27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:24 PM

Opinii

Gânduri pentru buzoieni şi casa noastră, oraşul!

de Roxana CONSTANTINESCU
Opinii  |
26.07.2017, 00:00
1711

   Simona Potîrniche, frumoasa ştiristă de la TV Buzău, mi-a făcut o invitaţie la emisiunea ,,60 minute despre Buzau”. M-am dus, purtând cu mine idei culese din taxi, de pe stradă, din birou, de pe la piaţă. Le-am adunat laolaltă şi am prezentat un pachet de ­pro­puneri pentru oraş, cu gândul că sunt în asentimentul dumneavoastră. Că ne dorim toţi un oraş mai frumos, mai colorat, mai vesel...

1. Să se organizeze o campanie pentru colectarea de fonduri necesare zugrăvirii ­Pala­tului Comunal, emblema acestui oras; nu se poate să ne invitam oamenii dragi în centrul oraşului care arată aşa cum e azi;

2. Să ne privim cu atenţie parcurile şi alte spaţii verzi şi să ne aducem contribuţia la menţinerea lor într-o stare de curăţenie corespunzătoare, prin voluntariat;

3. Să găsim fonduri pentru anveloparea blocurilor din centru şi de la intrările în municipiu. E un dezastru ce se vede peste tot;

4. Să se organizeze o licitaţie pentru achiziţonarea de lămpi solare cu care să asigurăm iluminarea cartierelor şi, mai ales, a trecerilor de pietoni;

5. Să se creeze posibilitatea construirii unor sere în care să se lucreze şi prin voluntariat, iar răsadurile să se folosească la decorarea spaţiilor verzi şi balcoanelor blocurilor;

6. Să se organizeze concursuri pentru propuneri de decorare a vitrinelor magazinelor, la care să participe tineri.

7. Să se creeze posibilitatea ca tinerii să se exprime prin amplasarea de panouri ce pot fi destinate picturii stradale;

9. Să se organizeze patrule cu pensionari care să supravegheze curăţenia stradală, membrii acestora urmând a fi scutiţi de plata impozitului pentru locuinţe, în funcţie de orele lucrate;

10. Să se achiziţioneze şi să se amplaseze gupuri sanitare mobile în parcuri, la capete de staţii ale liniilor de autobuz;

11. Să se achiziţioneze şi amplaseze containere pentru colectarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte;

12. Să antrenăm cât mai mulţi tineri, dar şi pensionari, în activitatea de voluntariat; 

13. Să gândim idei pentru copiii cu handicap care, la 18 ani, sunt scoşi din sistem, pentru care este nevoie de un cămin-spital;

14. Să renunţăm la focurile de artificii şi să folosim, cel puţin temporar, banii destinaţi lor în lucruri care se văd şi care e nevoie să rămână.

   Tot respectul pentru câte s-au realizat, dar mai sunt multe de făcut. Ştim, nu sunt bani, dar ce ar fi dacă s-ar amenaja o suprafaţă de teren, în afara oraşului, pentru organizarea unui festival de muzică, gen Sziget Fest din Ungaria, unde sponsori privaţi şi organizatori ar aduce trupe... Un astfel de festival aduce Ungariei un profit de 30 milioane euro… Gândiţi-vă la toţi cei ce vin, care vor să doarmă, să mânânce, cumpară amintiri etc.

   Am uitat sa ne manifestăm iubirea fata de oraş. Chibiţăm pe marginea drumului, aşeptăm de la autorităţi totul. Cât mai dăm din noi, cât mai ştim să dăruim, să sfinţim locul?

   Casa noastră e şi dincolo de uşa apartamentului, şi dincolo de poarta gardului. Copiii noştri sunt şi cei institutionalizaţi, şi cei cu handicap, şi orfanii de pe străzi. Concitadinii noştri sunt şi cei săraci, plini de nevoi, fără merite nemaipomenite.

   Primarul, viceprimarii, consilierii fac ce pot, noi trebuie să facem restul.

   Sunt simple idei, ale unui om şi mai simplu, care nu crede că va mai vedea vreodată oraşul natal frumos, curat, civilizat, şi care, probabil, nu mai are răbdare.... Ar mai fi fost multe de spus, dar în 60 de minute e greu să cuprinzi dragostea de oraş şi gândurile bune. Poate din când în când le voi mai aduce în atenţia dumneavoastră.

  Sunt sigură că sunteţi mulţi cei care gândiţi ca mine!

Comentarii

Să se ..., Să ne ..., Să ..., ... vise taică! (26 Jul, 09:45)
Pixelu ecologist

Tresaltă inimioara-n mine când dau de oameni dotați cu un grad de naivitate mai mare decât al meu! Doar două comentarii scurte.

  1. De acord 100% cu punctul 14, care de altfel poate fi pus în practică măcar de autorități. O jalbă la nea’ Tomiță nu cred că ar trece neobservată.
  2. Un activist greenpeace elvețian a făcut public secretul prin care Elveția a devenit faimoasă la capitolul curățenie: 60 de ani de amenzi.

Raspunde
Electorale (26 Jul, 10:03)
Constantin

Doamna Constantinescu a inceput o interesanta si decenta campanie electorala! Desi este eleganta pana la poezie se remarca in fapt contradictia cu conducerea actuala a orasului pe care un cititor neexperimentat ar crede ca se afla in armonie si in fapt se afla in disensiune totala! Succes doamna Avocat si daca veti candida in 2020 sunt convins ca veti fi primul Primar din epoca moderna care va ramane in istorie prin lucruri pozitive!

Raspunde

Stiri Agerpres

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea medicilor, urmând tratamentul obișnuit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:07 PM

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea permanentă a medicilor, urmând tratamentul obișnuit, a informat Casa Regală.

Pilotul care a aterizat forțat cu avionul lângă Vințu de Jos a murit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:00 PM

Pilotul care a aterizat forțat sâmbătă cu un avion de agrement de mici dimensiuni în zona localității Vințu de Jos a murit duminică, la o clinică din Târgu Mureș.

Moscova denunță "bombardamentele barbare" de la Raqqa, comparându-le cu cele asupra Dresdei din 1945
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:53 PM

Rusia a denunțat vehement duminică "bombardamentele barbare" ale coaliției conduse de SUA asupra orașului Raqqa - fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria cucerit în această săptămână - care au făcut "mii" de victime civile și care, potrivit ei, amintesc de bombardamentele aliaților asupra orașului german Dresda, în februarie 1945, relatează AFP.

Deputatul PNL Florin Roman: În rândul întâi trebuie să stea cei care aduc voturi PNL
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:27 PM

O țară ca afară va exista atunci când va exista un comportament ca afară, iar în rândul întâi în PNL trebuie să stea cei care aduc voturi partidului, a declarat, duminică, deputatul liberal Florin Roman.

Insula Barbados dedică o stradă artistei sale native Rihanna
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:26 PM

La câțiva metri de locul unde s-a născut celebra divă pop Rihanna, autoritățile din Barbados i-au dedicat o stradă care va purta numele artistei originare din această insulă, relatează online ziarul spaniol ABC.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker