• Pompierii buzoieni au reuşit să salveze bunuri în valoare de peste 7.000.000 lei

Avalanşă de intervenţii ale lucrătorilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău, de la începutul sezonului rece şi până în prezent, mare parte dintre ele în mediul rural. Cu toate acestea, privită problema strict din punctul de vedere al cifrelor, statisticile indică o reducere cu 20 procente a intervenţiilor la incendii.

În ceea ce priveşte natura intervenţiei, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al ISU Buzău, în perioada 1 decembrie 2017- 13 februarie 2018, „au fost monitorizate şi gestionate 1.340 situaţii de urgenţă, dintre care 1.078 misiuni de prim-ajutor medical, 96 misiuni de stingere a incendiilor şi 166 alte intervenţii”. Pompierii buzoieni au reuşit, în misiunile de intervenţie, să salveze bunuri în valoare de peste 7.000.000 lei.

Diminuarea numărului de intervenţii are două cauze, spun specialiştii, care menţionează că temperaturile neobişnuit de ridicate pentru această perioadă i-au împiediat pe buzoieni să suprasolicite instalaţiile de încălzire, dar şi faptul că educaţia preventivă realizată în campaniile derulate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pe parcursul întregului an în comunităţi şi în unităţile de învăţământ au dat roade. „Acest lucru se datorează temperaturilor neobişnuit de ridicate pentru această perioadă, dar şi campaniilor de informare şi educare preventivă iniţiate de Ins­pectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv activităţilor de control şi instruire desfăşurate de structurile de prevenire şi cele operative la nivelul comunităţilor”, se arată în comunicatul de presă al ISU Buzău.

Majoritatea incendiilor, în mediul rural

Cu incendiile nu este de glumit. 80 din totalul celor 96 de incendii s-au produs la proprietăţi individuale, adică locuinţe şi anexe, preponderent în mediul rural. Câteva gospodării s-au transformat în această iarnă în cenuşă, iar comunităţile în care s-au produs aceste tragedii au avut  şi au încă de rezolvat, de acum o problemă socială: copii, bătrâni, adulţi fără acoperiş deasupra capului. Este o încercare a vieţii greu de traversat, mai ales acolo unde comunităţile sunt sărace. Apelurile pe reţele de socializare, implicarea oamenilor de bine care sar în ajutor la auzul unor astfel de nerorociri înseamnă pentru cei afectaţi o rază de lumină. Implicarea autorităţilor judeţene şi a primăriilor în măsura fondurilor aflate la dispoziţie pentru astfel de situaţii, de asemenea sunt aşteptate în astfel de cazuri, a căror remediere nu se poate face de pe o zi pe alta. De aceea, pompierii buzoieni fac recomandări peste recomandări populaţiei pentru a nu ajunge în astfel de situaţii dramatice. Un bilanţ arată că buzoienii au pierdut în urma incendiilor bunuri în valoare de aproximativ 2.400.000 lei.

Pompierii buzoieni ţin să atenţioneze însă populaţia  că iarna nu s-a încheiat şi că, în continuare, următoarea perioadă rămâne una cu risc crescut de izbucnire a incendiilor la locuinţele şi anexele individuale. De aceea, pentru prevenirea evenimentelor ce pot afecta sănătatea persoanelor şi bunurile acestora, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, slt. George Creţu, recomandă cetăţenilor „să manifeste prudenţă în utilizarea mijloacelor de încălzire care le asigură confortul termic, să evite suprasolicitarea instalaţiilor electrice sau improvizaţiile şi să exploateze corespunzător buteliile”.

DISTRIBUIȚI
loading...