Buzăul se numără printre judeţele care exportă în străinătate forţă de muncă din ce în ce mai tânără. Mai întâi au plecat părinţii şi acum pleacă şi copiii, după ce au absolvit un liceu, cu diplomă de bacalaureat sau nu. Anul şcolar 2018 a însemnat, în cifre, 3.500 de abolvenţi de liceu pentru judeţul Buzău. În momentul de faţă, în evidenţele şi plata Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă se află câteva sute de absolvenţi promoţia 2018, care au solicitat sprijinul instituţiei pentru obţinerea unei calificări într-o profesie care să le faciliteze angajarea. O parte însemnată au decis însă  să meargă mai departe cu studiile şi se regăsesc înscrişi la diferite facultăţi din ţară. După cum se ştie, această din urmă categorie de tineri cu statut de studenţi nu a mai trecut în vara aceasta pe la AJOFM, pentru că statul nu le-a mai plătit şomaj, aşa cum se întâmpla până anul trecut, când beneficiau de plata ajutorului până în octombrie, când încep cursurile universitare. Diferenţa dintre cei ajunşi la facultate şi cei aflaţi în evidenţele AJOFM o re­prezintă tinerii care au plecat în străinătate pentru un loc de muncă, având în vedere că anajatorii buzoieni, cu toate facilităţile acordate de stat, nu au avut prea mare succes în ceea ce priveşte angajarea lor.

Doresc să se califice

„Avem pentru aceeaşi perioadă 200 de absolvenţi care sunt în plată efectiv. Sunt absolvenţii care nu au dat la facultate, care doresc un curs de calificare şi încercăm să le oferim în perioada imediat urmă­toare, în funcţie de finanţările care ne-au mai rămas pentru ultimele luni ale anului”, spune directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu. Absolvenţii care nu se încadrează în muncă şi se înregistrează la AJOFM Buzău la absolvire primesc indemnizaţie de şomaj care reprezintă 50 la sută din indicatorul social de referinţă, respectiv 250 lei, pentru o perioadă de şase luni.

A devenit un fenomen

Plecarea forţei de muncă din ce în ce mai tinere în străinătate a devenit deja un fenomen. În timp ce angajatorii autoh­toni îşi găsesc cu greu forţa de muncă, pentru că la finalizarea unui liceu, adolescenţii nu au calificarea necesară sau pentru că salariul oferit este de cele mai multe ori la minimul pe economie, câteva sute  de absolvenţi  ai unei forme de învăţământ mediu au luat calea străinătăţii. Unii au plecat la muncă în străinătate chiar înainte de a susţine examenul de bacalaureat. „Este al treilea sau al patrulea an când în economia judeţului Buzău se manifestă un fenomen care înseamnă migrarea forţei de muncă tinere, absolvenţi de învăţământ preuniversitar şi chiar universitar către ţările din Occident”, spune directorul AJOFM, Ionel Tociu, care precizează că cei mai mulţi tineri pleacă pentru reîntregirea familiei, părinţii lor fiind deja forţa de muncă plecată peste hotare. de ani buni.

DISTRIBUIȚI
loading...