27 de ani
de presa libera
Luni, Mai 01, 2017 09:05 AM

Cultura

Gina Zaharia, între „Nomade“ și „La est de tine“

de Dumitru Ion DINCĂ
Cultura  |
20.03.2017, 00:00
1167

   Prezență discretă, o ființă diafană, de un bun simț rar întâlnit, în fond trăsături care definesc personalitatea omului și scriitorului, Gina Zaharia își trece pe copertele cărților recent apărute, „Nomade“ și „La est de tine“ cuvântul „Poezii“.

   De regulă, autorii sunt se­duși de termenul de poeme, alții de elegii, așa cum a făcut-o în decembrie 1883 Maiorescu cu pri­mul volum al lui Eminescu, pe care-l intitulează chiar „Poezii“ și care pentru toți aspiranții la nemurire ar trebui să constituie un reper fundamental.

   Într-o primă etapă, pentru că vorbim despre „Nomade“, povara cuvântului e înrobitoare, instinctual, poeta nemaisuportând acumulările dintr-o serie de trăiri care-i aparțin numai ei, și decupează parcă segmente dintr-o realitate aproape devoratoare: „dintr-o dată sosiseră cocorii/ în romburi de gală/ aveau voci din firele dragostei/ unele mai îndrăznețe/ altele coborâte din picturi emotive/ m-au înlănțuit pe loc/ am aflat/ cântecul temnițelor e o invenție a fericirii... („prin jocuri cardinale“) sau... „știi semnul acela șerpuit din mijlocul pădurii/ tăietorii de lemne au crezut că pot face din el cea mai bună/ vioară/ de copacul misterios nici vorbă...“ („prețul unui veac fără tine“).

   Poemele curg într-o simetrie proprie trăirilor sale încât „bie­­tul actor e nevoit să improvizeze rolul scenariului, violonistul încurcă ariile, astfel că poeta se regăsește cu brațul plin de săgeți ca să poată evada cu iubitul din toate grotele“.

   Mi se pare a fi „Nomade“, dacă nu greșesc cumva, o continuare a „Talazurilor“, precedenta carte de poezie în care eroina se aseamănă cu acel Ulise la întoarcerea lui din cruciada la care l-au provocat semenii, dând o altă perspectivă, universul poetic căpătând proporțiile unui decor cunoscut parcă, datorită utilizării simbolurilor care nu sunt altceva decât elemente de rutină cotidiană.

   Cealaltă față a medaliei e cuceritoare prin capacitatea poetei de a reda imagini aproape obișnuite aș zice, dar cu o forță de sugestie seducătoare, cum numai la Ana Blandiana am mai întâlnit: („Știu puritatea nu ro­dește/ Fecioarele nu nasc copii/ E marea lege a maculării/ Tri­bu­tul pentru a trăi“ – „Călcâiul vulnerabil“) sau la Ileana Mălăn­cioiu, în prima ei carte „Pasărea tăiată“ și apoi în „Către Iero­nim“. Iată numai două strofe din poezia „Dor“ a Ginei Zaharia care sugerează afinitatea ei cu poetele amintite:

 

„Îi strălucea, la piept, un soare mut,

și-avea, de-acum, lumină și durere,

Apoi s-a îndreptat spre-un țărm de lut.

Curgeau, din cer, și mir și mângâiere.

 

Dar am rămas, în gol, cu mâna-ntinsă,

De nicăieri, s-a arătat un nor.

Înger iubit, îți las poarta des­chisă,

Poate-ți va fi, la noapte, iarăși dor!“

   De altfel maestrul Daniel Cris­tea-Enache a sesizat esen­țialul în textul de pe coperta a IV- a, mai eles că interviurile sale cu marea poetă Ileana Mă­lăn­cioiu reunite într-o carte, zguduie încă numai acele conștiințe pentru care arta e miracol și spaime.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
01 May, 07:41 barla
roxana a comentat pentru articolul Bârlă s-a cerut afară din PSD, Ciolacu îi face pe plac:
A votat asa ptr ca a luat spaga ptr angajarea multor politisti locali.
01 May, 07:23 metamorfoza culorilor
Risera a comentat pentru articolul Șlefuitorii de cuvinte / Medalion literar - Ștefania Oproescu:
SUBLIM!
01 May, 01:04 Pt dl Ionescu si toti escu din Bz
Anonimus a comentat pentru articolul Bârlă s-a cerut afară din PSD, Ciolacu îi face pe plac:
In afara de gropi nu vazut nimic nou. Sunt f rau domnul meu, am uitat de jocul de sah jucat cu trecerile de pietoni, ronduri si semafoare. Nu stiu cine isi bate joc de noi in halul asta, dar cert e ca primarul leviteaza prin orasul asta. Drumurile in oras sunt zero total, gropi o groaza (str Razboieni-fix prin poarta dl-ui Lepadatu jr), str Transilvaniei (plumbuita iarna- vazuta de mine- la finul ochi al expertului Dorel, doar la lopata si butelie) etc. Asa ca azi e rondul maine e trecere si poimaine nu mai e nimic, consider ca v-am raspuns in numele distinselor oficialitati. p.s. domnule primar astept panselutele si floricele plantate , made in Coreea ca asta e singurul lucru care ne lipsea, "bomboane pe colivl0la"". Apropo sper ca in turneu nu ati vizitat si Coreea de Nord, eu sincer as fi sperat. Daca tot arata jalnic si e de tot rasul eu propun un referendum sa ne infratim cu Pyongyan poate ne ajuta ei si ne dau clasa,... Asa ca, altceva pe ce sa ne varsam oful nu avem decat Compania de Apa si politisti - circ pt oamenii de rand ca la Roma (Italia) pt a uita problemele noastre si de oficialitati.
Google PageRank Checker