• Craioveanul va prepara şi va dona reţeta prăjiturii cu care a câştigat 50.000 de euro locaţiei patronate de viitorul său naş

La doar 27 de ani pe care îi avea în 2014, craioveanul Ciprian Ogarcă a reuşit să îi lase mască pe juraţii MasterChef şi să câştige ediţia acestei competiţii. De atunci, viaţa lui Ciprian s-a schimbat şi a reuşit să pună pe picioare o afacere rezultată din pasiunea pe care o are încă din copilărie.

Şi mai nou, s-a hotărât să se liniştească la casa lui şi să se căsătorească, iar naş îi va fi unul dintre patronii restaurantului aflat la ieşirea din Buzău spre Moldova, în zona podului de la Mărăcineni. Astfel că Ciprian va veni căt de des în bucătăria naşului, pentru sfaturi, idei şi meniuri inedite. Sâmbătă, Mastercheful a stat de vorbă cu clienţii locaţiei despre meniul restaurantului recent deschis în Buzău, despre sugestii, dorinţe culinare şi, de ce nu, cel mai important, despre cum ar vrea buzoienii să arate un desert unic, preparat cu ingredientele cu care el a câştigat titlul în 2014.

„Mă bucur să cunosc şi preferinţele buzoienilor în materie de dorinţe culinare; de aceea mă aflu aici, să le dau idei şi să le propun preparate gândite de mine, în funcţie de ce ar dori ei să mai experimenteze. Pentru început, am gândit, alături de viitorul meu naş, patronul locaţiei, un desert asemănător cu cel cu care am cucerit juraţii competiţiei MasterChef, l-am preparat şi aştept acum părerea voastră, a celor ce trec pragul complexului culinar. Voi căuta să combin şi specificul mâncărurilor voastre tradiţionale cu ale mele, aşa că vă aştept părerile şi vă invit la serile de degustare!”, a spus Ciprian.

Între drumurile la naşi şi prezenţele în emisiuni, Ciprian şi-a deschis deja al doilea local din Craiova, după pizzeria PrazVegas. „Eu gătesc de la vârsta de nouă ani. Primul meu preparat a fost o salată de icre pe care am făcut-o acasă, am frecat icrele alea de le-am zăpăcit, am pus şi miez de păine, griş, cum se punea odată. De atunci, cred că s-a activat pasiunea asta pentru bucătărie în viaţa mea. Tata a fost frezor la fabrica de avioane, mama a fost pe la confecţii, deci nu a venit din fa­milie. De atunci, am început să gătesc şi am început să fiu cel mai bun bucătar al casei. De la nouă ani”, îşi mai aminteşte Ciprian.

A lăsat un serviciu în Spania pentru MaterChef

Totul a rămas la nivel de hobby, până la un punct. Ciprian era un simplu agent de ­asi­gurări şi se hotărăse să devină şofer pe TIR. Făcuse şcoala de şoferi profesionişti, pentru care a trebuit să se împrumute, luase toate atestatele, era totul gata. Fusese deja selectat să plece în Spania şi chiar acolo se afla atunci cănd a fost sunat de cei de la MasterChef. Însă ce l-a făcut să se înscrie?

„Într-o seară, eram cu căţiva prieteni pe afară, la seminţe, cu o bere la doi litri luată cu doi-trei lei puşi de fiecare, ca să cădem mai ieftin. Am ajuns acasă, am făcut un peşte şi mi-am zis <Ce-ar fi să mă înscriu eu la MasterChef?>. Am deschis laptopul şi atunci am văzut că se fac înscrieri, la Timişoara, Bucureşti, Cluj şi nu mai ştiu, undeva prin Constanţa. Am ales Bucureşti, că era cel mai aproape. M-am înscris şi erau tot felul de întrebări acolo. Am povestit că m-am apucat de gătit la nouă ani, am scris că preparatul meu preferat este cartofii prăjiţi cu brănză. Eu mergeam pe clasic, aşa. Ştiam că acolo se cer lucruri pompoase, oamenii vor să găteşti tot felul de chestii, dar eu am mers pe sinceritatea mea. Am mai răspuns la întrebarea <Care a fost cel mai important preparat pe care eu l-am măncat la un restaurant?>. Şi atunci mi-a venit ideea: dacă mă vor chema la MasterChef, o să le gătesc fix ce am măncat eu la un restaurant în Craiova, un piure de mazăre şi creveţi cu coniac, şi să fac şi semnătura mea, praz caramelizat cu portocale. Aşa mi-a venit şi ideea cu prazul. Cănd m-au sunat cei de la MasterChef dacă vreau să particip, că am fost chemat, chiar eram în Spania. Le-am spus că nu pot să vin, că mi-am găsit de lucru. Am zis apoi că poate asta e şansa. Am lăsat un serviciu de o mie şi căteva sute de euro pe lună ca să pot să vin la MasterChef”, a explicat Ciprian.

După ce a câştigat concursul, Ciprian a mers pe la cooking-showuri, la evenimente mari, la nunţi şi botezuri. Până cănd a decis că această treabă legată de notorietate nu va dura la nesfărşit. Lumea va uita. Însă el şi-a propus să nu fie uitat şi şi-a deschis propria afacere: Pizzeria PrazVegas. „Am creat proiectul PrazVegas, cu pizza cu praz, după care am zis să facem şi shaorma cu praz. Olteanul mănâncă pizza, shaorma, pati­serie şi restaurante cu specific romănesc. Afacerea mi-a mers foarte bine din prima lună, ba, mai mult, mi-am cerut scuze clienţilor noştri că întârziau foarte mult comenzile. În prima zi, cănd am dat drumul, mi-am promovat doar pe Facebook afacerea şi am încercat să fac căteva pliante pe care le-am împărţit prin Craiova, eu cu sora mea, iar a doua zi sunau telefoanele de zăpăceam. Aveam trei telefoane şi sunau încontinuu. În prima mea zi am avut încasări undeva la 1.000 de euro. Stăteau oamenii şi trei-patru ore pentru o pizza şi au spus că nu e nicio problemă. Probabil, curiozitatea lor şi faptul că voiau să guste din ce fac eu a fost avantajul meu. După care, ca­litatea produselor noastre ne-a ajutat să ne păstrăm clientela şi, după doi ani, merge din ce în ce mai bine. Ba mai mult, anul ăsta ne-am şi dublat vănzările”, a încheiat Ciprian povestea.

DISTRIBUIȚI
loading...