Prezență slabă, sâmbătă dimineață, în județul Buzău, la referendumul pentru redefinirea familiei. Conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, la ora zece se prezentaseră la urne 1,20 la sută dintre cei 292.072 alegători înscriși pe listele electorale permanente. Votaseră, așadar, în primele trei ore ale referendumului, la cele 462 de secții organizate în județ, 4.668 alegători, dintre care 3.935 aflați pe listele electorale permanente și 733 pe listele suplimentare, adică 15,7 la sută din totalul votanților prezenți la urne.

Printre cei care au votat în primele ore ale dimineții s-au aflat și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Toma: „Am votat pentru o Românie curată”

Constantin Toma s-a prezentat la vot la ora 8,00, la Liceul de Artă, însoțit de soția sa. El a declarat că a votat pentru „o Românie curată”: „În luna mai 2016, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o listă foarte-foarte mare, de 3 milioane de semnături ale românilor, pentru modificarea Constituției. Am votat astăzi pentru o Românie curată, o Românie mai frumoasă și mai atractivă. Familia este celula de bază a societății, așa a fost și așa trebuie să fie; trebuie să ne creștem copiii sănătoși, și să facem eforturi să îi păstrăm pe majoritatea aici, în țară, pentru că este nevoie să avem un viitor mai frumos”. Primarul spune că acest referendum era necesar: „Am fost foarte atent la toate comentariile care s-au făcut în legătură cu necesitatea acestui referendum; cred că era necesar, chiar dacă în Codul Civil este interzisă căsătoria între persoane de același sex. Mergem până la capăt, chiar dacă o parte dintre țările din Uniunea Europeană sunt supărate din această cauză”, a spus primarul Constantin Toma.

Neagu: „Am venit cu gândul să păstrăm tradițiile”

Petre Emanoil Neagu a votat la ora 10,30, la Colegiul Național „Spiru Haret”: „Ca orice cetățean, am venit în această dimineață să îmi exercit dreptul de vot, un drept cetățenesc, mai ales că este pentru prima dată în România de după 1990 – s-a mai votat pentru referendum, dar nu în această situație – când nu este o inițiativă a partidelor politice, ci una a societății civile, a Bisericii Ortodoxe și a unui ONG, pentru modificarea Constituției. Am venit cu gândul – mai ales că suntem la o sută de ani de România Mare – să păstrăm tradițiile, să învățăm din trecutul înaintașilor noștri, să privim cu încredere în viitor pentru binele cetățenilor României, al copiilor noștri, care sunt viitorul de mâine și cu speranța că cetățenii, indiferent cum vor vota, își vor exercita dreptul legitim de a se prezenta la urne”, a spus Neagu, care susține că nu putem comenta necesitatea referendumului: „Atât timp cât este un drept al societății civile, al cetățenilor în general, să promoveze în anumite condiții, de strângere de semnături, o lege sau modificarea Constituției, este firesc că nu putem să comentăm. Atât timp cât trăim într-o societate democratică, trebuie să respectăm toate regulile democratice”.

El a oferit și un pronostic asupra prezenței la vot: „Cu siguranță se va face cvorumul, mai ales că se va vota în două zile. Dacă vreți, eu pot să fac și o estimare la nivelul județului Buzău, va fi undeva la 38 spre 40 la sută, iar pe țară cred că ne vom duce undeva la 33-34 la sută”, a mai spus președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

1 COMENTARIU

  1. Pozitia d-lui primar,luata la acest interviu, este a omului sanatos si eu chiar de sunt un dusman nestapanit al PSD-ului, sunt deacord intrutotul cu referendumul.

Comments are closed.