27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 26, 2017 19:34 PM
toamna buzoiana

Economic

Fuziunea ,,Ductil Steel“ Buzău cu ,,Laminorul“ Brăila, amânată pentru 2018

de Vali MARINESCU
Economic  |
28.06.2017, 00:00
1849

   Planul de reorganizare gândit de Silnef din Braşov, creditorul principal al SC ,,Laminorul” SA Brăila, în sensul fuziunii prin absorbţie cu ,,Ductil Steel” Buzău, aprobat de ceilalţi ­cre­ditori şi de judecătorul sindic în dosarul de insolvenţă, a suferit amânări peste amânări din cauza unui litigiu cu administratorul judiciar al companiei brăilene, scrie obiectivb.ro.

   Potrivit celui mai recent raport către Bursa de Valori Bucureşti, în martie 2016, Administratorul Judiciar Servicii Reorganizare şi Lichidare IPURL Bucureşti a formulat o cerere de plată a onorariului de succes în cuantum de 1 milion de lei, ,,deşi plata acestui onorariu este condiţionată de realizarea măsurilor prevăzute în Planul de reorganizare privind valorificarea de bunuri din patrimoniul societăţii”. În iunie anul trecut, Tribunalul Brăila a respins ca nefondată cererea de plată, iar în octombrie acelaşi an Curtea de Apel Galaţi a tranşat definitiv litigiul în sensul că din nou a fost respinsă cererea respectivă. 

   ,,Astfel, întârzierile în implementarea măsurilor de reorganizare stabilite în Planul de reorganizare, în primul rând privind vânzarea de active prevăzută ca principală sursă de finanţare pentru plata creditorilor în conformitate cu programul de plăţi, au impus prelungirea şi modificarea planului de reorganizare”, se punctează în raportul citat. Într-un final, programul a fost prelungit cu 12 luni, adică până la data 10 decembrie 2018, fiind rescadenţate şi plăţile către creditorii garantaţi.

   SC ,,Laminorul“ SA Brăila, va fi dizolvată şi apoi radiată din Registrul Comerţului, ca urmare a unei proceduri de fuziune prin absorbţie cu ,,Ductil Steel” - Buzău, societate membră a aceluiaşi grup condus de ,,Nikarom Invest”, urmaşul ruşilor de la ,,Mechel”. În locul uzinei brăilene va rămâne un punct de lucru care-şi va conti­nua activitatea de producţie pentru lanţul cu bulb, un profil căutat în special de către şantierele navale. De altfel, tocmai acest argument a atârnat foarte greu atunci când s-a pus problema intrării în faliment, întrucât ,,Laminorul” este singurul producător din ţară al acestui profil metalurgic. În paralel cu focusarea activităţii companiei brăilene pe această nişă de piaţă, se urmăreşte lichidarea parţială a bunurilor din averea debitoarei, inclusiv proprietăţi imobiliare, banii obţinuţi astfel mergând spre stingerea pretenţiilor creditorilor. Programul de reorganizare a unităţii aflată în insolvenţă din martie 2013, a fost aprobat de către creditorii uzinei în frunte cu ,,Silnef” Braşov, principalul creditor al ,,Laminorul”.

   După ce a fost vândută de grupul rus Mechel, fabrica buzoiană Ductil Steel a intrat şi ea în insolvenţă. Numai în anul 2012, Ductil Steel Buzău a înregistrat pierderi de aproape 168 de milioane lei. În perioada 2010 - februarie 2013, societatea a realizat pierderi din activitatea de exploatare astfel: de 77,77 milioane lei în 2010, circa 122,5 milioane lei în 2011, în jur de 137 milioane lei în 2012. pierderile înregistrate la Ductil Steel Buzău s-au datorat în mare parte crizei economice şi financiare, politicilor comerciale şi investiţionale insuficient fundamentate, unor strategii de dezvoltare şi stabilire a preţurilor de vânzare necorelate cu tendinţele pieţei caracteristice, precum şi a unor previziuni ale pieţei de desfacere care s-au dovedit nerealiste şi neconcordante cu evoluţia efectivă a pieţei. Rezultatul financiar negativ a fost generat şi de evoluţia cursului de schimb valutar care a determinat înregistrarea de diferenţe de curs nefavorabile pentru societate şi de cheltuielile cu dobânzile aferente creditelor bancare/împrumuturilor pe care societatea le-a contractat.

   În contextul în care a scăzut folosirea produselor metalurgice pe piaţa internă şi internaţională, producţia societăţii s-a diminuat.

 

Combinatul din Buzău, alături de cele de la Câmpia Turzii, Brăila şi Târgovişte, dar şi de Mechel East Europe Metallurgical Division SRL au fost vândute de grupul siderurgic rus Mechel, în luna februarie 2013, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată în proporţii egale de  Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă.     

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Pionierul judo-ului în România, Mihai Botez, va avea un bust la Arad
Marti, Septembrie 26, 2017 19:27 PM

Memoria pionierului judo-ului și ju-jitsu-ului în România, Mihai Botez, va fi omagiată de Clubul Sportiv Seishi Budo Arad, la șase ani de la trecerea sa în neființă, prin amplasarea unui bust în inima orașului de pe Mureș, informează Shihan Pavel Milovan, președintele clubului.

Juncker salută 'discursul foarte european' al lui Macron
Marti, Septembrie 26, 2017 19:25 PM

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat marți 'discursul foarte european' rostit de președintele francez Emmanuel Macron la Universitatea Sorbona, intervenție în care liderul de la Elysee împărtășește abordarea privind aprofundarea integrării europene susținută de șeful executivului european în recentul său discurs privind starea Uniunii, notează AFP.

Ministrul Educației a aprobat metodologiile de reglementare a utilizării auxiliarelor didactice
Marti, Septembrie 26, 2017 19:22 PM

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a aprobat, prin ordin, Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar și Metodologia-cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar, a anunțat MEN.

China a inaugurat tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine
Marti, Septembrie 26, 2017 19:15 PM

Tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine a fost deschis circulației publice marți, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, la 15 ani de la începerea lucrărilor la acest proiect, informează agenția Xinhua.

Turiștii sunt sfătuiți să nu călătorească în insula Puerto Rico devastată de uraganul Maria
Marti, Septembrie 26, 2017 19:05 PM

Directorul Agenției de Turism din Puerto Rico, José Izquierdo, a declarat marți că descurajează călătoriile în această insulă din Caraibe ca urmare a devastărilor produse de uraganele Irma și Maria, relatează EFE.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Sep, 18:57 la subiect
max bengosu' a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Tocmai comentam cu un forumist pe nume ,,pixel" cum e cu salariile la bugetari iaca cum un frezor ,sculer si matriter ajunge ditamai consilierul la prefectura iar cind s-a eliberta un loc mai bine remunerat iaca ,,catindatul" ca doar nu era sa ramana mnealui fara comitie" si cam asa aprope toti bugetarii au fost plantati ,doamne si pe ce salarii!!!Cine oare sa mai vrea sa munceasca_n privat ciolacule?toti la companii de stat !
26 Sep, 16:32 Persecutatii comunismului
Mihai a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Dl. Diaconita a fost crunt persecutat de comunisti.A fost nevoit sa ramana cu studiile liceale pana la 47 de ani.Noroc cu democratia si drepturile cetatenilor europeni ca i s-a permis sa urmeze o facultate. Imediat ce l-a "lovit" dragostea de carte a tinut-o tare cu invatatura:cursuri de formare , master , etc. Probabil urmeaza in curand si un doctorat in managementul administratiei publice! Sanatate si "succesuri" d-lui Diaconita !
26 Sep, 15:42 Invitat de onoare
Absentul a comentat pentru articolul Zsolt Gyongyossy vine azi la deschiderea noului anului școlar la LPS:
Si Madam Burducea (Geta)
Google PageRank Checker