27 de ani
de presa libera
Duminica, Martie 26, 2017 06:31 AM

Educatie

IŞJ Buzău reprezentat, la Poitiers, în cadrul parteneriatului dintre Ministerul Educaţiei din România şi cel din Franţa

de Cristian IONESCU
Educatie  |
15.03.2017, 00:00
413

   Opt inspectori şcolari au reprezentat Ministerul Educaţiei din România la o întâlnire cu oficialităţile franceze ce a avut loc la în oraşul Poitiers. Printre cei opt s-a aflat şi buzoianca Maria –Monalisa Pleşea, din partea Inspectoratului Şcolar Buzău.

   Evenimentul, gândit ca un stagiu de pregătire finanţat de Ambasada Franţei din România, s-a desfăşurat, în perioada 27 februarie-4 martie, la „École supérieure de l’éducation nationale, de l’enseignement supérieur et de la recherche” – ESENSR, structură a Ministerului Educaţiei Naţionale din Franţa, delocalizată la Poitiers.

   Obiectivele stagiului au urmărit stabilirea unor strategii prioritare de cooperare ­edu­caţională. Grupul de români a fost compus din opt inspectori şcolari din România (un inspector general adjunct din judeţul Maramureş şi şapte inspectori şcolari pentru limbi romanice din Bucureşti şi judeţele Botoşani, Buzău, Iaşi, Suceava,Timiş, Vaslui).

Inspectorii şcolari din Franţa se pregătesc într-o instituţie specială

   Stagiul de formare a presupus şi organizarea întrunirilor directe cu inspectori, formatori şi directori de instituţii din sistemul de învăţamânt francez. De asemenea, a avut loc o conferinţă organizată de grupul de inspectori şcolari români, la care au participat peste 200 de inspectori şi directori francezi. În afara prezentărilor referitoare la sistemul de învăţâmânt  românesc, a avut loc şi o discuţie, în care s-a răspuns la numeroasele întrebări venite din public. Ele au vizat  anumite practici din învăţământul românesc, fie ca semne de reuşită notabilă (de exemplu, învăţarea limbilor moderne), fie ca mo­dele interesante, posibil de adaptat, în Franţa.

   Unul dintre rolurile stagiului a fost constitutirea unui think-tank comun româno-francez, în cadrul căruia inspectorii francezi şi cei din România au făcut o selecţie din cele mai importante bune practici prezentate în cadrul sta­giului, pentru a le propune, într-o etapă ulterioară, spre analiză şi adoptare, factorilor decizionali din sistemul românesc (de exemplu, fondarea unei instituţii specializate în formarea obligatorie a inspectorilor şcolari şi a directorilor de şcoli, pe modelul ESENESR).

   Un centru de interes deosebit a constituit-o postul de web-radio al Ministerului Educaţiei Naţionale din Franţa, care emite tot din clădirea ESENESR. Inspectorii şcolari din Maramureş, Vaslui şi Buzău  au participat la o emisiune în direct, alături de Christelle Devred, inspector şcolar la Academia din Lille, şi de Lorraine Normand, preşedinta Fe­deraţiei directorilor din Quebec, Canada.  Emisiunea a fost mo­derată de Jean-Claude Chapu, director adjunct şi şeful Departamentului de Relaţii Externe, Inspector pedagogic regional la ESENESR.

Discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei din Canada

   Delegaţia de inspectori din România s-a  întâlnit de două ori cu delegaţia canadiană, formată din directori de şcoli din Quebec, pentru a discuta despre evaluarea cadrelor didactice, deoarece in Canada nu există inspectorate şcolare. De asemenea, directorii din şcolile canadiene au prezentat particula­rităţile sistemului de finanţare a învăţământului din Canada, implicarea deosebită a părinţilor în activităţile şcolii, formarea iniţială şi continuă a profesorilor.

   De asemenea, înaintea deplasării la Poitiers, în Bucureşti a avut loc, pe 24 noiembrie, un atelier de formare, la Institutul Francez, în prezenţa lui Stéphane Jach, inspector de Litere la Academia Şcolară din Lille.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Atac la Londra: Poliția britanică vrea informații suplimentare
Duminica, Martie 26, 2017 05:39 AM

Poliția britanică vrea să obțină mai multe informații pentru a stabili circumstanțele exacte în care Khalid Masood a decis să comită atentatul de la Londra, revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, transmite AFP.

ZILE NAȚIONALE: Republica Populară Bangladesh
Duminica, Martie 26, 2017 05:05 AM

Republica Populară Bangladesh sărbătorește Ziua Națională la 26 martie, dată la care aniversează proclamarea independenței, în anul 1971.

Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei (Purple Day)
Duminica, Martie 26, 2017 04:54 AM

Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day, este marcată în fiecare an pe 26 martie, vizând creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial a bolii.

"Un binecunoscut lider terorist Al-Qaida", ucis de o lovitură americană în Afganistan (Pentagon)
Duminica, Martie 26, 2017 04:47 AM

Pentagonul a precizat sâmbătă că o lovitură a SUA în Afganistan l-a ucis în urmă cu șase zile pe un militant al grupării Al Qaida care era responsabil pentru moartea a doi membri ai serviciilor americane și acuzat pentru implicare în atacul asupra unui autobuz ce transporta echipa de cricket a statului Sri Lanka, în 2009, transmite Reuters.

DOCUMENTAR: 195 de ani de la moartea compozitorului Ludwig van Beethoven
Duminica, Martie 26, 2017 04:46 AM

Compozitorul german Ludwig van Beethoven s-a născut la Bonn, la 16 decembrie 1770.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Mar, 13:09 POLITIA LOCALA
POPESCU LEONTIN a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
DEOARECE UNITATIILE PARTICULARE LUCREAZA CU UN TARIF FOARTE MIC PE CIND UNITATIILE DE STAT PRESTATOARE DE SERVICI LUCTREZA DUPA NORME LEGE .
25 Mar, 13:06 politia locala referitor
popescu leontin a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
Referitor la HAUSUL CARE EXISTA INTRE POLITIA LOCALA POLITIA NATIONALA SI DIRECTIILE PUBLICE DE PAZA ALE STATULUI SINT URMATOARELE . DATORITA UNITATIILOR DIN TARA PRIN DESFINTAREA CORPURIILOR GARDIENILOR PUBLICI SA AJUNS LA HAUS
25 Mar, 08:39 ???
Virgil a comentat pentru articolul Cum a încercat Neagu să îl execute public pe Toma, dar gloanțele l-au nimerit pe Tescaru:
Au inceput lucrarile de primavara in fata locuintei lui Neagu, la Poieni, pe banii primariei. La restul populatiei cand incepe?
Google PageRank Checker