Actualitate

FOTO/VIDEO | Crezi că e rău să-ți pui o dorință din când în când? Atunci vino la Focurile Vii de la Lopătari!

OPINIA prezintă astă­zi, în edițiile print și on-line, al doilea reportaj al rubricii săptămânale cu specific tu­ristic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului.
„VINO ÎN BUZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnaliști, regizori și producători de televiziune, ca o platformă de informare tu­ristică pentru a veni în întâmpinarea turiștilor dornici de aventură și care doresc să cunoscă frumusețile zonei. Conform managerului de proiect, ­jur­nalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU” își propune să ajute eficient turiștii din țară și de peste hotare să descopere obiectivele turistice din județul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conținut complet cu privire la obiective, tradiții sau locuri de cazare și masă din zona Buzăului.

Localitatea Lopătari din județul Buzău este una dintre puținele din lume în care noaptea e ca ziua. E adevărat, e puțin exagerat. Dar foarte puțin. Aici, în ­ini­ma munților Buzăului, poate fi văzut un fenomen rar întâlnit pe planetă, dar incredibil de spectaculos: Focurile Vii.

Fenomenul este întâlnit aproape de satul Terca, undeva pe un deal de pe malul stâng al râului Slănic, la o altitudine de aproximativ 840 metri. Flăcările sunt alimentate de gazele care ies prin crăpăturile scoarței terestre la suprafață. Nici nu e de mirare că acest fenomen are loc aici. Suntem doar în Carpații de Curbură.

De cele mai multe ori, focurile se aprind spontan și pot forma flăcări de până la un metru înălțime. Flăcările sunt aprinse aproape permanent, unii localnici numindu-le, pe bună dreptate, „Focurile veșnice“. Există însă unele intervale, mai scurte, în general iarna sau când plouă, când focurile… dispar.

Aprinderea are loc ­na­tural, de la razele soarelui, sau pot fi aprinse de localnici sau turiști. Fenomentul este și mai spectaculos noaptea, atunci când flăcările ating și 1,5 metri.

Și cum nu există fenomen mai rar fără ca în jurul său să se creeze vreo legendă, nici în acest caz lucrurile nu sunt prea diferite. În crezul popular se spune despre focurile veșnice că sunt făcătoare de minuni. Dar și că atunci când ajungi pe un platou pe care flăcările vii își fac de cap poate că nu ar fi rău să îți pui o dorință. Se pare că se va îndeplini. Ei, și, chiar dacă nu e așa? Crezi că e rău să-ți pui o dorință din când în când?

De ce să vii să vezi Focurile vii de la Terca?

Pentru că un astfel de fenomen este extrem de rar în Europa. Mai exact, el se mai poate întâlni în județul Vrancea, la Andreiașu. Deci.­ dacă nu ai de gând să dai o fugă până pe alte continente, mai bine vii aici aproape, la 125 de kilometri de București.

La Lopătari se ajunge pe Drumul European E85 mergand de la Mărăcineni spre Săpoca, pe sub podul care traversează râul Buzău. Se urcă apoi pe Valea Slănicului pe traseul Beceni–Vintilă Vodă–Mânzălești–Lopătari–Terca. Accesul se face pe DJ 203 K și apoi pe DC 159

Coordonate GPS: 45.53’57” N,  26.54’89” E

Un comentariu

  1. Excelenta ideea promovarii obiectivelor turistice buzoiene, inclusiv platforma online „vinoinbuzau.ro”.
    Felicitari pentru implicare si succes in continuare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker