Cultură

FOTO/VIDEO | Un buzoian, în echipa tehnică a filmului „Black Panther”, marele favorit la Oscar

Filmul „Black Panther” se anunță printre marii favoriți la Oscar. Asta după ce producția cu supereroi a luat marele premiu, duminică, la Gala organizată de Sindica­tul Actorilor Americani, ceremonie care o prefațează pe cea a Academiei Americane de Film.

Filmul produs de Marvel a avut în echipa tehnică nu mai puțin de șapte români, printre care și buzoianul Lucian Boicu. Boicu a făcut parte, în 2015, din echipa de producție, ocu­pându-se de efectele speciale, a filmului nominalizat la Oscar „Lunetistul American”. O parte dintre efectele speciale pe care le-ați văzut în „Gardienii Galaxiei”, „Godzilla” sau „Uimitorul Om Paianjen 2” au fost făcute tot de el. De atunci, buzoianul a lucrat și la alte producții cu greutate de la Hollywood, cum ar fi „Alice Through the Looking Glass” cu Johnny Depp, „Rogue One: A Star Wars Story” (nominalizată la Oscar în 2017, chiar pentru efecte speciale), „Fast and Furious 8”, cu Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson și Charlize Theron, „Avengers: Infinity War” etc.

Alături de buzoianul Lucian Boicu (compositor), din echipa care a lucrat la „Black Panther” fac parte: Gabriel Chifor (paint&

roto­s­cope artist la compania Scanline VFX din Munchen), Paul Arion (global head of layout: Double Negative), Remus Avram (pipeline engineer: Trixter), Ioan Boieriu (cg supervisor: ScanlineVFX),  Mirela Costache (hr manager: RISE Visual Effects Studios) și Șerban Radu Gabriel (pipeline developer: ScanlineVFX).

Combinarea detaliilor tehnologice cu influențele culturale africane

În ceea ce privește filmul „Black Panther”, acesta aduce pe marile ecrane un mix între tehnologia de ultima oră și tradițiile africane. Și pentru că în, majoritatea filmului, acțiunea are loc în națiunea africană Wakanda, cea mai avansată tehnologic na­țiune din lume, cei ce s-au ocupat de efectele speciale ale filmului au avut o sarcină destul de grea la crearea de­corurilor. Pentru crearea Wakandei a fost nevoie de crearea unui număr mare de „platouri digitale”, de la helioportul din capitală până la camera consiliului tribal. Probabil cea mai mare provocare a celor care au lucrat la efectele speciale a reprezentat-o combinarea detaliilor tehnologice cu influențele culturale africane.

Filmul „Black Panther” este prima adaptare Marvel pentru marile ecrane cu un supererou de culoare, producție ce a generat încasări record în primul weekend pe marile ecrane ­ame­ricane, care adunate cu cele realizate la nivel internațio­nal au însumat aproximativ 387 de milioane de dolari. În România, filmul a avut încasări de 565.000 dolari în doar trei zile.

S-a stabilit în Canada de la vârsta de 14 ani

Lucian Boicu a plecat în Canada împreună cu părinții lui, acum 19 ani. A absolvit Institutul de Arta din Toronto, iar din 2009 a ajuns să lucreze la mai multe case de producții unde a participat la realizarea efectelor vizuale.

„De mic îmi plăceau desenele animate și filmele SF sau de fantezie. Cu toate acestea, părinții mei au încercat să mă dea la sport, la muzică sau științe. Niciodată nu au încercat desenul, dar nici nu era o platformă în România pentru așa ceva în anii ‘90. Când eu aveam 14 ani ne-am mutat aici, în Canada. De abia în clasa a X-a mi-am dat seama ce mă pasiona cu adevărat. Am deschis prima dată un program 3D și am stat șapte ore să fac primul tutorial din documentare pentru începători”, a declarat în 2015 Lucian Boicu pentru SPYNEWS.ro.

În calitate de compositor el este responsabil să facă imaginile generate de calculator (grafica computerizată) să arate naturale în scenele din filme, ca și cum acestea au fost filmate. Un compositor poate construi din grafică un oraș întreg sau poate face ca un oraș precum Los Angeles să arate ca New York, adăugând clădiri pe fundal. De asemenea, poate schimba lumina, culorile sau vremea pentru ca scena să pară realist.

„Întotdeauna m-am încadrat în echipă și nu sunt confortabil cu faptul de a zice că este ceva al meu făcut. Un Oscar este o acoladă în cariera noastră, mă ajuta foarte mult cu viitoarele proiecte”, declara buzoianul pentru ProTv în 2015.

Odată cu marele premiu acordat de Sindicatului Actorilor Americani (SAG), filmul „Black Panther” și-a înmulțit astfel șansele de a câștiga și o statuetă la Oscar, ținând cont de faptul că aproximativ jumătate dintre titlurile premiate în cadrul galei SAG ajung să primească și mult râvnitul trofeu. În ultimii zece ani, jumătate dintre peliculele câștigătoare la Screen Actors Guild Awards au primit și premiul Oscar pentru „cel mai bun film”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker