Râmnicu Sărat, munici­piu unde se află una dintre cele mai dure închisori comuniste, a sărbătorit pe 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, alături de reprezentanți ai Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și ai Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În 1945, la București se instaura oficial regimul impus de Uniunea Sovietică, iar la 9 martie, România marchează ziua deținuților politici anticomuniști. Cele cinci decenii care au urmat rămân cea mai neagră pagină din istoria modernă a țării. În această perioadă, opozanții regimului au fost aruncați în lagăre și temnițe, unde peste 800.000 și-au găsit sfârșitul.

Cu acest prilej, la Rm. Sărat a fost vizitată fosta închisoare unde au suferit și au murit mari personalități ale vieții culturale și politice românești (Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu etc.).

Evenimentul de la Rm. Sărat a debutat cu slujba de comemorare ce a avut loc, începând cu ora 14,00, în fața troiței din curtea fostului pe­nitenciar din Râmnicu Sărat. În aceeași zi, începând cu ora 16,00, la Centrul Cul­tu­ral „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat s-a desfă­șurat simpozionul „Li­bertate câștigată cu jertfă”, în cadrul căruia Cosmin Bu­deancă, expert IICCMER, a prezentat lucrarea „Râmnicu Sărat – închisoarea tăcerii și a morții”.

În cadrul manifestării a mai vorbit prof. dr. Camelia Manuela Sava, iar la final a avut loc proiecția filmului „Binecuvântată fii închisoare”, realizat de regizorul Nicolae Mărgineanu în anul 2002, ecranizare a scrierii cu ca­racter autobiografic a scriitoarei Nicole Valéry-Gro­ssu, „Bénie sois-tu, prison”, având-o în rolul principal pe actrița Maria Ploae. Filmul arată chinurile și umilințele îndurate de deținutele politice în închisorile comuniste din România.