27 de ani
de presa libera
Duminica, Martie 26, 2017 16:00 PM

Cultura

Gina Zaharia, între „Nomade“ și „La est de tine“

de Dumitru Ion DINCĂ
Cultura  |
20.03.2017, 00:00
1112

   Prezență discretă, o ființă diafană, de un bun simț rar întâlnit, în fond trăsături care definesc personalitatea omului și scriitorului, Gina Zaharia își trece pe copertele cărților recent apărute, „Nomade“ și „La est de tine“ cuvântul „Poezii“.

   De regulă, autorii sunt se­duși de termenul de poeme, alții de elegii, așa cum a făcut-o în decembrie 1883 Maiorescu cu pri­mul volum al lui Eminescu, pe care-l intitulează chiar „Poezii“ și care pentru toți aspiranții la nemurire ar trebui să constituie un reper fundamental.

   Într-o primă etapă, pentru că vorbim despre „Nomade“, povara cuvântului e înrobitoare, instinctual, poeta nemaisuportând acumulările dintr-o serie de trăiri care-i aparțin numai ei, și decupează parcă segmente dintr-o realitate aproape devoratoare: „dintr-o dată sosiseră cocorii/ în romburi de gală/ aveau voci din firele dragostei/ unele mai îndrăznețe/ altele coborâte din picturi emotive/ m-au înlănțuit pe loc/ am aflat/ cântecul temnițelor e o invenție a fericirii... („prin jocuri cardinale“) sau... „știi semnul acela șerpuit din mijlocul pădurii/ tăietorii de lemne au crezut că pot face din el cea mai bună/ vioară/ de copacul misterios nici vorbă...“ („prețul unui veac fără tine“).

   Poemele curg într-o simetrie proprie trăirilor sale încât „bie­­tul actor e nevoit să improvizeze rolul scenariului, violonistul încurcă ariile, astfel că poeta se regăsește cu brațul plin de săgeți ca să poată evada cu iubitul din toate grotele“.

   Mi se pare a fi „Nomade“, dacă nu greșesc cumva, o continuare a „Talazurilor“, precedenta carte de poezie în care eroina se aseamănă cu acel Ulise la întoarcerea lui din cruciada la care l-au provocat semenii, dând o altă perspectivă, universul poetic căpătând proporțiile unui decor cunoscut parcă, datorită utilizării simbolurilor care nu sunt altceva decât elemente de rutină cotidiană.

   Cealaltă față a medaliei e cuceritoare prin capacitatea poetei de a reda imagini aproape obișnuite aș zice, dar cu o forță de sugestie seducătoare, cum numai la Ana Blandiana am mai întâlnit: („Știu puritatea nu ro­dește/ Fecioarele nu nasc copii/ E marea lege a maculării/ Tri­bu­tul pentru a trăi“ – „Călcâiul vulnerabil“) sau la Ileana Mălăn­cioiu, în prima ei carte „Pasărea tăiată“ și apoi în „Către Iero­nim“. Iată numai două strofe din poezia „Dor“ a Ginei Zaharia care sugerează afinitatea ei cu poetele amintite:

 

„Îi strălucea, la piept, un soare mut,

și-avea, de-acum, lumină și durere,

Apoi s-a îndreptat spre-un țărm de lut.

Curgeau, din cer, și mir și mângâiere.

 

Dar am rămas, în gol, cu mâna-ntinsă,

De nicăieri, s-a arătat un nor.

Înger iubit, îți las poarta des­chisă,

Poate-ți va fi, la noapte, iarăși dor!“

   De altfel maestrul Daniel Cris­tea-Enache a sesizat esen­țialul în textul de pe coperta a IV- a, mai eles că interviurile sale cu marea poetă Ileana Mă­lăn­cioiu reunite într-o carte, zguduie încă numai acele conștiințe pentru care arta e miracol și spaime.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Suedia îi va despăgubi pe transsexualii victime ale sterilizării forțate
Duminica, Martie 26, 2017 15:18 PM

Autoritățile suedeze vor plăti compensații transsexualilor, victime ale sterilizării forțate în timpul procesului de schimbare de sex, a informat Ministerul Sănătății citat de AFP.

Alba: Gălbenele, salvie și lavandă - trei culturi cu care face profit o familie din Ocna Mureș
Duminica, Martie 26, 2017 15:09 PM

Gălbenele, salvie și lavandă sunt cele trei culturi, foarte profitabile, pe care o familie din Ocna Mureș s-a axat, producția fiind valorificată la piețele săptămânale organizate în diverse orașe din Transilvania, precum și la târguri de profil.

Tăriceanu: Nu mi-am schimbat părerea; Kovesi să își dea demisia pentru încălcarea extrem de gravă a Constituției
Duminica, Martie 26, 2017 14:52 PM

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că își menține opinia că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi trebuit să demisioneze în urma deciziei Curții Constituționale, care a constatat intervenția DNA în activitatea Executivului.

Rusia: Poliția l-a reținut pe opozantul Alexei Navalnâi, care a lansat un apel la manifestații anticorupție
Duminica, Martie 26, 2017 14:49 PM

Poliția rusă l-a reținut duminică, la Moscova, pe opozantul Alexei Navalnâi, în contextul desfășurării în mai multe orașe din Rusia a unor manifestații anticorupție în pofida faptului că în majoritatea cazurilor autoritățile locale nu au autorizat acestor proteste, transmite Reuters.

Sibiu: Un fost mecanic, cel mai bun sculptor în legume și fructe din România
Duminica, Martie 26, 2017 14:42 PM

Adrian Raul Râpă, un tânăr fost mecanic din Satu Mare, a câștigat în acest an titlul de cel mai bun artizan sculptor în legume și fructe din România, la un concurs organizat la Sibiu în cadrul expoziției internaționale GastroPan.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Mar, 13:32 referitor
gg a comentat pentru articolul Tânărul social-democrat buzoian Alexandru Stoica, numit subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării:
BINE CA NU AU AJUNS ACOLO MUZGOCI SAU FLORIN CONSTANTINESCU!ASTIA SUNT DOBITOCI BINE DE TOT!
26 Mar, 13:11 Ratati
Ionut a comentat pentru articolul Beizadea de Vadu Paşii / Consilier al unui senator de Buzău şi fiu de politician, se dă victimă după ce a desfigurat o tânără în club (VIDEO):
Daca atat te a dus capul sa declari e clar. Ai iq ul unei gaini. Mai bine nu mai declarai nimic . Dar sa spui ca ea a dat cu paharul , tu te ai aparat iar cioburile sarite din mainile tale care ti acopereau fatza au desfigurat o pe aia ... cu declaratia asta insulti inteligenta politistilor si a medicilor.
25 Mar, 13:09 POLITIA LOCALA
POPESCU LEONTIN a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
DEOARECE UNITATIILE PARTICULARE LUCREAZA CU UN TARIF FOARTE MIC PE CIND UNITATIILE DE STAT PRESTATOARE DE SERVICI LUCTREZA DUPA NORME LEGE .
Google PageRank Checker