Educație

FOTO/VIDEO | Protocol de colaborare pentru susținerea tinerilor care vor să urmeze Dreptul

Strănepoata lui Alexandru Marghiloman, Irina Vlăduca Marghiloman, continuă activitățile de susținere a comunității buzoiene prin intermediul asociației care poartă numele celebrului om politic. Miercuri, 6 februarie, la Vila Albatros a avut loc semnarea protocolului de colaborare între Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, Baroul Buzău și Asociația „Al. Marghiloman”. Este vorba despre un parteneriat în baza căruia urmașa lui Marghiloman vrea să susțină elevii buzoieni care se îndreaptă către Facultatea de Drept. Astfel, Irina Vlăduca Marghiloman își dorește să contribuie la pregătirea tinerilor buzoieni care să îi calce pe urme fostului prim-ministru care a absolvit Dreptul la Sorbona.

Evenimentul de miercuri a adus împreună foști hasdeieni care astăzi sunt avocați sau studenți la Drept, actuali elevi ai Colegiului Hasdeu, conducerea liceului și pe decanul Baroului Buzău. Nu au lipsit momentele emoționante, create de discursul lui Leonard Tudose, tatăl buzoiencei Teodora Tudose, dispărută prematur din viață, în urma unei boli rare.

„După cum bine știți unchiul meu, Alexandru Marghiloman, a fost jurist până a intrat în politică. De aceea Asociația <Al. Marghiloman> vrea să preia ideea lui și să încerce să ajute elevii, studenții de la Drept să ajungă acolo unde trebuie, să poată ajuta oamenii. În mâna lor sunt viețile oamenilor și ei trebuie să ducă ideea de dreptate mai departe. Eu cred că România trebuie să meargă mai departe și chiar dacă vă hotărâți să studiați în străinătate ar fi bine să vă întoarceți aici pentru  a face ca legile să fie respectate. Sunteți tineri, născuți după căderea comunismului și cred că este de datoria voastră să faceți asta. Noi vă vom susține cât putem de mult. Țelul nostru este să putem oferi la un moment dat burse la Sorbona, acolo unde a studiat și unchiul meu. Știu că acest liceu, Colegiul Hasdeu, este unul minunat și îndemn absolvenții să învețe, să se specializeze în străinătate, dar să se întoarcă apoi în țară”, a declarat Irina Vlăduca Marghiloman.

„Avem deja o absolventă în anul I la Sorbona”

„Astăzi se reunește o Asociația Al. Marghiloman cu Baroul Buzău și Colegiul Hasdeu. Este o idee generoasă care a plecat de la doamna Irina Vlăduca Marghiloman, strănepoata ilustrului om politic buzoian, o adevărată personalitate a României.

Am insistat asupra unui protocol de colaborare pentru că la Hasdeu sunt elevi care vor să studieze Dreptul, sunt absolvenți care au devenit avocați iluștri ai Buzăului și nu numai, judecători, oameni care fac din meseria pe care au îmbrățișat-o o adevărată pasiune. Doar anul trecut, din Hasdeu au fost admiși la Facultatea de Drept, cu punctaje mari, 24 de elevi. Trebuie să remarcăm, și pe asta se bazează și protocolul nostru, că Alexandru Marghiloman, care a studiat Dreptul la Sorbona, este acum urmat de elevi din Hasdeu. Cred că și anul acesta vom avea un elev care va merge la Sorbona, și avem deja o absolventă în anul I la Sorbona, Bianca Banu. Sper să devină un om ilustru în această meserie”, a declarat directorul Colegiului Hasdeu, Ionel Banu.

Directorul colegiului a oferit Irinei Marghilomanmedalia aniversară a Colegiului Hasdeului, însoțită de un brevet și insigna liceului.

„Vrem să vă demonstrăm că puteți ajunge departe”

„Când mi-a vorbit prima dată doamna Irina Vlăduca Marghiloman despre această idee, am crezut că este doar o simplă discuție. Nu a fost așa și iată că ne aflăm în fața realizării unei inițiative minunate. Noi, Baroul Buzău, am supus acest protocol la vot în consiliul nostru și toată lumea a fost de acord.

Avem deja și un alt protocol semnat cu Hasdeul, care a lăsat în urmă lucruri frumoase. Ceea ce se întâmplă azi aici este o piatră de temelie. A vorbi despre burse la Sorbona nu e o vorbă în vânt. Se poate realiza asta dacă ne unim eforturile. Voi, elevii care vreți să deveniți studenți la Drept, aveți tot sprijinul nostru, al celor din Barou și al profesorilor voștri. Din punctul meu de vedere vă anunț că avem în desfășurare Zilele Baroului Buzău, prin iunie, ocazie cu care vor avea loc întâlniri cu membrii Baroului, poate vom și discuta, cu altă ocazie, și chestiuni științifice… Vom găsi și alte forme de a ne întâlni, vom încerca să atragem și atenția unor oameni de afaceri din Buzău. Invit elevii să citească cartea <La răsărit de Eden> de John Steinbeck. Apare acolo cuvântul <Timshel> din ebraica veche spus de Dumnezeu lui Adam când l-a alungat din Rai. Unii au tradus cuvântul <tu vei putea că te voi ajuta Eu>, alții au spus că se traduce <tu poți prin tine însuți>. Consider că asta vi se transmite de la profesorii voștri și asta vom încerca și noi, cei din Barou, să vă transmitem: să vă demonstrăm că puteți ajunge departe”, a declarat decanul Baroului Buzău, Adrian Tudorancea.

Diplome și un remember Teodora Tudose

La finalul evenimentului, Irina Marghiloman și tatăl Teodorei Tudose au acordat diplome pentru absolvenți ai Hasdeului care sunt studenți ai Facultății de Drept și pentru actuali elevi care s-au implicat în acțiuni de voluntariat. Este vorba despre studenții Maria Podaru, Andreea Lazăr, Alexandru Drăghici și elevii Rareș Grădinaru, Mălina Ștefania Mihai și Cristina Apostol.

„Astăzi, când am trecut pe la mormântul Teodorei am simțit un miros de parfum. Așa mi se întâmplă de câte ori îmi transmite ceva. Asta înseamnă că sigur ar fi vrut să fie și ea aici”, a declarat Leonard Tudose.

Buzoianca Teodora Tudose (20 ani) a fost un elev de excepție în Colegiul Hasdeu, un student foarte implicat în Facultatea de Drept, fiind director al Departamentului Academic din cadrul „Asociației Studenților în Drept”. Astăzi, există chiar și un concurs de negocieri simulate ce îi poartă numele, organizat de Casa de avocatură Peli Filip.

„Memoria Teodorei este foarte vie în Facultatea de Drept. Nu trece o zi în care să nu trecem pe lângă sediul de la asociație și să nu ne gândim la ea, iar concursul ce îi poartă numele este foarte apreciat. Acum doi ani aș fi spus că sunt elevă în Hasdeu, acum spun că sunt mândră absolventă a Colegiului Hasdeu, studentă la Drept și la Colegiul Juridic Franco-Român sub tutela Sorbonei. Din liceu m-au urmărit o noțiune datorită domnilor profesori: responsabilitatea – pe care ca jurist trebuie să o conștientizezi, căci orice act pe care pui mâna poate să influențeze viața cuiva. Pentru asta vă mulțumesc domnilor profesori”, a declarat Daria Podaru, absolventă a Colegiului Hasdeu.

„Mi-am propus să fiu nu doar un avocat, ci un avocat excepțional”

„După mai bine de patru ani de când am terminat liceul sunt astăzi aici cu voi, iar asta e o dovadă că spiritul hasdeian nu moare. Sunt avocat în cadrul Baroului București și înainte am fost hasdeian. O spun cu mândrie pentru că Hasdeul este o identitate pe care o luăm cu noi. Aici aflăm ce este performanța și valoarea, dar și solidaritatea și compasiunea. Falsa modestie nu își are rostul: suntem buni încă de când pășim pe porțile liceului, dar învățăm să fim fabuloși abia când ieșim de acolo. Am visat din copilărie să fiu avocat, iar asta este astăzi o parte din mine. Am parcurs un drum dificil, dar am învățat că lucrurile care contează în viață nu sunt cele ușoare. Am învățat că nu trebuie să mă mulțumesc să fiu doar un avocat, și mi-am propus să fiu un avocat excepțional. Hasdeul te îndrumă să fii om: aici am învățat ce înseamnă voluntariatul. Mă mândresc când aud că foști absolvenți de Hasdeu facem din lume un loc mai bun. Lumea este mare și oameni de succes sunt mulți. Aș vrea ca noi să fim altfel, să fim oameni de valoare”, a declarat Simona Ferenț, absolventă a Colegiului Hasdeu.

Întâlnirea s-a încheiat cu un recital susținut de Dora Gaitanovici și Bianca Mihai.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker