27 de ani
de presa libera
Duminica, Iulie 23, 2017 17:41 PM
albosmart

Economic

Fuziunea ,,Ductil Steel“ Buzău cu ,,Laminorul“ Brăila, amânată pentru 2018

de Vali MARINESCU
Economic  |
28.06.2017, 00:00
1718

   Planul de reorganizare gândit de Silnef din Braşov, creditorul principal al SC ,,Laminorul” SA Brăila, în sensul fuziunii prin absorbţie cu ,,Ductil Steel” Buzău, aprobat de ceilalţi ­cre­ditori şi de judecătorul sindic în dosarul de insolvenţă, a suferit amânări peste amânări din cauza unui litigiu cu administratorul judiciar al companiei brăilene, scrie obiectivb.ro.

   Potrivit celui mai recent raport către Bursa de Valori Bucureşti, în martie 2016, Administratorul Judiciar Servicii Reorganizare şi Lichidare IPURL Bucureşti a formulat o cerere de plată a onorariului de succes în cuantum de 1 milion de lei, ,,deşi plata acestui onorariu este condiţionată de realizarea măsurilor prevăzute în Planul de reorganizare privind valorificarea de bunuri din patrimoniul societăţii”. În iunie anul trecut, Tribunalul Brăila a respins ca nefondată cererea de plată, iar în octombrie acelaşi an Curtea de Apel Galaţi a tranşat definitiv litigiul în sensul că din nou a fost respinsă cererea respectivă. 

   ,,Astfel, întârzierile în implementarea măsurilor de reorganizare stabilite în Planul de reorganizare, în primul rând privind vânzarea de active prevăzută ca principală sursă de finanţare pentru plata creditorilor în conformitate cu programul de plăţi, au impus prelungirea şi modificarea planului de reorganizare”, se punctează în raportul citat. Într-un final, programul a fost prelungit cu 12 luni, adică până la data 10 decembrie 2018, fiind rescadenţate şi plăţile către creditorii garantaţi.

   SC ,,Laminorul“ SA Brăila, va fi dizolvată şi apoi radiată din Registrul Comerţului, ca urmare a unei proceduri de fuziune prin absorbţie cu ,,Ductil Steel” - Buzău, societate membră a aceluiaşi grup condus de ,,Nikarom Invest”, urmaşul ruşilor de la ,,Mechel”. În locul uzinei brăilene va rămâne un punct de lucru care-şi va conti­nua activitatea de producţie pentru lanţul cu bulb, un profil căutat în special de către şantierele navale. De altfel, tocmai acest argument a atârnat foarte greu atunci când s-a pus problema intrării în faliment, întrucât ,,Laminorul” este singurul producător din ţară al acestui profil metalurgic. În paralel cu focusarea activităţii companiei brăilene pe această nişă de piaţă, se urmăreşte lichidarea parţială a bunurilor din averea debitoarei, inclusiv proprietăţi imobiliare, banii obţinuţi astfel mergând spre stingerea pretenţiilor creditorilor. Programul de reorganizare a unităţii aflată în insolvenţă din martie 2013, a fost aprobat de către creditorii uzinei în frunte cu ,,Silnef” Braşov, principalul creditor al ,,Laminorul”.

   După ce a fost vândută de grupul rus Mechel, fabrica buzoiană Ductil Steel a intrat şi ea în insolvenţă. Numai în anul 2012, Ductil Steel Buzău a înregistrat pierderi de aproape 168 de milioane lei. În perioada 2010 - februarie 2013, societatea a realizat pierderi din activitatea de exploatare astfel: de 77,77 milioane lei în 2010, circa 122,5 milioane lei în 2011, în jur de 137 milioane lei în 2012. pierderile înregistrate la Ductil Steel Buzău s-au datorat în mare parte crizei economice şi financiare, politicilor comerciale şi investiţionale insuficient fundamentate, unor strategii de dezvoltare şi stabilire a preţurilor de vânzare necorelate cu tendinţele pieţei caracteristice, precum şi a unor previziuni ale pieţei de desfacere care s-au dovedit nerealiste şi neconcordante cu evoluţia efectivă a pieţei. Rezultatul financiar negativ a fost generat şi de evoluţia cursului de schimb valutar care a determinat înregistrarea de diferenţe de curs nefavorabile pentru societate şi de cheltuielile cu dobânzile aferente creditelor bancare/împrumuturilor pe care societatea le-a contractat.

   În contextul în care a scăzut folosirea produselor metalurgice pe piaţa internă şi internaţională, producţia societăţii s-a diminuat.

 

Combinatul din Buzău, alături de cele de la Câmpia Turzii, Brăila şi Târgovişte, dar şi de Mechel East Europe Metallurgical Division SRL au fost vândute de grupul siderurgic rus Mechel, în luna februarie 2013, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată în proporţii egale de  Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă.     

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și un director din RATB, arestați preventiv
Duminica, Iulie 23, 2017 17:33 PM

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului, Popa Gabriel, directorul de achiziții din RATB, Florin Badiu, și Constantin-Cosmin Coman au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Ilfov în dosarul în care sunt acuzați de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Marea Britanie are nevoie de un acord de tranziție cu UE care să se încheie înainte de alegerile din 2022
Duminica, Iulie 23, 2017 16:47 PM

Ministrul britanic al comerțului Liam Fox a afirmat că susține un acord de tranziție care să înlesnească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar acesta ar trebui să se încheie înainte de următoarele alegeri din 2022, relatează Reuters.

Galați: Rezervorul de apă al fabricii de conserve din Tecuci a cedat și a avariat 20 de autovehicule, o hală și anexe
Duminica, Iulie 23, 2017 16:40 PM

Rezervorul de apă de 1.000 metri cubi aparținând fabricii de conserve din Tecuci a cedat sâmbătă seara, iar valul de apă a avariat 18 mașini și două TIR-uri, a inundat o hală și mai multe anexe ale societății comerciale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion.

Europarlamentarul Daniel Buda: Standardele duble de calitate - o problemă ignorată de Guvernul PSD; solicit implicarea premierului
Duminica, Iulie 23, 2017 16:28 PM

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate, menționând că, în caz contrar, actualul Guvern acceptă ca România să devină "groapa de gunoi a Europei".

Papa face apel la "moderație și dialog" după evenimentele violente din Ierusalim
Duminica, Iulie 23, 2017 16:23 PM

Papa Francisc și-a exprimat, duminică, "îngrijorarea" față de evenimentele violente din ultimele zile din Ierusalim și a făcut un apel la dialog și moderație pentru restabilirii păcii.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jul, 16:52 Admitere
Observator a comentat pentru articolul Cinci licee din Buzău unde anul acesta s-a intrat cu media 2:
Păcat ce elevii de 1 si 2 se orientează catre liceu si nu se duc la sc.profesionala de învețe o meserie!BIne daca au noroc la bac ei vor fi viitorul de maine ca doar avem atâtea exemple!
23 Jul, 11:44 Directori
Sile a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Cum să nu existe PNL, însuși inspectoarea generală e pusă de PNL cică a luat ,,concursul,, și la cât de mari sunt salariile de director 5000 Ron net cel puțin, bani pe care mulți nu îi merită ar trebui să meargă bine școlile dar ce să meargă când vine directoare o fosta care nu o interesează de școală pt ca nu e de acolo, o adjuncta care e PNL-istã și care sta numa prin tribunale cu procese de executare silită, vine în fuste mini la vârsta pe care o are, stã tot timpul pe laptop la ore cicã se informeazã face trei lulele pe zi și copii mulțumiți cã ei nu știu cât ar trebui ei sã facã și sã învețe, a fost sancționată cu ceva ani în urma de CA-ul școlii dar dir de atunci care a luat acum concursul nu a știut cum să facă motivarea faptei și ISJ-ul a anulat tot, repet fapta a existat doar ca nu s-a descris așa cum cere legea, și acum amândouă să conducă școala Grebănu, cum credeți ca va fi?, It will rain with accusations and no one will not do anything for school, sin.
23 Jul, 08:30 Primarie
Nehoianu a comentat pentru articolul Comuna Chiojdu, oficial, fără primar ales:
Doamna prefect pe la Nehoiu de ce nu treceti? Sa vedeti aici nereguli.Functionari publici cu dosare penale,care lucreaza in primarie.Vedeti ce afaceri deruleaza prin primarie primarul,vicele,Muzgoci,domnisoara Tanta,Gabi Stan,Moise Adrian.
Google PageRank Checker