Cei patru hoți gălățeni scăpați printre degete luna trecută în Buzău de polițiștii din Galați, imediat după ce indivizii furaseră mai multe bunuri dintr-un apartament, au un palmares extrem de bogat. Aproape 30 de furturi din apartamente, comise în manieră similară în Galați, Buzău și Brăila, au fost probate până în prezent de anchetatori, prejudiciul depășind 100.000 de lei.

Escaladarea ferestrelor apartamentelor de la parterul blocurilor, cu sco­pul de a pătrunde în locuințe pentru a fura bunuri i-a ținut ocupați tot anul 2018 pe patru gălățeni, doi bărbați de 35 și 44 de ani, un minor de 17 ani și o femeie de 38 de ani. Trei județe, respectiv Galați, Brăila și Buzău, au constituit frontul de lucru pe care gruparea a operat, spun polițiștii gălățeni, încă din prima lună a anului trecut și până în decembrie, puțin înainte de sărbători, când au fost interceptați la Buzău și urmăriți în două județe, până la Brăila, unde au fost capturați cu focuri de armă de polițiștii brăileni.

Bărbații și adolescentul au fost trimiși după gratii, iar femeia a fost pusă sub control judiciar, timp în care polițiștii de la Investigații Criminale au contabilizat numărul spar­gerilor pe care aceștia le-au comis, într-o manieră identică, timp de aproape 12 luni.

,,Din cercetări a reieșit că persoanele în cauză ar mai fi comis, în perioada 23 ianuarie 2018 –  7 decembrie 2018, alte 27 infracțiuni de furt sau tentativă de furt din locuință, prin forțarea și escaladarea ferestrelor de la parterul blocurilor. Este vorba despre 18 infracțiuni săvârșite pe raza municipiului Galați, opt infracțiuni pe raza municipiului Buzău și una în municipiul Brăila”, precizează cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Prejudiciul calculat până în prezent pentru cei patru depășește suma de 101.500 de lei, dar este posibil ca pagubele să fie mult mai mari, la fel ca și numărul faptelor comise de aceștia. Noile dovezi le-au asigurat celor trei membri ai grupării arestați preventiv prelungirea șederii după gratii cu încă 30 de zile.

Focuri de armă și mașini de poliție avariate

Trei zile le-au trebuit atunci polițiștilor gălățeni să recunoască oficial că s-au cam făcut de râs când au scăpat printre degete în Buzău patru hoți din locuințe voiajori, proveniți chiar din județul lor, pe care i-ar fi surprins, în flagrant chiar, în timp ce sustrăgeau bunuri din două apartamente din zona 1 Decembrie. Hoții au fost însă puțin mai deștepți decât echipa de polițiști de Investigații Criminale din Galați, veniți în Buzău cu dotare tehnică, dar și la pachet cu  procurorul de caz, având spatele asigurat de mascați gălățeni. Nimic nu i-a ajutat, ba chiar i-a încurcat, dat fiind că hoții le-au făcut praf două mașini cu care investigatorii din Galați se aflau în misiune în Buzău, și aceasta cu tot sprijinul colegilor buzoieni cărora le-a revenit apoi sarcina să numere bucățile de plastic de pe asfalt și cartușele rămase în urma focurilor de armă trase de urmăritori în plin bulevard.

După toată agitația creată în Buzău, polițiștii gălățeni nu numai că s-au ales cu două mașini avariate dar au reușit să-i scape pe cei patru hoți – doi bărbați, o femeie și un minor de 17 ani – care și-au abandonat mașina cu care s-au deplasat la Buzău și au fugit spre Brăila cu un…. taxi. Doar că la intrarea în municipiul vecin au fost blocați de polițiștii brăileni. Cât despre profesionalismul unor investigatori, fie ei din Galați sau Buzău… numai de bine.

,,La data de 11 decembrie a.c., polițiștii Biroului Investigații Criminale Galați, împreună cu un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, având sprijinul D.O.S. – B.O.S. Galați (n.r., Biroul pentru Operațiuni Speciale) și al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, au surprins în flagrant delict, patru persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Cei patru, doi bărbați de 35 și 44 ani, un minor de 17 ani și o femeie de 38 ani, toți din municipiul Galați, ar fi pătruns, prin forțarea și escaladarea geamului termopan, în două apartamente de pe raza municipiului Buzău, de unde ar fi sustras bani, bunuri și alte valori, prejudiciul fiind de 1.600 lei.

Întrucât, în momentul surprinderii în flagrant, pentru a-și asigura scăparea, aceștia au lovit două mașini ale poliției, polițiștii au folosit armamentul din dotare executând mai multe focuri atât în plan vertical cât și orizontal, în pneurile și caroseria autoturismului în care se aflau.

Persoanele suspecte au reușit să fugă, abandonând autoturismul și bunurile sustrase, și s-au deplasat cu un taxi spre municipiul Brăila unde au fost blocați în trafic de polițiștii brăileni și gălățeni, fiind reținuți și conduși la sediul I.P.J. Galați.

La data de 12 decembrie au fost efectuate 6 percheziții la domiciliile persoanelor în cauză, polițiștii găsind, cu această ocazie, bunuri, înscrisuri și valori despre care există suspiciunea că ar proveni din săvârșirea unor infracțiuni de furt din locuință.

În cursul aceleiași zile, cei patru au fost prezentați magistraților care au dispus arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, în cazul celor doi bărbați și al minorului, și măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, în cazul femeii.

În continuare, polițiștii din cadrul I.P.J. Galați, I.P.J. Buzău și I.P.J. Brăila efectuează cercetări în vederea probării întregii activități infracționale a persoanelor în cauză, existând date că aceștia ar fi comis mai multe fapte cu mod de operare similar, pe raza celor trei județe”, se precizează în comunicatul de presă al Poliției din Galați despre flagrantul ratat din seara de 11 decembrie.

DISTRIBUIȚI
loading...