Pe când era purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, în 2014, Gabriela Firea a lansat un atac ticălos la adresa lui Klaus Iohannis, pe motiv că acesta nu are copii. Acum intră în propria campanie electorală pentru încă un mandat la Primăria Capitalei, împroşcând nu doar venin, ci şi dejecţii înspre oamenii care ridică, exclusiv din donaţii, primul spital oncologic pentru copii construit în ultimii 30 de ani.

 „Ăştia căcare face ei un spital vrea să doneze Pintea un aparat dă radioterapie. Dă ce? Luaţi unu din ăia 35 de milioane euroi donaţi. Nu aşa aţi măcănit la teveu, caca luaţi voi? Să dea la săraci Pintea! Da mai staţi puţin caca vine Vlăduţ regele medicamentelor şi vă dă el din ăia 15 milioane dă la PLUS scuzi de la Magicacamp! #Marşcumanipulările”. Acesta este mesajul, scris cu dejecţii şi venin, cu care primarul gene­ral al Bucureştiului, Gabriela Firea, intră practic în campania electorală pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. Un mesaj preluat de la creatoarea de modă Dana Budeanu, cu care, distribuindu-l pe pagina sa de Facebook, Gabriela Firea arată că rezonează perfect şi care i-a venit mănuşă în lupta ei cu Vlad Voiculescu, desemnat candidatul PLUS la Primăria Bucureştiului. Acesta este unul din oamenii care susţin Magic Camp şi asociaţia „Dăruieşte Viaţă”, condusă de Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, cu toţii fiind implicaţi, de ani de zile, în ajutorarea copiilor bolnavi de cancer şi în ridicarea primului Spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică din România, construit exclusiv din bani obţinuţi din donaţii – 26 milioane de euro –, făcute de peste 260.000 de oameni şi mai mult de 1.700 de companii. Oameni care au făcut ce nu a reuşit statul român în 30 de ani.

Spitalul de Oncologie construit de asociaţia „Dăruieşte viaţă” este construit altfel decât Spitalul de Copii „Ion Gomoiu”, de exemplu, inaugurat recent cu mare pompă de Gabriela Firea, care, potrivit unei note a Corpului de Control al Guvernului Tudose – citate recent în presă şi care, interesant, nu a ajuns până acum la Justiţie –, ar fi avut devizul de construcţie supraevaluat cu vreo 15 milioane de euro. Este un spital care nu va fi promovat din bani publici pentru a creşte capitalul electoral al cuiva, aşa cum s-a întâmplat cu acelaşi Spital „Gomoiu”, pentru care Primăria Capitalei a plătit difuzarea de mii de ori a unui spot publicitar care viza acest proiect, ceea ce a costat bugetul Municipalităţii bucureştene mai mult de 5,2 milioane de lei. Asta în condiţiile în care, pentru inaugurarea unui spital, o informaţie de interes public, difuzată, oricum, în toată media, nu este nevoie să plăteşti publicitate. Plăteşti din bani publici promovarea unui proiect public atunci când vrei să capitalizezi la nivel de imagine proprie acel proiect.

Doamna Firea şi-a făcut o strategie eronată crezând că, dacă atacă, în mod abject, proiectul asociaţiei „Dăruieşte viaţă”, condusă de Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu – pe care le numeşte „interfaţa lui Vlad Voiculescu” – va capitaliza electoral. Se dovedeşte că distribuirea, pe o reţea de socializare, a unui mesaj plin de fiere spulberă o campanie de PR politic în toată media, plătită din mulţi bani publici, pe care Gabriela Firea şi PSD şi-o fac deja în perspectiva alegerilor din 2020 pentru Primăria Capitalei. În plus, a deschis o Cutie a Pandorei, din care se iese la iveală un veritabil dezmăţ pe banii contribuabililor. Pe de o parte, fonduri foarte mari irosite plătite de Primăria Capitalei – oficial, pentru promovarea unor proiecte din bani publici, neoficial pentru promovarea imaginii Gabrielei Firea care îşi doreşte un nou mandat la Primăria Bucureşti. Pe de altă parte, costuri supraevaluate cu milioane de euro pentru construcţia Spitalului „Gomoiu” – doar unul din cele aproape 20 de spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei –, aspect care, potrivit unei declaraţii a procurorului general interimar al României, Bogdan Licu, citată de presă, ar fi intrat acum în atenţia procurorilor.

 

(Text publicat în “Puterea a cincea”)