27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:18 PM

Cultura

Gina Zaharia, poeta oraşului Buzău, o conştiinţă a timpului...

de Marin IFRIM
Cultura  |
09.11.2017, 00:00
228

   În Buzău, literatura autentică e reprezentată de două domniţe frumoase: Gina Zaharia şi Mihaela Roxana Boboc. Celelalte scriitoare, precum Elena Radu, Lucille Iona (Maica Lucia), Valeria Manta Tăicuţu etc., au deja un statut al lor bine definit. Trec peste amănunte care ţin mai mult de poliţe literare şi mai puţin de lucrurile clare şi simple din păienjenişul unui literaturi aflate mai mereu în expansiune.

   Gina Zaharia şi Mihaela Roxana Boboc sunt într-o evoluţie artistică foarte rapidă. Carte după carte, care mai de care mai surprinzătoare. Cele două poete se află într-o ascensiune intimidantă. Într-o zi, recent, m-am întâlnit cu şoţul Ginei Zaharia, un om cu o nobleţe a chipului greu de descris, un suflet rar. I-am zis câteva cuvinte despre scrisul soţiei sale. Pur şi simplu, domnul Marian Zaharia era încântat şi mulţumit, de parcă tot succesul literar al soţiei i se cuvenea şi dumnealui. Şi cam aşa e. Rar întâlneşti un om, un soţ, care să investească suflet în preocupările literare ale consoartei.  Ne-am obişnuit cu ideea că locul femeii ar fi la bucătărie, la cratiţă. Da de unde!

   În fine, să trecem la poezia Ginei Zaharia. Am prin casă, într-o dezordine organizată, toate cărţile acestei autoare foarte tenace şi foarte consistentă în discurs. La întâmplare, am dat ochii cu volumul ,,Nomade”, apărut în 2016, la Editura „Omega”, în condiţii grafice deosebite. Pe ultima copertă, unul dintre cei mai abilitaţi critici literari, poate chiar singurul critic literar cu opinie calificată şi cu un discernământ de judecător liber, Daniel Cristea-Enache, precizează: „Gina Zaharia scrie o poezie sentimentală şi în acelaşi timp meditativă, în care lumea este redusă la câteva elemente simbolice, iar viaţa – la o sumă de experienţe care trebuie transfigurate. Toate cele au nevoie de o semnificaţie, iar poeta este pregătită să le-o confere”.

   Nu-l pot contrazice pe distinsul critic literar, chiar dacă aş  fi preferat din partea domniei sale cuvinte ceva mai calde. Să zicem că un critic literar e rece de la natură. Eu, subiectiv din fire, văd poezia Ginei Zaharia altfel. Precum un foc de artificii în mijlocul şi deasupra unei sărbători literare motivate. E vorba despre versuri incendiare, literă cu literă, cuvânt lângă cuvânt, care te duc cu gândul unde nici nu te aştepţi, într-un templu spiritual curat şi bine mobilat: ,,poate ai călătorit în zona crepusculară/ai legat simboluri de linia vieţii/ai schimbat diamante pe suveniruri uşoare/sau ruleta s-a oprit de două ori/cu faţa la tine/aveai bagajul făcut serile ţi le petreceai la o singură masă/pariez că au trecut pe acolo roiuri înţelepte/repetaţi după mine le-ai zis/mâinile tale sunt la mine//au înţeles cât să lase impresia că ceva s-a schimbat/poate regia în care ai trimis camarazi de onoare/să întoarcă păianjenii din deşert/într-o imagine forfecată/ne-a fost dat să ascundem urcuşul sub paşi/şi coborâşul în sân/din când în când ne oprim inversând rolul/ce bine că-mi poţi continua gândul/du-l departe leagă-l de cer împarte-l necredincioşilor/niciodată nu poate fi hoţ/cu nicăieri//ultima dată am fixat ora pe ceasuri platonice/efect incandescent rebel ca aerul pădurii/aşa se explică de ce punctele cardinale ne-au legat/în cutremure solare/câteva secunde după miezul nopţii/încă mai aduci martori să decriptezi/ faptul divers” (Cutremure solare”, pag. 48).

   Rămâi fără cuvinte, cum se spune, respirând asemenea execuţii lirice. Gina Zaharia este o poetă cu o maturitate mult peste vârsta sa biologică. Scrie poezie ca şi cum ar da lecţii de gratitudine existenţială. Schimbă ,,statutul” femeii. Am un motiv solid de a mă bucura. Îmi aduc aminte cum, în urmă cu nişte ani, i-am girat debutul acestei doamne a literaturii buzoiene şi nu numai. N-aş zice că sunt mândru ca să nu pic în păcat. Sunt impresionat. Am avut dreptate. Lăcrimez. Sunt cu conştiinţa împăcată. Gina Zaharia este ceea ce toţi vrem să fim: o conştiinţă a timpului nostru. O aştept şi cu alte cărţi.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

REPORTAJ Vrancea: 50.000 de stejari plantați la Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 19:42 PM

Aproape 50.000 de stejari au fost plantați, sâmbătă, în apropierea localității Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind primii din cei 335.000 de stejari câți vor fi sădiți până la sfârșitul anului viitor în Parcul Memoriei Naționale, care se va întinde pe o suprafață de 75 de hectare, nu departe de mausoleu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker