Politic

Guvernul a aprobat înființarea Băncii de gene de la Buzău

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, înființarea Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale de la Buzău. Proiectul privind această bancă datează din anul 2017 constă în înființarea la Buzău, printr-o investiție de 6 milioane de euro, a unui centru în care să fie stocate toate soiurile de legume, plante medicinale și aromatice, atât din țară, cât și din străinătate. Noua unitate va fi subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și va funcționa sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. De notat este faptul că, în momentul de față, în România există o singură bancă de gene, la Suceava.

În prezent, la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău sunt depozitate peste 10.000 de soiuri de legume și plante medicinale. Dintre acestea, 3.000 sunt ardei și roșii care au dispărut din piețe. Cercetătorii buzoieni au recuperat semințele, care pot fi plantate din nou, însă au nevoie de condiții speciale de creștere, dar mai ales de o bancă de gene. Noua unitate va funcționa sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, ai cărei cercetători au deja rezultate deosebite și în aclimatizarea unor specii de plante exotice, folosite în industria farmaceutică.

De ce la Buzău   

,,Având în vedere că în acest moment nu există program național de conservare a resurselor genetice, s-au pierdut foarte multe soiuri, foarte multe creații românești au dispărut sau o parte dintre acestea au ajuns să fie gestionate de alte bănci de gene din lume, Banca va contribui la păstrarea și valorificarea patrimoniului genetic autohton la standardele științifice (…) Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Stațiunea de ­cer­cetare legumicolă Buzău și de pe cuprinsul țării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante me­dicinale și aromatice pe cale de dispariție”, se arată în nota de prezentare a hotărârii de guvern cu privire la înfiin­țarea Băncii de Resurse Ve­getale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Vegetale Buzău.

Documentul citat argumentează și localizarea investiției la Buzău: ,,Localizarea acestei bănci la Buzău are în vedere tradiția existentă, fiind cel mai vechi bazin legumicol din țară care activează din anul 1957, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău, și, totodată, prima unitate de cercetare de profil din România care deține cea mai bogată colecție de germoplasmă din România, compusă din peste 10.000 de genotipuri”.

Potrivit actului normativ adoptat joi de executiv, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău are următoarele atribuții: prospectează zonele agricole si flora spontană a Romaniei în vederea identificării resurselor genetice valoroase; întocmește programul de colectare a materialului genetic valoros identificat în cadrul operațiunii de prospecție; asigură logistica și execută operațiunea de colectare a materialului genetic prospectat; înregistrează materialul genetic depus de unitățile de profil acreditate, de donatori sau colectat de specialiștii băncii; evaluează și caracterizează materialul genetic depus; realizează amprentarea genetică la cultivarele valoroase; încheie protocoale de colaborare cu unități de cercetare acreditate pentru testarea genotipurilor depuse în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău ce nu pot fi cultivate și evaluate în condițiile pedoclimatice ale bazinului legumicol Buzău; execută analize biochimice la genotipurile înregistrate în Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău; organizează activitatea de carantină a materialului genetic, în conformitate cu normele internaționale în vigoare; execută multiplicarea probelor atunci când stocul de semințe al probelor scade sub standardele admise; efectuează conservarea resurselor genetice prin semințe și prin culturi de țesuturi, cu respectarea condițiilor optime de păstrare; monitorizează viabilitatea semințelor conservate în celule și propune măsuri pentru regenerare; pune la dispoziție material genetic protejat la solicitarea unităților de cercetare acreditate și a persoanelor fizice; trimite spre omologare și brevetare creațiile biologice obținute; pune la dispoziția multiplicatorilor de semințe autorizați creațiile biologice protejate; prelucrează datele din experimentele de cercetare; administrează și arhivează baza de date a Băncii de Resurse Genetice Vegetale.

Ciolacu: ,,Un vis devenit realitate – am pus Buzăul pe harta cercetării naționale!”
,,Guvernul a aprobat Hotărârea privind înființarea la Buzău a Băncii Naționale de Gene. Acest lucru înseamnă că mii de soiuri de legume, flori, plante aromatice și medicinale pe cale de disparție vor fi salvate și vor putea fi folosite din nou de agricultorii români. De acum înainte, vom avea posibilitatea să apelăm la semințele noastre românești și să nu mai cheltuim atâția bani fie pentru a cumpăra soiuri românești de la bănci de gene din străinătate sau să importăm altele care fie nu se adaptează, fie sunt purtătoare de boli și dăunători extrem de periculoși. Vom avea tot ce trebuie la noi acasă!
Asta înseamnă o șansă imensă pentru o agricultură mai sănătoasă și produse mai bune pentru români, dar și redobândirea statului de exportator agroalimentar net.
Și mă bucur că Buzăul a fost ales pentru a găzdui acest proiect extrem de important, pentru că suntem cel mai vechi bazin legumicol din țară și avem o tradiție îndelungată în acest domeniu prin Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău.
Îi mulțumesc domnului ministru al Agriculturii Petre Daea pentru că a susținut acest proiect de la bun început, dar și preotului și doctorului în horticultură Costel Vânătoru și primarului Constantin Toma pentru munca imensă pe care au depus-o!
Împreună, am făcut istorie pentru Buzău și pentru România! Felicitări!”, a scris, pe pagina sa oficială de Facebook, președuntele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, lider al organizației județene a Partidului Social Demo­crat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker