Aşa cum a promis în şedinţa Consiliului Prefrectural, conducerea ITM Buzău a dispus verificarea angajatorilor în ceea ce priveşte modificările salariale în contextul transferului CAS şi CASS de la angajator la salariat, care trebuia raportat  în REVISAL până la finele lunii martie 2018. Inspectorii de muncă au dat, însă, în aceste controale, şi peste probleme mai grave, nu numai legate de netransmiterea modificărilor survenite ca urmare a transferului contribuţiilor de la angajator la salariat.

24 de salariaţi fără forme legale de muncă

Aţi angajat personal fără contract de muncă? La ce vă puteţi aştepta? 13 angajatori buzoieni au aflat pe propria piele ce înseamnă acest lucru. Ei au fost “vizitaţi” de inspectorii de muncă în cursul lunii martie şi au fost surprinşi că foloseau muncă nedeclarată. Au primit amenzi consistente, fiecare în funcţie de câte persoane au avut angajate ilegal. Pentru asemenea cazuri, Codul Muncii prevede, în sarcina angajatorului, amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată în neregulă. La aceşti agenţi economici inspectorii de muncă au depistat un număr de 24 persoane fără contracte individuale de muncă sau cu contracte individuale de muncă netra­nsmise în termen la ITM Buzău în Registrul General de Evidenţa Salariaţilor (REVISAL) sau au fost depistaţi în timp ce contractul individual de muncă era suspendat. În total, în urma celor 151 de controale efectuate de inspectorii de muncă luna trecută au fost sancţionaţi 25 de angajatori pentru că au încălcat prevederile legale în domeniul relaţiilor de muncă şi din cele 32 sancţiuni contravenţionale, opt au fost în cuantum de 128.000 lei.

Ce nu respectă angajatorii

Inspectorii de muncă spun că din controalele efectuate au descoperit că nu se respectă timpul de muncă şi de odihnă, şi, mai nou, legat de noile modificări salariale, nu au fost  transmise modificările intervenite în executarea contractelor individuale de muncă în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în termenul stabilit de lege. Alţii nu s-au grăbit să remedieze deficienţele constatate de inspectorii de muncă cu ocazia unor controale precedente. Pentru acest tip de abateri, inspectorii de muncă au aplicat sancţiuni contravenţionale în cuantum de 8.000 lei.

Pe lângă aceste sancţiuni care s-au concretizat atât în amenzi usturătoare, cât şi în 24 de avertismente, inspectorii de muncă au dispus şi 330 măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităţilor constatate de inspectorii de muncă.

DISTRIBUIȚI
loading...