Cancelarul German Angela Mekel, reprezentanta Uniunii Crestin-Democrate din Germania, resimte rezultatele slabe obținute în urma alegerilor din septembrie 2017. Ca urmare a negocierilor eșuate dintre formațiunea politică pe care o reprezintă și partidele verzilor și ecologistilor, aceasta se vede nevoită să continue negocierile cu Partidul Social Democrat, pentru formarea unui guvernului și readucerea stabilității politice în Germania.

Negocierile ce se desfașoară deja de câteva zile sunt stranse și dure, și încă sunt probleme ce nu au fost dezbătute. Reprezentanții celor două formațiuni se declară însă mulțumiți de modul în care evoluează lucrurile și se așteaptă la provocări noi. Detaliile finale ar putea fi stabilite în următoarele întâlniri.

Conform cancelarului german, durata negocierilor nu este una bine determinată, întrucât mai sunt numeroase puncte de atins. Aceasta susține că este deschisă la propunerile lansate de Social Democrați, însă se așteaptă la negocieri dificile.

Între timp reprezentantul democrat, Martin Schulz, a declarat că susține o parte dintre măsurile propuse de Uniunea Creștină, însă este de părere că mai sunt numeroase probleme de pus la punct. Acesta dorește să negocieze condițiile reîntregirii familiilor de imigranți și anumitie detalii cu privire la sistemul de asigurări de sănătate.

Modificarea sistmului de asigurări de sănătate private, o prioritate pentru Social-Democrați

Martin Schuz a susținut în discursul politic din campanie, modificarea privilegiilor acordate celor care cotizează la sistemul de asigurări de sănătate. În opinia acestuia, cei 9 milioane de contribuabili au prea multe beneficii, de la camere separate, la spitalizare imediată și servicii medicale prompte oferite de specialiști. Schulz acuză lipsa de respect față de contribuabilii care susțin sistemul de asigurări de stat, care sunt nevoiți să aștepte săptămâni întregi pentru a fi consultați de medicii specializați chiar și în situațiile urgente.

Acesta dorește o reformare profundă a sistemului de sănătate privat. Conform Social democraților, cei 72 de milioane de oameni care contribuie la susținerea fondului de sănătate de stat ar trebui să beneficieze de aceleași servicii de calitate. Martin Schulz susține că scurtarea timpului de așteptare este esențială pentru starea de bine a poporului plătitor de taxe.

Măsurile luate în sănătate pot avea consecințe și asupra românilor care locuiesc și lucrează în Germania

Conform https://www.krankenkassenzentrale.de/wiki/incoming-ro sistemul de sănătate de stat creat în urmă cu 140 încă este unul eficient. Germania este statul cu cei mai  mulți asigurați la sistemul de sănătate publică, deci populația susține din fonduri proprii sistemul de sănătate. Statisticile arată că 85% din populația acestui stat participă la fondul de stat, 9% sunt asigurați la fondul privat. În această țară doar 6% din populație beneficiază de asistență medicală din fonduri de asistență socială, întrucât nu au venituri pentru a cotiza.  Ultima categorie beneficiază însă doar de servicii medicale urgente de bază, toate operațiunile sunt atent realizate, astfel că necontribuabilii să nu beneficieze de servicii medicale excesive.

La asigurarea de stat pot participa toți contribuabilii care încasează venituri mai mici de 4425.00 euro pe lună. În prezent însă asigurații la fondul de stat sunt nevoiți să aștepte și câteva săptămâni pentru a efectua acele analize de specialitate. Acesta este tocmai aspectul pe care Martin Schulz vrea să îl îmbunătățească.

Fondul se stat funcționează pe principiul solidarității, fapt pentru care contribuțiile se ridică la 14,3% din încasările brute. Această taxă nu trebuie plătită în totalitate de angajat, ci jumătate se repartizează angajatorului. Dealtfel, angajatorul trebuie să participe și cu o taxă suplimentară de îngrijire, mai mică ca valoare. La acest fond participă atât locuitorii care au reședință permanentă în Germania, cât și persoanele care beneficiază de ședere temporară, sunt angajați ce provin din alte state, studenții veniți la schimburi de experiență, elevii și au-pairii (n.r. – beneficiari ai programului Au Pair) din alte state.

Asigurările individuale de sănătate private sunt accesibile celor care depășesc încasările lunare de 4.950 de euro. Astfel de polițe sunt încheiate doar în anumite condiții, beneficiarul este obligat să dețină drept de ședere pentru o perioada îndelungată și să dețină o stare de sănătate bună la încheierea contractului.

Există multe companii care oferă facilități și prețuri speciale pentru polițele încheiate pentru grupuri și familii, și au personalizat serviciile, adaptând tarifele la perioada șederii. Serviciile medicale private nu se supun reglementărilor impuse de stat, fapt pentru care beneficiarii se pot bucura de intervenții extinse, fără costuri suplimentare.

Tocmai acest aspect este considerat nemulțumitor de reprezentanții partidului Social-Democrat care cer alinierea sistemului privat la cel de stat. Punctele cu privire la asigurările de săntate dezbătute de reprezentanții celor două partide continuă să creeze tensiuni.

Social democrații pun însă și problema asigurărilor medicale pentru imigranții proveniți din zonele de război, care până la integrare nu pot suporta costurile de contribuție la sistemul de stat. În prezent aceștia au acces la tratamente de specialitate, însă fondurile destinate pentru solicitanții de azil nu provin din cel la care cotizează populația.

Problema reunirii familiilor de imigranți, punct forte al discuțiilor

O altă problemă care pune la încercare capacitățile de negociatori ale celor doi lideri sunt legate de reîntregirea familiilor imigranților proveniți din Siria a alte zone de război. Social democrații, doresc reunirea rapidă a familiilor, problema  a fost lasată deoparte de guvernarea anterioară, însă este considerată o prioritate de Schulz, care susține că este mai ușor să integrezi copii și adolescenți, decât victime căzute pradă războiului. În plus, acesta consideră că este mai sănătos pentru membrii veniți în marele val de imigranți să se reunească cu membrii lăsați în urmă.  Această măsura ar da însă peste cap politica de stopare a imigrării adoptată de Germania în urmă cu doi ani.

Alte puncte dezbătute în proiectul de negociere sunt legate de îmbunătățirea infrastructurii. Politicenii își testează limitele prin acest document foarte important pentru viitorul statului. Miza discuțiilor este una foarte mare, deci fiecare parte încearcă nu doar să își impună măsurile, ci să descopere acea cale care ar duce la formarea unei alianțe solide în următorii patru ani. Eșecul negocierilor ar lăsa partidul reprezetant de Merkel în minoritate, fapt ce ar putea duce la alegeri anticipate.

DISTRIBUIȚI
loading...