27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 02:40 AM

Economic

Fuziunea ,,Ductil Steel“ Buzău cu ,,Laminorul“ Brăila, amânată pentru 2018

de Vali MARINESCU
Economic  |
28.06.2017, 00:00
2024

   Planul de reorganizare gândit de Silnef din Braşov, creditorul principal al SC ,,Laminorul” SA Brăila, în sensul fuziunii prin absorbţie cu ,,Ductil Steel” Buzău, aprobat de ceilalţi ­cre­ditori şi de judecătorul sindic în dosarul de insolvenţă, a suferit amânări peste amânări din cauza unui litigiu cu administratorul judiciar al companiei brăilene, scrie obiectivb.ro.

   Potrivit celui mai recent raport către Bursa de Valori Bucureşti, în martie 2016, Administratorul Judiciar Servicii Reorganizare şi Lichidare IPURL Bucureşti a formulat o cerere de plată a onorariului de succes în cuantum de 1 milion de lei, ,,deşi plata acestui onorariu este condiţionată de realizarea măsurilor prevăzute în Planul de reorganizare privind valorificarea de bunuri din patrimoniul societăţii”. În iunie anul trecut, Tribunalul Brăila a respins ca nefondată cererea de plată, iar în octombrie acelaşi an Curtea de Apel Galaţi a tranşat definitiv litigiul în sensul că din nou a fost respinsă cererea respectivă. 

   ,,Astfel, întârzierile în implementarea măsurilor de reorganizare stabilite în Planul de reorganizare, în primul rând privind vânzarea de active prevăzută ca principală sursă de finanţare pentru plata creditorilor în conformitate cu programul de plăţi, au impus prelungirea şi modificarea planului de reorganizare”, se punctează în raportul citat. Într-un final, programul a fost prelungit cu 12 luni, adică până la data 10 decembrie 2018, fiind rescadenţate şi plăţile către creditorii garantaţi.

   SC ,,Laminorul“ SA Brăila, va fi dizolvată şi apoi radiată din Registrul Comerţului, ca urmare a unei proceduri de fuziune prin absorbţie cu ,,Ductil Steel” - Buzău, societate membră a aceluiaşi grup condus de ,,Nikarom Invest”, urmaşul ruşilor de la ,,Mechel”. În locul uzinei brăilene va rămâne un punct de lucru care-şi va conti­nua activitatea de producţie pentru lanţul cu bulb, un profil căutat în special de către şantierele navale. De altfel, tocmai acest argument a atârnat foarte greu atunci când s-a pus problema intrării în faliment, întrucât ,,Laminorul” este singurul producător din ţară al acestui profil metalurgic. În paralel cu focusarea activităţii companiei brăilene pe această nişă de piaţă, se urmăreşte lichidarea parţială a bunurilor din averea debitoarei, inclusiv proprietăţi imobiliare, banii obţinuţi astfel mergând spre stingerea pretenţiilor creditorilor. Programul de reorganizare a unităţii aflată în insolvenţă din martie 2013, a fost aprobat de către creditorii uzinei în frunte cu ,,Silnef” Braşov, principalul creditor al ,,Laminorul”.

   După ce a fost vândută de grupul rus Mechel, fabrica buzoiană Ductil Steel a intrat şi ea în insolvenţă. Numai în anul 2012, Ductil Steel Buzău a înregistrat pierderi de aproape 168 de milioane lei. În perioada 2010 - februarie 2013, societatea a realizat pierderi din activitatea de exploatare astfel: de 77,77 milioane lei în 2010, circa 122,5 milioane lei în 2011, în jur de 137 milioane lei în 2012. pierderile înregistrate la Ductil Steel Buzău s-au datorat în mare parte crizei economice şi financiare, politicilor comerciale şi investiţionale insuficient fundamentate, unor strategii de dezvoltare şi stabilire a preţurilor de vânzare necorelate cu tendinţele pieţei caracteristice, precum şi a unor previziuni ale pieţei de desfacere care s-au dovedit nerealiste şi neconcordante cu evoluţia efectivă a pieţei. Rezultatul financiar negativ a fost generat şi de evoluţia cursului de schimb valutar care a determinat înregistrarea de diferenţe de curs nefavorabile pentru societate şi de cheltuielile cu dobânzile aferente creditelor bancare/împrumuturilor pe care societatea le-a contractat.

   În contextul în care a scăzut folosirea produselor metalurgice pe piaţa internă şi internaţională, producţia societăţii s-a diminuat.

 

Combinatul din Buzău, alături de cele de la Câmpia Turzii, Brăila şi Târgovişte, dar şi de Mechel East Europe Metallurgical Division SRL au fost vândute de grupul siderurgic rus Mechel, în luna februarie 2013, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată în proporţii egale de  Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă.     

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Zimbabwe: Președintele Mugabe și vicepreședintele destituit, în contact, anunță armata
Marti, Noiembrie 21, 2017 00:37 AM

Cei doi actori politici principali ai crizei din Zimbabwe, președintele Robert Mugabe și vicepreședintele destituit, Emmerson Mnangagwa, sunt în contact, a anunțat luni armata, transmite AFP.

Submarinul militar argentinian dispărut: Două nave de căutare au detectat zgomote subacvatice
Luni, Noiembrie 20, 2017 23:20 PM

Zgomote subacvatice au fost detectate luni de sonarele a două nave participante la operațiunea de căutare a submarinului militar argentinian San Juan, dispărut de miercuri cu 44 de membri ai echipajului la bord, potrivit purtătorului de cuvânt al marinei argentiniene, citat de AFP.

Cluj: Incendiu în complexul studențesc 'Hasdeu'; 160 de persoane evacuate, niciun rănit
Luni, Noiembrie 20, 2017 23:17 PM

Un incendiu a izbucnit, luni seară, într-o bucătărie din complexul studențesc 'Hasdeu' din Cluj-Napoca și 160 de persoane au fost evacuate, fără să fie cineva rănit.

Liga I - Rezultate și clasament - Etapa a 18-a
Luni, Noiembrie 20, 2017 22:56 PM

Meciurile din etapa a 18-a a ediției 2017-2018 a Ligii I de fotbal au avut loc de vineri până luni.

Liga I: FC Voluntari - FC Viitorul 0-0
Luni, Noiembrie 20, 2017 22:51 PM

FC Voluntari a terminat la egalitate cu FC Viitorul Constanța, scor 0-0, luni seara, pe teren propriu, în ultimul meci din etapa a 18-a a Ligii I de fotbal.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Nov, 20:08 Baiatu lu tata vorbeste?
Al.Draku a comentat pentru articolul Mocanu: „Vine iarna… în justiție! Ultimele zvâcniri ale lui Dragnea și acoliții“:
N-am crezut ca baiatu lui nea Mocanu si vorbeste..ia te uita ce filozofie de 2 bani scoate baiatul de 150 de kg din condei..stai ba in banca ta si vezi-ti de masinutele si atv-le tale..tu vorbesti de saracie si izolare?..pana acum catva timp de unde ati manarit banii , nu de la PSD?
20 Nov, 19:49 Dragnea nu va face nicio zi de pușcărie!
Pixelu SRL a comentat pentru articolul Fostul senator de Buzău Teodorovici, printre martorii care au confirmat că Tel Drum este firma lui Dragnea:
Din presă am aflat că Legea 31/1990 a societăților comerciale permite înființarea de societăți pe acțiuni (SA) cu un anumit procent de acțiuni la purtător. N-am citit legea, dar iau de bune informațiile. Tot presa afirmă că societățile Tel Drum și Titan Mar ar fi tocmai astfel de societăți comerciale, interzise în alte țări membre ale UE. Și pe bună dreptate. Dacă un procent important de acțiuni la purtător ajung la o persoană aflată în funcții decizionale ale statului, atunci acea persoană ar fi tentată să tragă sfori, astfel încât firma la care are acțiuni, de care doar ea știe, să obțină contracte cât mai avantajoase. Dacă Tel Drum este asociată cu Dragnea&Co, similar, Titan Mar este asociată cu Videanu&Co. Nici nu-mi pun problema care dintre găști este mai toxică, cert este că astfel de societăți comerciale nu ar trebui să existe.
Pe de altă parte există o sumedenie de firme cu acționari interpuși. Oameni de încredere, rude mai mult sau mai puțin îndepărtate sau prieteni sunt înregistrați la Registrul Comerțului ca acționari, când de fapt, adevărații decidenți sunt persoane aflate în funcții cheie ale statului, așa-zișii privați de la stat.
Nici nu vreau să-mi imaginez câte păduri a tăiat și Ciolacu printr-o astfel de firmă!
20 Nov, 18:34 restante salariale
tudor a comentat pentru articolul Profesorii din municipiu vor primi ,,banii din dobânzi“ până la sfârșitul anului:
Felicitari buzaieni a ti ales sa va conduca un om caruia ii pasa de voi.Ex apa de ploaie restantele salariale ale profesorilor.
Google PageRank Checker