Cultură

FOTO | Valeriu Șușnea, premiat la Rezidența Tescani, după o incursiune pe urmele lui George Enescu

Muzeul Național „George Enescu” Bacău a organizat, în week-end, vernisajul Rezidența Tescani, eveniment inclus în cadrul Nopții Muzeelor. La eveniment a luat parte și președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea, cel care a primit, din partea organizatorilor și a secretarului de stat din Ministerul Culturii Geo Popa, o diplomă și o medalie.

Vernisajul Rezidența Tescani vine ca o conti­nuare a taberei de creație desfășurate în luna august 2018 la Conacul Rosetti-Tescanu, considerat cel mai vechi așezământ cultural din țară și locul în care George Enescu a definitivat capodopera sa lirică „Oedip”, pe care a dedica­t-o soției sale, Maria Cantacuzino-Enescu (Maruca), una dintre cele două fiice ale familiei Rosetti Tescanu.

După ce, în vara anului trecut, cei 12 artiști plastici din țară și străinătate s-au documentat în curtea conacului de la Tescani și au realizat schițe, săptămâna trecută au prezentat publicului lucrările finalizate, creații ce vor române în patrimoniul Muzeului „George Enescu”. Au participat la tabăra de creație de la Tescani artiștii: Pablo Rodriguez Guy (Spania), Ammar Alnahhas (Siria), Cristina Ciobanu, Vasile Crăiță-Mândră, Dionis Pușcuță, Dumitru Macovei, Mariana Popa și Ovidiu Ungureanu (toți din Bacău), Valeriu Șușnea (Buzău), Dragoș Pătrașcu, Bogdan Teodorescu și Mihai Vereștiuc (Iași).

Șușnea s-a întors la Tescani după 33 de ani

„Am mai fost la Tescani acum 33 de ani, eram proaspăt absolvent al Institutului Artă «Nicolae Grigorescu» și am participat la decorarea Capelei Rosetti-Tescanu, un proiect de diplomă. Acum, o întâlnire sau o reîntâlnire ­bene­fică, mi-am amintit de anii tinereții, de cele trei luni pe care le-am petrecut aici, în 1985. Există la Tescani un hub cultural extraordinar, eu aș spune mai mult, aș spune că Tescaniul a devenit Barbizonul României, fără teama de a greși, pentru că, în perioada aceea au fost aici monștri sacri ai artei plastice românești, care au făcut, fără doar și poate, istoria modernă a artei contemporane. Acest lucru, iată, se continuă, se continuă fericit, sunt acum, la Tescani, artiști de expresie plastică diferiți, în contextul în care din anii ‘60-’70 nimeni nu mai scrie despre istoria artei plastice românești”, a declarat Valeriu Șușnea.

Președintele UAP Buzău a realizat la Tescani o lucrare ce prezintă o vedere din curtea conacului și alte lucrări ce pot fi înscrie în ciclul „Semne și simboluri”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker