27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 01:21 AM

Educatie

IŞJ Buzău reprezentat, la Poitiers, în cadrul parteneriatului dintre Ministerul Educaţiei din România şi cel din Franţa

de Cristian IONESCU
Educatie  |
15.03.2017, 00:00
533

   Opt inspectori şcolari au reprezentat Ministerul Educaţiei din România la o întâlnire cu oficialităţile franceze ce a avut loc la în oraşul Poitiers. Printre cei opt s-a aflat şi buzoianca Maria –Monalisa Pleşea, din partea Inspectoratului Şcolar Buzău.

   Evenimentul, gândit ca un stagiu de pregătire finanţat de Ambasada Franţei din România, s-a desfăşurat, în perioada 27 februarie-4 martie, la „École supérieure de l’éducation nationale, de l’enseignement supérieur et de la recherche” – ESENSR, structură a Ministerului Educaţiei Naţionale din Franţa, delocalizată la Poitiers.

   Obiectivele stagiului au urmărit stabilirea unor strategii prioritare de cooperare ­edu­caţională. Grupul de români a fost compus din opt inspectori şcolari din România (un inspector general adjunct din judeţul Maramureş şi şapte inspectori şcolari pentru limbi romanice din Bucureşti şi judeţele Botoşani, Buzău, Iaşi, Suceava,Timiş, Vaslui).

Inspectorii şcolari din Franţa se pregătesc într-o instituţie specială

   Stagiul de formare a presupus şi organizarea întrunirilor directe cu inspectori, formatori şi directori de instituţii din sistemul de învăţamânt francez. De asemenea, a avut loc o conferinţă organizată de grupul de inspectori şcolari români, la care au participat peste 200 de inspectori şi directori francezi. În afara prezentărilor referitoare la sistemul de învăţâmânt  românesc, a avut loc şi o discuţie, în care s-a răspuns la numeroasele întrebări venite din public. Ele au vizat  anumite practici din învăţământul românesc, fie ca semne de reuşită notabilă (de exemplu, învăţarea limbilor moderne), fie ca mo­dele interesante, posibil de adaptat, în Franţa.

   Unul dintre rolurile stagiului a fost constitutirea unui think-tank comun româno-francez, în cadrul căruia inspectorii francezi şi cei din România au făcut o selecţie din cele mai importante bune practici prezentate în cadrul sta­giului, pentru a le propune, într-o etapă ulterioară, spre analiză şi adoptare, factorilor decizionali din sistemul românesc (de exemplu, fondarea unei instituţii specializate în formarea obligatorie a inspectorilor şcolari şi a directorilor de şcoli, pe modelul ESENESR).

   Un centru de interes deosebit a constituit-o postul de web-radio al Ministerului Educaţiei Naţionale din Franţa, care emite tot din clădirea ESENESR. Inspectorii şcolari din Maramureş, Vaslui şi Buzău  au participat la o emisiune în direct, alături de Christelle Devred, inspector şcolar la Academia din Lille, şi de Lorraine Normand, preşedinta Fe­deraţiei directorilor din Quebec, Canada.  Emisiunea a fost mo­derată de Jean-Claude Chapu, director adjunct şi şeful Departamentului de Relaţii Externe, Inspector pedagogic regional la ESENESR.

Discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei din Canada

   Delegaţia de inspectori din România s-a  întâlnit de două ori cu delegaţia canadiană, formată din directori de şcoli din Quebec, pentru a discuta despre evaluarea cadrelor didactice, deoarece in Canada nu există inspectorate şcolare. De asemenea, directorii din şcolile canadiene au prezentat particula­rităţile sistemului de finanţare a învăţământului din Canada, implicarea deosebită a părinţilor în activităţile şcolii, formarea iniţială şi continuă a profesorilor.

   De asemenea, înaintea deplasării la Poitiers, în Bucureşti a avut loc, pe 24 noiembrie, un atelier de formare, la Institutul Francez, în prezenţa lui Stéphane Jach, inspector de Litere la Academia Şcolară din Lille.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

NK Celje - FC Viitorul 2-3, în meci amical
Marti, Iunie 27, 2017 00:22 AM

FC Viitorul Constanța a învins formația NK Celje cu scorul de 3-2 (2-1), luni seara, pe ''Petrol Arena'' din Celje, într-un meci amical susținut în stagiul de pregătire din Slovenia, potrivit site-ului campioanei României la fotbal.

Rugby: Internaționalul Luke Samoa, pus pe lista de transferuri de CSM Știința Baia Mare
Marti, Iunie 27, 2017 00:18 AM

Conducerea administrativă a echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, a decis să renunțe la serviciile fundașului de origine neozeelandeză Alex Giovanni Luke Samoa, a anunțat vicecampioana României pa pagina sa de Facebook.

Bistrița-Năsăud: Zeci de case afectate de grindină, copaci căzuți și mașini distruse, în urma unei vijelii
Luni, Iunie 26, 2017 23:41 PM

Comunele Mărișelu și Lechința au fost afectate, luni seara, de o vijelie puternică însoțită de grindină, care a afectat zeci de case, a distrus mașini și a pus la pământ mai mulți copaci.

Argentinianul Culio a revenit la CFR Cluj
Luni, Iunie 26, 2017 23:31 PM

Echipa de fotbal CFR Cluj a oficializat, luni, revenirea mijlocașului argentinian Juan Emmanuel Culio la formația din Gruia, a anunțat clubul pe pagina sa de Facebook.

Un submarin rusesc a testat lansarea unei rachete intercontinentale în Marea Baltică
Luni, Iunie 26, 2017 23:25 PM

Submarinul Iuri Dolgoruki din flota nordică a Rusiei a testat cu succes lansarea unei rachete balistice intercontinentale Bulava, din Marea Barents, a anunțat luni ministerul apărării de la Moscova.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Jun, 23:04 noutati
titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ce bine, unii au aflat de unde se porneste caculatorul. Pinguinul loveste din nou sub centura, atat poate trebuie sa intelegeti.
26 Jun, 22:55 frustratul de Berca
alt prof titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Așa spun si despre mine numai minciuni : ca nu m.au vrut colegii sa le fiu sef , ca fostul primar mi.a cumpărat scoala si ca ma comportam ca pe tarlaua mea , ca elevii ziceau despre scoala ca este Jilava, ca nu ma ocup de fata mea si de aceea am dat.o la pregătire, ca nu am ce face acasa si imi fac conturi false pe facebook ( gen Luminita Begu) pentru ai jigni pe colegi si pe elevi. Numai răutăți. Lista ar continua dar vă mai zic si data viitoare. Eu inca mai vreau sa fiu director, dar nu ma mai vrea nimeni, nici chiar ISJ.ul. Și poate de aceea zice lumea ca eu atac pe unul , pe altul . Dar nu e adevărat. Sufletul meu e curat!
26 Jun, 22:53 Berca
Titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Aceasta mizerie fara de margini nu va lua sfasit pana cand acest cercopitec repetent si securist pe nume marcu secondat de catelusul lui dinu nu va iesi odata la pensie...astia doi nu au facut altceva decat sa reclame, toata viata, sa se ascunda in spatele unor postari cu nume false, conturi de fb pe care scriu agramat si sa improaste cu mocirla... nu ca ar fi prea doxati, fie vorba intre noi...doar Dumnezeu, de care nu le e frica, ii poate opri.
Google PageRank Checker