Programul ,,Masă caldă în şcoli” a scăzut abandonul şcolar de la 6,1% la 1,3%, dar va fi implementat pentru al treilea an consecutiv tot în regim pilot, în doar 50 de şcoli din ţară, şi tot prin Ordonanţă de Urgenţă, scrie HotNews.ro. Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică, cu doar o săptămână înainte de începutul şcolii, proiectul de Ordonanţă care o copiază aproape integral pe cea de anul trecut. Textul lansat acum în dezbatere este datat ,,6 decembrie 2017” şi este semnat de foşti miniştri din cabinetul Tudose.

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede continuarea Programului-pilot de acordare a unei mese calde copiilor din 50 de grădiniţe şi şcoli. Programul a fost lansat, în urmă cu trei ani, de Guvernul Cioloş. De atunci, el este reluat anual, însă tot ca program pilot, doar pe 50 de şcoli, şi în regim de urgenţă.

Un program care şi-a dovedit eficienţa 

Masa caldă a crescut semnificativ participarea copiilor la cursuri, potrivit datelor publicate de Guvern. În nota de fundamentare, Executivul arată următoarele: ,,Din statisticile realizate în urma feed-backului primit prin intermediul rapoartelor finale, s-a observat o îmbunătăţire considerabilă a frecvenţei elevilor la cursuri, faţă de anii precedenţi, astfel: dacă anterior implementării Programului în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării Programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3%, ajungând ca la finele anului şcolar 2017-2018, să fie de 1,3%”.

Ce prevede OUG privind masa caldă 

Elevii şi copiii de grădiniţă din 50 de unităţi şcolare vor primi gratuit o masă caldă sau un ,,pachet alimentar”, ,,până la sfârşitul anului 2019, în perioada desfăşurării acti­vităţii didactice” – se arată în proiectul de ordonanţă.  Masa caldă trebuie să fie ,,în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”. Această sumă cuprinde ,,preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz”. Suma este cu 3 lei mai mare decât anul trecut, când valoarea era de 7 lei pentru fiecare copil.

Primăriile de care aparţin şcolile din program vor primi ,,sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”, pentru a plăti masa. Banii pot să fie suplimentaţi din venituri proprii ale primăriilor sau din alte surse de finanţare, dacă membrii consiliului local stabilesc o valoare zilnică mai mare decât cea prevăzută prin ordonanţă sau dacă se majorează numărul de copii în şcolile din program, în timpul anului şcolar. Şi anul acesta, în proiect se precizează că, la finalul pilotării, “prin hotărâre a Guvernului, se va decide asupra oportunităţii extinderii acestui program la nivel naţio­nal”.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă lansat acum în dezbatere este datat ,,6 decembrie 2017”, este trecut cu ,,Nr. 92”, exact numărul OUG de anul trecut, şi este semnat de foştii miniştri din cabinetul Tudose: Ma­rius Nica – fost ministru al fondurilor europene, Ionuţ Mişa – fostul ministru al finanţelor, Florian Bodog – fostul ministru al sănătăţii. De altfel, şi conţinutul proiectului diferă foarte puţin de cel din 2017.  Din proiectul pus în dezbatere lipseşte lista cu cele 50 de şcoli. Reprezentanţii Mi­nisterului Educaţiei au declarat pentru HotNews.ro că lista va fi realizată după ce OUG va fi aprobat, prin Hotărâre de Guvern.

Peste 1.500 de elevi de la două şcoli din municipiul Buzău au beneficiat de o masă caldă în anul şcolar 2017-2018, beneficiarii programului-pilot de acordare a unui suport alimentar fiind elevii de la Liceul cu Program Sportiv şi cei de la Şcoala Generală nr. 12, ambele situate încartierul Micro XIV. Suma alocată de Guvern Consiliului Judeţean pentru ­susţi­n­e­rea programului-pilot „Masă caldă pentru elevi” în cele două şcoli buzoiene a fost de aproximativ 1.750.000 lei. Au beneficiat de o masă caldă pe zi în anul şcolar 2017-2018 un număr de 799 elevi de la Liceul cu Program Sportiv şi 716 elevi de la Şcoala Generală nr. 12. În alegerea celor două şcoli s-a ţinut cont de faptul că elevii din acest cartier mărginaş nu provin din familii prea înstărite, dar şi că la Liceul cu Program Soprtiv Buzău există bucătărie şi sală de mese funcţionale.

DISTRIBUIȚI
loading...