27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:37 PM

Educatie

IŞJ Buzău reprezentat, la Poitiers, în cadrul parteneriatului dintre Ministerul Educaţiei din România şi cel din Franţa

de Cristian IONESCU
Educatie  |
15.03.2017, 00:00
617

   Opt inspectori şcolari au reprezentat Ministerul Educaţiei din România la o întâlnire cu oficialităţile franceze ce a avut loc la în oraşul Poitiers. Printre cei opt s-a aflat şi buzoianca Maria –Monalisa Pleşea, din partea Inspectoratului Şcolar Buzău.

   Evenimentul, gândit ca un stagiu de pregătire finanţat de Ambasada Franţei din România, s-a desfăşurat, în perioada 27 februarie-4 martie, la „École supérieure de l’éducation nationale, de l’enseignement supérieur et de la recherche” – ESENSR, structură a Ministerului Educaţiei Naţionale din Franţa, delocalizată la Poitiers.

   Obiectivele stagiului au urmărit stabilirea unor strategii prioritare de cooperare ­edu­caţională. Grupul de români a fost compus din opt inspectori şcolari din România (un inspector general adjunct din judeţul Maramureş şi şapte inspectori şcolari pentru limbi romanice din Bucureşti şi judeţele Botoşani, Buzău, Iaşi, Suceava,Timiş, Vaslui).

Inspectorii şcolari din Franţa se pregătesc într-o instituţie specială

   Stagiul de formare a presupus şi organizarea întrunirilor directe cu inspectori, formatori şi directori de instituţii din sistemul de învăţamânt francez. De asemenea, a avut loc o conferinţă organizată de grupul de inspectori şcolari români, la care au participat peste 200 de inspectori şi directori francezi. În afara prezentărilor referitoare la sistemul de învăţâmânt  românesc, a avut loc şi o discuţie, în care s-a răspuns la numeroasele întrebări venite din public. Ele au vizat  anumite practici din învăţământul românesc, fie ca semne de reuşită notabilă (de exemplu, învăţarea limbilor moderne), fie ca mo­dele interesante, posibil de adaptat, în Franţa.

   Unul dintre rolurile stagiului a fost constitutirea unui think-tank comun româno-francez, în cadrul căruia inspectorii francezi şi cei din România au făcut o selecţie din cele mai importante bune practici prezentate în cadrul sta­giului, pentru a le propune, într-o etapă ulterioară, spre analiză şi adoptare, factorilor decizionali din sistemul românesc (de exemplu, fondarea unei instituţii specializate în formarea obligatorie a inspectorilor şcolari şi a directorilor de şcoli, pe modelul ESENESR).

   Un centru de interes deosebit a constituit-o postul de web-radio al Ministerului Educaţiei Naţionale din Franţa, care emite tot din clădirea ESENESR. Inspectorii şcolari din Maramureş, Vaslui şi Buzău  au participat la o emisiune în direct, alături de Christelle Devred, inspector şcolar la Academia din Lille, şi de Lorraine Normand, preşedinta Fe­deraţiei directorilor din Quebec, Canada.  Emisiunea a fost mo­derată de Jean-Claude Chapu, director adjunct şi şeful Departamentului de Relaţii Externe, Inspector pedagogic regional la ESENESR.

Discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei din Canada

   Delegaţia de inspectori din România s-a  întâlnit de două ori cu delegaţia canadiană, formată din directori de şcoli din Quebec, pentru a discuta despre evaluarea cadrelor didactice, deoarece in Canada nu există inspectorate şcolare. De asemenea, directorii din şcolile canadiene au prezentat particula­rităţile sistemului de finanţare a învăţământului din Canada, implicarea deosebită a părinţilor în activităţile şcolii, formarea iniţială şi continuă a profesorilor.

   De asemenea, înaintea deplasării la Poitiers, în Bucureşti a avut loc, pe 24 noiembrie, un atelier de formare, la Institutul Francez, în prezenţa lui Stéphane Jach, inspector de Litere la Academia Şcolară din Lille.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Alegeri parlamentare anticipate în Japonia: Victorie detașată a premierului Shinzo Abe (sondaje)
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:28 PM

Premierul japonez conservator Shinzo Abe a repurtat o victorie detașată în alegerile legislative anticipate, potrivit primelor sondaje, câștigând astfel pariul său de a obține un nou mandat în fruntea celei de-a treia economii mondiale, pe fondul amenințărilor nord-coreene, relatează AFP.

Inflamația "antrenează" pielea pentru o însănătoșire mai rapidă (studiu)
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:18 PM

Procesele inflamatorii cutanate "antrenează" pielea pentru a se putea însănătoși mai repede în urma unor eventuale leziuni, potrivit unui studiu publicat de revista Nature și citat de EFE.

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea medicilor, urmând tratamentul obișnuit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:07 PM

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea permanentă a medicilor, urmând tratamentul obișnuit, a informat Casa Regală.

Pilotul care a aterizat forțat cu avionul lângă Vințu de Jos a murit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:00 PM

Pilotul care a aterizat forțat sâmbătă cu un avion de agrement de mici dimensiuni în zona localității Vințu de Jos a murit duminică, la o clinică din Târgu Mureș.

Moscova denunță "bombardamentele barbare" de la Raqqa, comparându-le cu cele asupra Dresdei din 1945
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:53 PM

Rusia a denunțat vehement duminică "bombardamentele barbare" ale coaliției conduse de SUA asupra orașului Raqqa - fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria cucerit în această săptămână - care au făcut "mii" de victime civile și care, potrivit ei, amintesc de bombardamentele aliaților asupra orașului german Dresda, în februarie 1945, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală prădată de hoți:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
Google PageRank Checker