27 de ani
de presa libera
Sambata, Aprilie 29, 2017 00:41 AM

Educatie

IŞJ Buzău reprezentat, la Poitiers, în cadrul parteneriatului dintre Ministerul Educaţiei din România şi cel din Franţa

de Cristian IONESCU
Educatie  |
15.03.2017, 00:00
463

   Opt inspectori şcolari au reprezentat Ministerul Educaţiei din România la o întâlnire cu oficialităţile franceze ce a avut loc la în oraşul Poitiers. Printre cei opt s-a aflat şi buzoianca Maria –Monalisa Pleşea, din partea Inspectoratului Şcolar Buzău.

   Evenimentul, gândit ca un stagiu de pregătire finanţat de Ambasada Franţei din România, s-a desfăşurat, în perioada 27 februarie-4 martie, la „École supérieure de l’éducation nationale, de l’enseignement supérieur et de la recherche” – ESENSR, structură a Ministerului Educaţiei Naţionale din Franţa, delocalizată la Poitiers.

   Obiectivele stagiului au urmărit stabilirea unor strategii prioritare de cooperare ­edu­caţională. Grupul de români a fost compus din opt inspectori şcolari din România (un inspector general adjunct din judeţul Maramureş şi şapte inspectori şcolari pentru limbi romanice din Bucureşti şi judeţele Botoşani, Buzău, Iaşi, Suceava,Timiş, Vaslui).

Inspectorii şcolari din Franţa se pregătesc într-o instituţie specială

   Stagiul de formare a presupus şi organizarea întrunirilor directe cu inspectori, formatori şi directori de instituţii din sistemul de învăţamânt francez. De asemenea, a avut loc o conferinţă organizată de grupul de inspectori şcolari români, la care au participat peste 200 de inspectori şi directori francezi. În afara prezentărilor referitoare la sistemul de învăţâmânt  românesc, a avut loc şi o discuţie, în care s-a răspuns la numeroasele întrebări venite din public. Ele au vizat  anumite practici din învăţământul românesc, fie ca semne de reuşită notabilă (de exemplu, învăţarea limbilor moderne), fie ca mo­dele interesante, posibil de adaptat, în Franţa.

   Unul dintre rolurile stagiului a fost constitutirea unui think-tank comun româno-francez, în cadrul căruia inspectorii francezi şi cei din România au făcut o selecţie din cele mai importante bune practici prezentate în cadrul sta­giului, pentru a le propune, într-o etapă ulterioară, spre analiză şi adoptare, factorilor decizionali din sistemul românesc (de exemplu, fondarea unei instituţii specializate în formarea obligatorie a inspectorilor şcolari şi a directorilor de şcoli, pe modelul ESENESR).

   Un centru de interes deosebit a constituit-o postul de web-radio al Ministerului Educaţiei Naţionale din Franţa, care emite tot din clădirea ESENESR. Inspectorii şcolari din Maramureş, Vaslui şi Buzău  au participat la o emisiune în direct, alături de Christelle Devred, inspector şcolar la Academia din Lille, şi de Lorraine Normand, preşedinta Fe­deraţiei directorilor din Quebec, Canada.  Emisiunea a fost mo­derată de Jean-Claude Chapu, director adjunct şi şeful Departamentului de Relaţii Externe, Inspector pedagogic regional la ESENESR.

Discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei din Canada

   Delegaţia de inspectori din România s-a  întâlnit de două ori cu delegaţia canadiană, formată din directori de şcoli din Quebec, pentru a discuta despre evaluarea cadrelor didactice, deoarece in Canada nu există inspectorate şcolare. De asemenea, directorii din şcolile canadiene au prezentat particula­rităţile sistemului de finanţare a învăţământului din Canada, implicarea deosebită a părinţilor în activităţile şcolii, formarea iniţială şi continuă a profesorilor.

   De asemenea, înaintea deplasării la Poitiers, în Bucureşti a avut loc, pe 24 noiembrie, un atelier de formare, la Institutul Francez, în prezenţa lui Stéphane Jach, inspector de Litere la Academia Şcolară din Lille.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Apr, 21:47 Comentariu
Un alt cetățean! a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Poate să-i dea Consiliul județean oricât,tot nu va face nimic pentru că este prea comod;aveți dreptate,leafa merge,iar el abia așteaptă să se întoarcă la "căldură"de la Primărie,iar cu noi nici nu vorbește,ne ignora total;Consiliul județean știe asta?
28 Apr, 21:29 Olimpiada
Valeria a comentat pentru articolul Concurenții Olimpiadei Naționale de Istorie de la Buzău, vizită la Comandamentul Diviziei 2:
Comentariile negative aparțin celor care sperau ca Olimpiada să fie un eşec şi nu pot accepta ideea că a fost o mare reuşită.
28 Apr, 21:19 Problema este legea electorală.
Pixelu original a comentat pentru articolul Bârlă s-a cerut afară din PSD, Ciolacu îi face pe plac:
Cum să fie votul lui imitatorule? Este votul pesedeului. Era votul lui dacă era ales de electorat din postura de candidat independent, nu pe listă de partid. După ce va fi exclus din PSD și va pierde funcția de consilier are ocazia să participe la viitoarele alegeri ca independent și să nu mai rănească pe nimeni cu votul lui.
Google PageRank Checker