27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:07 AM

Opinii

Gânduri pentru buzoieni şi casa noastră, oraşul!

de Roxana CONSTANTINESCU
Opinii  |
26.07.2017, 00:00
1464

   Simona Potîrniche, frumoasa ştiristă de la TV Buzău, mi-a făcut o invitaţie la emisiunea ,,60 minute despre Buzau”. M-am dus, purtând cu mine idei culese din taxi, de pe stradă, din birou, de pe la piaţă. Le-am adunat laolaltă şi am prezentat un pachet de ­pro­puneri pentru oraş, cu gândul că sunt în asentimentul dumneavoastră. Că ne dorim toţi un oraş mai frumos, mai colorat, mai vesel...

1. Să se organizeze o campanie pentru colectarea de fonduri necesare zugrăvirii ­Pala­tului Comunal, emblema acestui oras; nu se poate să ne invitam oamenii dragi în centrul oraşului care arată aşa cum e azi;

2. Să ne privim cu atenţie parcurile şi alte spaţii verzi şi să ne aducem contribuţia la menţinerea lor într-o stare de curăţenie corespunzătoare, prin voluntariat;

3. Să găsim fonduri pentru anveloparea blocurilor din centru şi de la intrările în municipiu. E un dezastru ce se vede peste tot;

4. Să se organizeze o licitaţie pentru achiziţonarea de lămpi solare cu care să asigurăm iluminarea cartierelor şi, mai ales, a trecerilor de pietoni;

5. Să se creeze posibilitatea construirii unor sere în care să se lucreze şi prin voluntariat, iar răsadurile să se folosească la decorarea spaţiilor verzi şi balcoanelor blocurilor;

6. Să se organizeze concursuri pentru propuneri de decorare a vitrinelor magazinelor, la care să participe tineri.

7. Să se creeze posibilitatea ca tinerii să se exprime prin amplasarea de panouri ce pot fi destinate picturii stradale;

9. Să se organizeze patrule cu pensionari care să supravegheze curăţenia stradală, membrii acestora urmând a fi scutiţi de plata impozitului pentru locuinţe, în funcţie de orele lucrate;

10. Să se achiziţioneze şi să se amplaseze gupuri sanitare mobile în parcuri, la capete de staţii ale liniilor de autobuz;

11. Să se achiziţioneze şi amplaseze containere pentru colectarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte;

12. Să antrenăm cât mai mulţi tineri, dar şi pensionari, în activitatea de voluntariat; 

13. Să gândim idei pentru copiii cu handicap care, la 18 ani, sunt scoşi din sistem, pentru care este nevoie de un cămin-spital;

14. Să renunţăm la focurile de artificii şi să folosim, cel puţin temporar, banii destinaţi lor în lucruri care se văd şi care e nevoie să rămână.

   Tot respectul pentru câte s-au realizat, dar mai sunt multe de făcut. Ştim, nu sunt bani, dar ce ar fi dacă s-ar amenaja o suprafaţă de teren, în afara oraşului, pentru organizarea unui festival de muzică, gen Sziget Fest din Ungaria, unde sponsori privaţi şi organizatori ar aduce trupe... Un astfel de festival aduce Ungariei un profit de 30 milioane euro… Gândiţi-vă la toţi cei ce vin, care vor să doarmă, să mânânce, cumpară amintiri etc.

   Am uitat sa ne manifestăm iubirea fata de oraş. Chibiţăm pe marginea drumului, aşeptăm de la autorităţi totul. Cât mai dăm din noi, cât mai ştim să dăruim, să sfinţim locul?

   Casa noastră e şi dincolo de uşa apartamentului, şi dincolo de poarta gardului. Copiii noştri sunt şi cei institutionalizaţi, şi cei cu handicap, şi orfanii de pe străzi. Concitadinii noştri sunt şi cei săraci, plini de nevoi, fără merite nemaipomenite.

   Primarul, viceprimarii, consilierii fac ce pot, noi trebuie să facem restul.

   Sunt simple idei, ale unui om şi mai simplu, care nu crede că va mai vedea vreodată oraşul natal frumos, curat, civilizat, şi care, probabil, nu mai are răbdare.... Ar mai fi fost multe de spus, dar în 60 de minute e greu să cuprinzi dragostea de oraş şi gândurile bune. Poate din când în când le voi mai aduce în atenţia dumneavoastră.

  Sunt sigură că sunteţi mulţi cei care gândiţi ca mine!

Comentarii

Să se ..., Să ne ..., Să ..., ... vise taică! (26 Jul, 09:45)
Pixelu ecologist

Tresaltă inimioara-n mine când dau de oameni dotați cu un grad de naivitate mai mare decât al meu! Doar două comentarii scurte.

  1. De acord 100% cu punctul 14, care de altfel poate fi pus în practică măcar de autorități. O jalbă la nea’ Tomiță nu cred că ar trece neobservată.
  2. Un activist greenpeace elvețian a făcut public secretul prin care Elveția a devenit faimoasă la capitolul curățenie: 60 de ani de amenzi.

Raspunde
Electorale (26 Jul, 10:03)
Constantin

Doamna Constantinescu a inceput o interesanta si decenta campanie electorala! Desi este eleganta pana la poezie se remarca in fapt contradictia cu conducerea actuala a orasului pe care un cititor neexperimentat ar crede ca se afla in armonie si in fapt se afla in disensiune totala! Succes doamna Avocat si daca veti candida in 2020 sunt convins ca veti fi primul Primar din epoca moderna care va ramane in istorie prin lucruri pozitive!

Raspunde

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker