Din 15 martie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă dă startul cursurilor de calificare pentru şomeri pe acestui an. Calendarul stabilit de conducerea instituţiei are, din start, câteva caracteristici ce ţin de  fondurile ce suplimentează bugetul alocat Buzăului de ANOFM pentru anul 2018. Şi aici, potrivit conducerii AJOFM Buzău, avem mai multe elemente de noutate. Directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu, spune că, anul acesta,  ,,au fost atrase fonduri europene nerambusabile în domeniul calificării forţei de muncă buzoiene”, motiv pentru care structura cursurilor de calificare pentru anul 2018 a Agenţiei Jude­ţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă presupune trei direcţii. Pe de o parte, Agenţia Jude­ţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău va desfăşura, ca şi în anii precedenţi, cursuri de calificare proprii, adică va şcoli şomerii în calitate de furnizor de servicii cu personalul propriu, iar pe de altă parte, aşa cum menţionam mai sus, va folosi fonduri europene pentru realizarea a şapte cursuri pentru meseriile de cofetar, frizer, coafor, lucrător în comerţ, patiser şi vânzător. Şi cea de-a treia opţiune de calificare ce va fi folosită de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de muncă reprezintă tot  un element de noutate pe piaţa buzoiană a forţei de muncă. Este vorba despre calificarea pe structuri profesionale pentru care Buzăul nu are specialişti şi s-a apelat la furnizori autorizaţi din alte judeţe, precum Vâlcea, Braşov, Mureş, Călăraşi, Teleorman şi Dolj, ceea ce înseamnă o altfel de suplimentare de fonduri atrase pentru calificarea şomerilor buzoieni. Astfel, pe cele trei componente, Agenţia Jude­ţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău şi-a propus ca, până la finele anului să realizeze 32 de cursuri de calificare  prin care să şcolească 1092 şomeri.

Ce forţă de muncă pregăteşte AJOFM

Calificarea şomerilor este mai mult decât o componentă necesară pe piaţa forţei de muncă. Absenţa acesteia impune, în timp, limite creşterii economice şi competitivităţii, dar, pe de altă parte, poate duce şi la o presiune marită asupra sistemului de pensii şi a celui de asistenţă socială. Demersurile AJOFM  privind creşterea posibilităţilor de calificare a şomerilor aflaţi în evidenţă şi plată vin în întâmpinarea unei astfel de probleme. Anul acesta, potrivit calendarului, vor fi realizate cursuri de calificare pentru profesiile de agent de securitate, bucătar, cameristă, coafor, cofetar, comunicare-compeţente cheie de matematică, comunicare în limba engleză, comunicare-competenţe cheie de limba română, confecţioner-asamblor articole din textile, contabil, dulgher-tâmplar-parche­tar,electrician electronist auto, electrician constructor, electrician întreţinere şi reparaţii, fierar betonist, montator prefabricate, frizer, frizer-coafor-manichirist-pedichiurist, instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaze, lucrător în comerţ, maseur, măcelar, maşinist la maşini mobile pentru transporturi interioare, mecanic agricol, mecanic auto, operator calculator electronic şi reţele, operator introducere, validare şi prelucrare date, ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie, patiser, recepţioner de hotel, sudor, vânzător, zidar-pietrar-tencuitor.

În general, şomajul este mult mai mare în rândul celor slab calificaţi. În contextul acceleratei dezvoltări tehnologice, educaţia şi abilităţile profesionale vor deveni tot mai importante pentru obţinerea unor joburi de calitate. În aceste condiţii, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă se zbate şi pentru “alfabetizarea” unei părţi importante care o constituie şomerii care nu au absolvit nici măcar 8 clase.

În sprijinul acestora se vor derula două cursuri prin fonduri europene de comunicare-competenţe cheie de limba română şi comunicare-compeţente cheie de matematică, realizate de specialişti de la Dolj şi Mureş. În rest, calificarea urmăreşte cerinţa angajatorilor de pe piaţa forţei de muncă. Potrivit studiilor existente, eforturile AJOFM dau o şansă economiei locale pentru că, dacă la acest moment nu se bate monedă pe educaţie pentru ocupare, ea se numără printre factorii importanţi ai productivităţii ca sursă de creştere a PIB.

Primele cursuri de calificare sunt programate pentru data de 15 martie, respectiv 19 martie pentru profesiile de vînzător şi contabil.

DISTRIBUIȚI
loading...