Educație

FOTO/VIDEO | Echipa Colegiului Hasdeu, cel mai mare premiu la faza regională a concursului național de robotică

Echipa Colegiului Hasdeu, „Homosapiens”, s-a calificat, de pe locul I, la etapa națională a competiției de robotică „BRD FIRST Tech Challenge Romania”, implementată la nivel național de Asociația „Nație Prin Educație”. De asemenea, la faza finală a competiției va concura și echipa Colegiului „Al. Vlahuță” din Rm. Sărat, „BoogeyBots”.

Concursul de robotică va avea finala națională la București, între 22 și 24 martie, fază la care vor fi prezente echipele care s-au calificat în urma celor patru faze regionale. Marii câștigători vor avea șansa de a ajunge la faza internațională desfășurată la Detroit, SUA.

Echipa Colegiului Hasdeu s-a calificat de pe prima poziție la faza regională de la Iași, acolo unde a parti­cipat și echipa din Rm. Sărat. Pe lângă probele de inginerie, care le-au adus un punctaj suficient pentru a merge la etapa națională, hasdeienii au obținut la Iași și cel mai important premiu al competiției: „Inspire Award”.

„Suntem considerați ambasadori FIRST”

„Acest premiu este cel mai mare care se poate acorda la această competiție. El nu se referă la meritele tehnice, ci te recunoaște ca un bun influencer. Asta înseamnă că ai ajutat comunitatea STEM (Știință, Tehnlogie, Inginerie, Matematică) să se promoveze. Cei care primesc acest premiu sunt considerați ambasadori FIRST. Au apreciat faptul că am ajutat o echipă căreia i-am dat programul nostru de robot, iar în competiție am ajutat o altă echipă să își facă robotul să meargă. Jurații ne-au spus că în cadrul competiției nu ne-am comportat ca niște rivali cu celelalte 38 de echipe, ci am încercat să atragem cât mai multă lume la standul nostru. Ne-am amenajat standul cu o prelată cu numele nostru, am avut tot felul de accesorii, precum brelocuri, stickere cu numele echipei etc. De asemenea, am avut o țintă la care am invitat atât echipele adverse, cât și publicul, să vină să tragă cu arcul”, a declarat hasdeianul Andrei Năpruiu.

Important de știut este că hasdeienii de la „Homosapiens” nu au avut nicio experiență în domeniul roboticii. Au aflat despre competiție, s-au înscris, au primit un grant de 5.000 euro constând în piese, motor turbo etc, plus o imprimantă 3D și au construit un robot urmând indicațiile precise ale organizatorilor. În cadrul competiției, la care s-au înscris 149 de echipe, fiecare robot trebuie să fie capabil să facă față acelorași probe impuse de organizatori.

Ce presupune competiția?

„În ceea ce privește meciurile la care am participat la Iași ne-am descurcat foarte bine în primă fază. Un meci durează 2 minute și 30 de secunde. Sunt două alianțe, cea roșie și cea albastră, fiecare alcătuită din două echipe care se află de o parte și cealaltă a terenului. În primele 30 de secunde ale meciului, robotul trebuie să demonstreze autonomie, adică să îndeplinească funcții preprogramate de noi, acumulând puncte. Apoi, timp de două minute, driverii vor coordona robotul, culegând cât mai multe <minerale> (cuburi, sfere) pe care să le ducă în <lander> (o suprafață de depozitare). Noi am început bine. Am jucat șase meciuri și am pierdut doar unul pentru că am avut o mică defecțiune la robot”, a mai declarat Andrei Năpruiu.

Echipa Colegiului Hasdeu este compusă din Ioana Arădoaie, Andrei Barbu, Sebastian Besoiu, Daria Dima, Marina Drăgan, Bianca Dumitru, Alexandru Florea, Liviu Gheorghe, Radu Hanganu, Silviu Iustin, Adrian Mortu, Andrei Năpruiu, Eduard Petre, Matei Popescu, Rareș Sîrbu, Alexandru Șerbănică, George Vănuță, Raul Voinea și Bogdan Vlad.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker