Senatorul social-democrat de Buzău Lucian Romaşcanu a reprezentat Parlamentul României la Forumul Politic la Nivel Înalt privind dezvoltarea durabilă, care s-a desfăşurat la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, în perioada 16-18 iulie. Agenda 2030, asumată de şefii de guverne la ONU în septembrie 2015, cuprinde 17 obiective totalizând 169 de ţinte de urmărit privind dezvoltarea durabilă şi este complementară Acordului de la Paris; aceasta îşi propune să fie un angajament global puternic în vederea eradicării sărăciei şi aşezarea lumii pe un drum al incluziunii şi dezvoltării ­suste­nabile.

La întoarcerea în ţară, senatorul Lucian Romaşcanu a spus că, în intervenţia pe care a avut-o, a vorbit despre necesitatea asumării globale a dezvoltării durabile, nu numai la nivel individual, de ţară: „Am avut onoarea să reprezint Parlamentul României la evenimentele parlamentare asociate Forumului Politic la Nivel Înalt privind dezvoltarea durabilă desfăşurate la New York şi organizate de Uniunea Inter-Parlamentară. Am prezentat realizările, dar şi viziunea noastră privind această importantă temă, atât la dezbaterea tematică ce a avut loc în sediul ONU, cât şi la workshop-ul tematic <Parlamentele şi obiectivele de dezvoltare durabilă>. De asemenea am acordat un interviu reprezentanţilor UIP legat de tematica reuniunilor. Un punct pe care l-am subliniat a fost acela al necesităţii asumării ­globale a dezvoltării durabile, nu numai la nivel individual, de ţară. Avem nenumărate exemple, unele şi în România, când ţări campioane la dezvoltare durabilă între graniţele proprii abdică de la principii atunci când fac afa­ceri în exterior; vezi exploatarea fundamental <nedurabilă> a resurselor altora, fără nicio preocupare pentru sustenabilitate”, precizează Romaşcanu.

Acesta a trecut în revistă şi alte puncte ale agendei participării sale la acest eveniment: „Am participat şi la prezentarea Raportului Naţional Voluntar (Voluntary National Review-VNR, n.r.) al României, prezentat de doamna viceprim-mi­nistru Graţiela Gavrilescu, un raport detaliat şi bine articulat, cu accent pe cele şase obiective aflate în evaluare – apa, energie pentru toţi, aşezările umane sustenabile, consum şi producţie suste­nabile, utilizarea sustenabilă a ecosistemelor terestre, implementarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă – din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă asumate a fi îndeplinite de către toate guvernele până în 2030. Am avut bucuria unor întâlniri deosebite, cu doamna Gabriela Cuevas Barron, senator al Mexicului si Preşedinta IPU, cu numeroşi parlamentari din ţările prezente la reuniune. De asemenea, au fost întâlniri placute şi utile cu Excelenţa Sa domnul Ambasador Ion Jinga, reprezentantul nostru permanent la ONU şi cu echipa Misiunii Permanente a României”, a mai spus senatorul social-democrat de Buzău Lucian Romaşcanu.

DISTRIBUIȚI
loading...