Monden

George Nicolescu, despre cei opt ani de profesorat la Buzău: „Copiii credeau că este o păcăleală”

George Nicolescu este unul dintre artiștii români care înainte de Revoluție umpleau sălile de spectacole. Cunoscut pentru faptul că era orb, dar și pentru vocea sa deosebită, Nicolescu a făcut senzație în perioada comunistă cu piesa „Eternitate”, iar în 2010 refrenul său „Mai avem nevoie și de iarbă” s-a auzit în toate cluburile din țară după colaborarea cu trupa Unu.  Celebrul artist a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Antena 1, despre legăturile sale cu Buzăul. Originar din Ploiești, Nicolescu a fost, timp de opt ani, profesor de franceză la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Buzău.

„Copiii se întrebau dacă eu sunt sau este o păcăleală”

„La 1 aprilie 1977 intram ca profesor la Școala de Nevăzători din Buzău, acum Liceul Special pentru Deficienți de Vedere. Mi-a plăcut nu atât să fiu pedagog, ci să fiu apropiat de copii. Când am ajuns la Buzău, toți copiii din școală se întrebau, fiind 1 aprilie, dacă e adevărat sau este o păcăleală. Toți știau că sunt ăla care cânta <Eternitate>, piesă pe care am lansa­t-o în 1973. Am fost opt ani profesor la Buzău, iar data de 15 septembrie, când începea un nou an școlar, mă emoționa mereu”, a declarat George Nicolescu.

Nicolescu s-a născut orb, iar mama sa a făcut tot ce este omenește posibil pentru a-i reda vederea fiului ei, a mers la toți medicii specialiști, însă nu s-a putut face nimic. Artistul a povestit într-un interviu că la patru ani a fost operat pe creier, deoarece specialiștii credeau că nervul optic este cel care nu îl lasă să vadă. Nici această operație nu l-a ajutat. George Nicolescu a studiat la școli cu profil special pentru nevăzători: a fost mai întâi la Școala pentru pacienții cu ambliopie din București, după care a făcut gimnaziul și liceul în Cluj, la Școala Pentru Orbi. Elev eminent, Nicolescu a ajuns și student: a absolvit Facultatea de Limbi Romanice, secția română-franceză, la Universitatea din București.

A fost profesor de franceză la Buzău până în 1985. În acel an, el a fost angajat ca solist vocal la Casa Tineretului din Buzău.

1970 este anul în care George Nicolescu a debutat în muzică: chiar atunci a câștigat și premiul întâi la Festivalul „Tinerețe pe portative”. Trei ani mai târziu avea să devină cunoscut în toată țara datorită melodiei Eternitate, care a devenit un adevărat hit la Cenaclul Flacăra. A urmat apoi o carieră de succes, cu multe premii, festivaluri și spectacole.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker