• Contractul a fost semnat pe 9 ianuarie, iar unitatea medicală buzoiană face demersuri pentru obţinerea avizelor de funcţionare

După ce Spitalul Judeţean a rămas luna aceasta, fără singurul aparat RMN, directorul insituţiei dă asigurări că în maxim două luni problema se va rezolva.

,,Suntem în primele trei judeţe din cele 21 care au semnat în iarnă contractele, care vom primi RMN. Putem să avem totul gata în 45 de zile, dar am luat o marjă maximă de 60 de zile, pentru că nu depinde totul de noi. Trebuie să primim avizele necesare. În momentul de faţă, am demarat lucrările pentru amenajarea spaţiului. Noi suntem în curs să amplasăm RMN dat de Ministerul Sănătăţii, pe care îl vom monta în maxim 30 de zile”, a declarat pentru Opinia, managerul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian.

Directorul Claudiu Damian a anticipat nevoia Spitalului Judeţean de a avea propriul RMN de pe vremea în care unitatea spitalicească avea contract cu o firmă privată care oferea aceste servicii medicicale. Astfel că a făcut demersurile către forurile superioare şi, împreună cu Consiliul Judeţean şi vicepremierul de la acea dată, Marcel Ciolacu, marţi, 9 ianuarie, la Palatul Victoria, a obţinut prin contract, pentru Spitalul Judeţean Buzău, aparatură medicală de înaltă tehnologie.Este vorba despre un RMN (aparat de rezonanţă magnetică nucleară) şi un PACS (sistem de arhivare a imaginilor medicale). ,,De un an şi jumătate mi-am dorit să achiziţionez aparatură care să faciliteze arhivarea de imagini şi trimiterea imaginii în orice colţ al lumii. Pe de o parte, noua aparatură permite creşterea vitezei în luarea unei decizii pertinete, consultarea unei a doua opinii în anumite cazuri, prin trimiterea imaginii la alte spitale din ţară, dar şi diminuarea spaţiilor pentru arhivare. Patru dintre cei şase medici de la Radiologie au competenţe pentru a efectua un RMN”, a declarat directorul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian.

“Nu am pus în pericol pe nimeni”

„RMN nu era aparatul spitalului. Noi aveam o colaborare cu o firmă care făcea diagnosticarea cu aparatul RMN a pacienţilor internaţi în secţiile din spital“, spune Claudiu Damian. Managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, mai precizează că, pentru maxim două luni, până când Spitalul buzoian va avea propriul aparat RMN, pacienţii trebuie să se adreseze altor unităţi medicale din ţară, situaţie adusă, de altfel, la cunoştinţa buzoienilor prin afişele puse pe holurile unităţii medicale; totuşi, aceasta nu reprezintă o situaţie de risc. ,,Nu am pus în pericol pe nimeni”, spune Claudiu Damian, care explică faptul că RMN se foloseşte pentru cazurile cronice. „Pacienţii sosiţi în UPU nu erau diagnosticaţi cu acest aparat şi diagnsticul se face în primul rând pe baza Computerului Tomograf“, a mai spus acesta. Diagnosticarea sau confirmarea unor afecţiuni presupune, în anumite situaţii, realizarea unor investigaţii suplimentare analizelor de sânge, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizată (CT) sau Rezonanţa Magnetică (RM). Spitalul Judeţean dispune la momentul actual de un aparat CT, foarte nou, achiziţionat în urmă cu mai bine de un an. Cele două modalităţi de diagnosticare utilizează tehnici diferite pentru obţinerea imaginilor: radiaţiile X pentru Tomografia Computerizată şi câmpul magnetic pentru Rezonanţa Magnetică.

În anumite afecţiuni este preferată una dintre aceste modalităţi, alteori ele sunt complementare. Tomografia Computerizată (CT) este o metodă iradiantă, folosind raze X. Este mai ieftină, mai rapidă şi mai uşor tolerată de către pacient. Cu ajutorul tomografiei computerizate se pot obţine imagini ale oricărei părţi a corpului uman, de la nivel cerebral până la extremităţi, dar înainte de investigaţie este necesară efectuarea unor analize de laborator care să ateste o buna funcţie renală. Principalul inconvenient al CT îl reprezintă faptul că este o metodă iradiantă; de aceea este contraindicat femeilor însărcinate şi se recomandă precauţie în efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere. Tomografia computerizată este contraindicată pacienţilor cu insuficienţă renală şi celor cu reacţii alergice la substanţa de contrast. Cu alte cuvinte, RMN este necesar, dar cu aparatura existentă situaţia este sub control, doar cazurile foarte grave necesitând deplasare în alte judeţe în cele două luni cât au rămas până când Spitalul Judeţean va avea propriul aparat.

DISTRIBUIȚI
loading...