Actualitate

FOTO/VIDEO | Casa cu Blazoane din Chiojdu, un stil „împrumutat” de bancnota de 10 lei

OPINIA prezintă astăzi, în edițiile print și on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific tu­ris­tic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Bu­zăului.

VINO ÎN BUZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnaliști, regizori și producători de televiziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâm­pinarea turiștilor dornici de aventură și care doresc să cunoscă frumusețile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BU­ZĂU” își propune să ajute eficient turiștii din țară și de peste hotare să descopere obiectivele turistice din județul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conținut complet cu privire la obiective, tradiții sau locuri de cazare și masă din zona Buzăului.

Turiștii care ajung în Buzău pot merge în localitatea Chiojdu, acolo unde se află Casa cu Blazoane, unul dintre cele mai importante monumente istorice din județ. Numele îi vine de la cele trei blazoane aflate deasupra intrării în casă, unul reprezentând ultimul blazon al cantacuzinilor din România. Construită de moșnenii Izbășoi în anul 1760, Casa cu Blazoane din comuna Chojdu este o capodoperă a arhitecturii naționale și un reper al culturii europene. Stilul construcției este asemănător cu al casei de pe bancnota de 10 lei.

A fost restaurată o dată și vândută de cinci ori de-a lungul timpului, dar nu și-a pierdut valoarea. Descendent al familiei de moșneni a Dră­gulișenilor, a cărei existență este consemnată într-un ­do­cument de la 1759, Florin Drăgulin este cel care a salvat de la distrugere acest edificiu. El a cumparat conacul de la foștii propietari cu intenția restaurării. „Casa am cum­părat-o în anul 2004 cu suma de 400 de milioane (lei vechi, n.r.). După aceea am încercat să o restaurez și să prind un proiect de finanțare, nu am reușit, de aceea în anul 2008 am vândut-o Uniunii Arhitecților din România cu suma de 35.000 de euro, cu toate că am avut o ofertă mult mai mare. Mi se oferea și 100.000 de euro pentru achiziția acestei case, dar am făcut acest lucru pentru că am avut dorința, de când am cumpărat această casă, să fie restaurată. Noul proprietar, Uniunea Arhi­tecților din România, a atras fonduri europene, salvând monumentul istoric de la dispariție”, spune Florin Dră­gulin, ultimul proprietar al Casei cu Blazoane.

Există un document al Isbășoilor din 1967 în care se descrie casa în sine, magazia, grajdurile și gospodăria. Inscripția care se păstrează deasupra intrării indică faptul că această casă a fost ridicată în jurul anului 1823, de către neamul Izbășoilor. Blazonul din mijloc, de deasupra intrării, înfășează un vultur bicefal ­des­pre care istoricii spun că este simbolul familiei Cantazino. Cele două rozete din la­teral sunt reprezentări ale meșterilor populari care au decorat casa. Și stucaturile care se regăsesc atât în lemnul din exteriorul casei, cât pe pereții interiori, sunt unice în Europa și au semnificații adânci. Casa cu Blazoane de la Chiojdu are un beci ce este construit din piatră de gârlă masivă, iar toate cadrele de rezistență sunt făcute din lemn masiv de stejar îmbinate cu piatră și cărămidă. Mobilierul și toate exponatele care se află astăzi în casă sunt fie moștenite, fie donate de către oamenii din sat sau din împrejurimi.

Foișorul  acestei case este format din stâlpii cu grinzi din lemn fasonate decorativ, cu motive care derivă dintr-un repertoriu de ornamente impregnate de sacralitate. La nivelul stâlpilor, cele două rotunde simbolizează coarnele de berbec care reprezentau un animal sacru care păzea interiorul casei și pe locatarii acesteia. Este un spațiu nobil. Clădirea are patru încăperi la nivelul de locuire care erau mobilate cu elemente pre­țioase ale vremii, așa cum reiese din documente și fotografii. Casa cu Blazoane rămâne reprezentativă prin stilul arhitectural care a influențat mai multe clădiri din reședința de județ, între ele regăsindu-se Casa Vergu Mănăilă sau Conacul Tran­dafirilor din Parcul Crâng.

În anul 2015 casa a fost ­des­chisă vizitării, urmând să devină muzeu al artei tradiționale din Munții Buzăului și tabără de vară pentru studenții la arhitectură. Intrarea este liberă. Casa cu Blazoane este unul dintre cele mai importante monumente din Buzău, cu o istorie pe cât de misterioasă, pe atât de frumoasă. Nimeni nu a des­coperit până acum de cine a fost construită sau pentru ce, ceea ce se știe însă este că este o adevărată valoare din punct de vedere arhitectural.

Pe lângă Casa cu Blazoane, turiștii care ajung în zonă au parte de un peisaj desprins parcă din povești. Munții Buzăului străjuiesc comuna pe toate părțile, iar pădurile se întind cât vezi cu ochii. Cei care ajung aici se îndrăgostesc de zonă atât de mult, încât preferă să rămână peste noapte la una dintre pensiunile din apropiere.

Casa cu Blazoane din comuna Chiojdu se află la 50 de km de Buzău. Aici se ajunge pe Drumul Național 10, iar în comuna Cislău se face stânga pe un drum județean, 102 B.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker