• Sindicaliștii cer să se renunțe la baremul de 30% din cuantumul sporurilor

Calendarul acțiunilor sindicatelor din Sănătate pentru obținerea creșterilor salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială, prevede ca astăzi, 7 mai, să aibă loc greva de avertisment, iar la finele săptămânii, mai exact în data de 11 mai,  să se declanșeze greva generală.

Liderii sindicali au avut mai multe întâlniri cu ministrul Sănătății, dar și managerii spitalelor din țară au mers la minister pentru a identifica împreună soluțiile viabile. Managerul Spitalului Jdețean Buzău, Claudiu Damian, a mers, în această perioadă, de câteva ori la Guvern pentru a discuta cu ministrul de resort despre problemele apărute cu salarizarea personalului auxiliar, tocmai pentru că nu dorește să mai piardă din personalul unității. „Am fost de două ori la Guvern și am purtat discuții cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și cu premierul Viorica Dăncilă. Am spus punctul nostru de vedere, cum am putea să rezolvăm o mică parte din aceste probleme, pentru a nu se diminua foarte mult  salariile personalului auxiliar”, spune managerul Spitalului Județean Buzău. Pe de altă parte, conducerea sptalului a avut întâlniri și cu liderii sindicali, în acest moment fiind așteptate modificări ale legii potrivit propunerilor managerilor și liderilor sindicali pentru a se mai diminua din nemulțumirile personalului auxiliar.

Soluții clare

Sindicaliștii doresc soluții clare și unele dintre acestea au fost identificate chiar la nivelul unităților medicale județene. O posibilă soluție avansată de sindicaliști, și agreată la nivelul conducerii Spitalului Județean Buzău, este excluderea din limita celor 30 de procente a plății suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, precum și a plății  suplimentare pentru gărzi. “O modificarer a legii ar fi acel cuantum de 30%. Să nu mai existe baremul de 30% din cuantumul sporurilor, ori sporurile de la gărzi și sporurile duble de la gărzi și sărbători legale să nu mai fie ioncluse în cunatumul de 30%, astfel putând acoperi diferențele salariale”, a precizat managerul Spitalului Ju­dețean Buzău, Claudiu Damian.

La întâlnirea cu ministrul Sănătății, Federația Sanitas a cerut acordarea creșterilor salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială, precum și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate. Cele două  revendicări sunt cele cu care, de fapt, sindicaliștii au declanșat programul de proteste.

Ministrul este de acord, dar mai durează

Pe această temă, ministrul  pare să fi fost de acord, pentru că propunerile sindicatelor pentru rezolvarea problemelor legate de veniturile din sistemul sanitar coincid în mare parte cu cele transmise de către managerii de spitale. Totuși, nu se știe dacă lucrurile se vor rezolva în timp real pentru ca să nu se mai ajungă la grevă, având în vedere că ministrul Sănătății spune că  va fi necesară o analiză foarte atentă și efectuarea unor simulări,  astfel încât în urma modificărilor nimeni să nu piardă din veniturile obținute deja.

DISTRIBUIȚI
loading...