Cultură

FOTO | Valeriu Șușnea, alături de artistul care a scris istorie alături de trupa Phoenix

13 artiști plastici din diferite colțuri ale țării s-au reunit săptămâna trecută la Brezoi, Rm. Vâlcea, în cadrul unei tabere de creație organizată de artista Angela Tomaselli, cu sprijinul autorităților locale și al Asociației Italienilor din România. Printre artiștii prezenți s-a aflat și preșe­dintele Uniunii Artiștilor Plastici Buzău, Valeriu Șușnea, care a avut astfel ocazia să îl cunoască pe Valeriu Sepi, unul dintre artiștii care au scris istorie în legendarul grup Phoenix.

Sepi a făcut parte din Phoenix din anul  1971 când a ieșit albumul „Cei ce ne-au dat nume“, primul LP de rock românesc, până la albumul „Cantafabule“, 1975. Este cel care a construit celebrele capre cu care artiștii intrau pe scenă în concerte, capre care aveau atât rol scenografic, cât și de instrumente de percuție.

Tabăra de creație de la Brezoi dedicată artiștilor consacrați, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, s-a aflat anul acesta la a patra ediție, continuând o tradiție începută cu câțiva ani în urmă. De data aceasta însă, noutatea a constat în suprapunerea, pe ultimele zile ale ale simpozionului, a taberei pentru copii „Ucenicii maeștrilor”, organizată de Asociația Italienilor din România, tabără ce a oferit copiilor din comunitatea italiană oportunitatea de a petrece timp cu artiștii consacrați, de a-i observa în momentele lor de creație și de a deprinde tehnici specifice de pictură la lecțiile oferite de aceștia.

„Angela Tomaselli, mi-a fost profesoară la Liceul de Arte din Galați”

Pictorii prezenți în tabără au fost Mana Bucur, Aurelia Călinescu, Maria Constantinescu, Dan Virgiliu Dimulescu, Corneliu Drăgan-Târgoviște,  Marcel Duțu, Vasile Pop Negreșteanu, Doina Reghiș Ionescu, Florin Șuțu, Valeriu Sepi, Mariana Șerban, Valeriu Șușnea, Angela Tomaselli.

„A fost o experiență deosebită, care s-a întins pe parcursul a nouă zile. Am fost încântat să cunosc artiști de valoare și să mă reîntâlnesc cu vechi prieteni. Însăși inițiatoarea taberei, Angela Tomaselli, mi-a fost profesoară la Liceul de Arte din Galați. Practic, pe parcursul ta­berei am avut un program de documentare și creație. Tema a fost una liberă, fiecare a pictat în baza documentării făcute. Am mers în zona Lotrului, pe la biserici, monumente, case vechi. Eu am realizat opt lucrări, pictură pe pânză cu tematica Călătorii Imaginare”, a declarat Valeriu Șușnea.

În ultima zi a simpozionului, a avut loc vernisajul lucrărilor realizate în tabăra de creație. Evenimentul a avut loc la Muzeul de Artă – Casa Simian din Râmnicu Vâlcea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker