24896630 - extreme close up of female hand typing o keyboard with credit card.

Platforma digitală prin care pot fi achitate online taxele şi impozitele locale şi centrale pentru persoane fizice, Ghiseul.ro, trece la nivelul următor prin interconectarea Access Point eDelivery. În acest moment, pro­iectul iniţiat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României, instituţie aflată în subordinea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, este la etapa de teste, în condiţii de funcţionare.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, prin proiectul Acces Point eDelivery pot fi primite informaţii de la orice sistem din administraţia publică, date ce vor fi furnizate mai departe utilizatorilor săi, vor fi păstrate în contul personal al plătitorului dovezile de plată, care pot fi imprimate în orice moment, sistemul transmiţând şi primăriilor borderouri zilnice de plată validate de către bănci. Acest model poate fi replicat şi la nivel european, cu orice sistem similar Ghiseul.ro din statele membre ale Uniunii Europene.

„Proiectul Access Point eDelivery utilizează tehnologia actuală pentru a interconecta Ghiseul.ro cu toate sistemele informatice utilizate de administraţie, dar şi cu platformele de internet banking sau aplicaţiile de mobile banking. Mai mult, ar putea fi transmise informaţii despre taxe, amenzi, notificări, autorizaţii, ajutoare sociale, răspun­suri la notificări, totul într-un cadru integrat, unitar, modern, ce poate fi ulterior interconectat cu servicii echivalente din alte ţări ale Uniunii Europene”, a declarat Liviu Stoica, preşedintele Agenţiei pentru Agenda Digitală a României.

După realizarea unui protocol de colaborare între autorităţile române şi franceze, de exemplu, un cetăţean român ar putea vedea în Ghiseul.ro taxele pe care le are de plătit pentru proprietăţi deţinute în Franţa, amenzi de circulaţie sau alte datorii publice, inclusiv metodele de plată sau chiar plata direct online. Proiectul Access Point eDelivery este realizat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României, din cadrul Ministerului Comu­nicaţiilor şi Societăţii Infor­maţionale, în parteneriat cu ARIES Transilvania, CertSIGN şi Indeco Soft, cu sprijinul Asociaţiei de Plăţi Elec­tronice din România. Valoarea acestuia este de 371.010 de euro, fiind cofinanţat de Comisia Europeană, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Pe Ghiseul.ro îşi pot plăti taxele şi impozitele doar persoanele fizice şi persoanele fizice autorizate, inclusiv întreprinderile individuale şi cele familiale.  Ministerul Comunicaţiilor vrea să extindă platforma online Ghiseul.ro, prin care pot fi achitate taxe şi impozite, şi pentru firme.

DISTRIBUIȚI
loading...