Economic

În premieră după Revoluţie / Roşii pe piaţa buzoiană de la producători autohtoni, în luna februarie

Programul de susţinere a cultivatorilor de tomate în spaţii protejate a început să dea rezultate la Buzău.

Peste 250 de cultivatori s-au înscris în această toamnă la Direcţia Agricolă Buzău pentru ciclul doi al programului. Aceştia vor comercializa roşiile în această iarnă.

„Anul acesta au fost 800 de producători, iar anul trecut au fost 500. Sunt foarte mulţi fermieri care sunt încurajaţi de acest stimulent. Mulţi tineri ne-au transmis că n-au mai plecat în străinătate pentru că au încercat să-şi deschidă pe cont propriu afacerea, iar cei care de câţiva ani se ocupă cu această activitate, creşterea legumelor în spaţii protejate, s-au modernizat, au făcut investiţii în tehnologii moderne, care le permit să-şi mărească producţia, să crească productivitatea şi randamentul muncii lor”, spune Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Producătorii de tomate care au început această activitate de câţiva ani buni se află în situaţia să producă pentru piaţa autoh­tonă chiar în miezul iernii, aşa cum nu s-a mai întâmplat de foarte mulţi ani. Un rol important la această reuşită o au şi subvenţiile cu care aceştia au reuşit să achiziţioneze tehnologiile care să le permită producţia pe timpul iernii.

„Există o proiectare pentru anul viitor, ca să se dea subvenţii şi pentru castraveţi, vânătă şi ardei gras. Noi am stat de vorbă cu producătorii  de legume din bazinele importante ale judeţului, la Glodeanu Sărat, la Limpeziş şi chiar şi în zona Râmnicului. Am stat de vorbă cu ei şi  mulţi şi-au proiectat culturile pentru anul care vine şi este posibil să avem roşii şi în luna februarie, pentru că aceşti bani pe care dânşii i-au investit în tehnologii moderne le permit să scoată roşiile mult mai devreme. Nu toţi, dar cei care practică această activitate de mai mulţi ani îşi permit. Mi-au spus că îşi proiectează culturile astfel încât să planteze în decembrie, iar  la sfârşitul lui ianuarie, începutul lui februarie să avem roşii româneşti pe piaţa buzoiană. În premieră, după Revoluţie, pot să spun că în februarie o să avem roşii româneşti pe piaţa locală de la producătorii buzoieni”, a explicat directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Subvenţii mai mari anul viitor

Subvenţiile pentru la tomate de anul ­vii­tor vor fi mai mari, ceea ce înseamnă că acestea vor constitui în continuare un stimulent pentru cultivatorii buzoieni de legume. Ministerul Agriculturii a anunţat în această toamnă ce se va întâmpla în anul 2020 cu sprijinul acordat legumicultorilor care cultivă roşii în spaţii protejate. Astfel, subvenţia de stat pentru tomate în sere şi solarii va fi achitată şi anul viitor în cuantum de 3.000 de euro pe hectar. Ca şi până acum, schema de sprijin va fi derulată prin Direcţia Agricolă, unde fermierii depun cererile, documentele cerute, aceeaşi instituţie făcând şi controalele şi plata ulterioară a sprijinului.

Potrivit prevederilor adoptate în această toamnă, valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care ar urma să se acorde anul viitor beneficiarilor ar fi de 14.248,8 lei/be­neficiar/an, ceea ce înseamnă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019.  În anul 2020, schema de ajutor de minimis se acordă şi întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea produsului tomate în spaţii protejate.

Fermierii care pot accesa ajutorul de minimis de 3.000 de euro pentru cultura de roşii trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii ca şi în anii de cerere 2018 şi 2019.

Termenul de depunere a cererilor  este de 20 martie inclusiv, pentru producţia ­va­lorificată în perioada ianuarie-mai, respectiv 15 septembrie, inclusiv, pentru tomatele ­va­lorificate în perioada noiembrie – 20 decembrie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker