 iunie, 4.500 de doze de vaccin ROR, iar până la sfărşitul lunii, alte 4.420 de doze de vaccin hexavalent.

La Buzău, problema vaccinării este aceeaşi cu cea de la nivelul întregii ţări. Adică rata imunizării este încă prea mică pentru a asigura protecţia necesară, aşa că Buzăul se numără printre judeţele cu cele mai multe îmbolnăviri de rujeolă. Previziunile sunt însă optimiste, spune medicul epidemiolog, Carmen Scântei, care menţionează că, în urma tranşelor primite anul acesta, insuficiente şi cu întreruperi, medicii buzoieni au reuşit să imu­nizeze grupele de vârstă cele mai vulnerabile, cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni şi s-au recuperat mulţi dintre copii nevaccinaţi la timp.

„Suntem programaţi, pe 13 iunie, să ridicăm 4.500 de doze de ROR, iar până la sfârşitul lunii avem promisiunea că vom primi şi 4.420 de doze de Hexavalent”, a declarat dr. Carmen Scâtei, pentru http://sanatateabuzoiana.ro/.  Reprezentantul DSP a precizat că, până acum, în judeţ au fost aproape 400 de cazuri de suspiciuni de rujeolă, iar confirmate au fost aproape 300 de cazuri, însă în ultima perioadă se înregistrează o regresie a numărului de îmbolnăviri.

Direcţia de Sănătate Publică Buzău a primit 3.300 de doze de vaccin

De asemnea, criza de vaccinuri împotriva hepatitei B din Maternitatea Buzău s-a încheiat. Direcţia de Sănătate Publică Buzău a primit 3.300 de doze de vaccin care trebuie administrat bebeluşilor la scurt timp după naştere. Alte 4.420 de doze de vaccin hexavalent pentru copii vor fi livrate până la finele lunii iunie medicilor de familie din Buzău. În ultimele două săptămâni, de teama de a nu rămâne cu stoc zero de vaccin, medicii de la secţia de nou-născuţi din Maternitatea Buzău au decis să vaccineze doar copiii proveniţi din mame bolnave de hepatită de tip B. Până la sfârşitul lunii iunie, la Direcţia de Sănătate Buzău vor livrate peste 4.400 de doze de vaccin hexavalent. Ministerul Sănă­tăţii a distribuit, in judeţele din toată ţara, 198.000 de doze de vaccin Hepatitic B pediatric. Prioritate la primirea dozelor de vaccin au avut judeţele unde stocul a fost zero.

 „La începutul săptămânii trecute am primit 3.300 de doze de vaccin antihepatitic B, care se administrează bebeluşilor în primele 24 de ore după naştere. Pentru a evita riscurile, medicii neonatologi au imunizat cu prioritate bebeluşii proveniţi din mame purtătoare de virus, pentru că aceştia erau cei mai vulnerabili. În cazul celorlalţi, s-a recurs la recuperarea cu Hexavalent, care asigură protecţie şi împotriva Hepatitei B”, a explicat  mai spus medicul epidemiolog Carmen Scântei.

În România, vaccinarea bebeluşilor împotriva hepatitei B se face gratuit, fiind inclusă în Programul naţional de imunizare. Conform Calendarului de vaccinare, administrarea primei doze de vaccin se face în primele 24 de ore – 7 zile de la naştere, la maternitate, apoi la două şi la şase luni. La nouă ani, copiii vor primi o nouă doză de vaccin, pentru stimularea apărării imunitare care se poate diminua în timp.

DISTRIBUIȚI
loading...