Administrație

FOTO | ,,Străjerul” Cetății Soroca și susținătorul românismului pe ambele maluri ale Prutului a devenit cetățean de onoare al județului Buzău

„Străjerul” Cetății Soroca a intrat, de joi, în galeria Cetățenilor de Onoare ai județului Buzău. Nicolae Bulat, profesor de limba și literatură engleză, istoric și scriitor din Republica Moldova, a primit distincția la propunerea preotului Mihail Milea, membrii Consiliului Județean votând-o în unanimitate. La ceremonie a fost prezentă soția proaspătului cetățean de onoare al județului Buzău, dar și primarul orașului Soroca, Victor Său. „Se acordă titlul de <Cetățean de Onoare al Județului Buzău> domnului Bulat Nicolae – istoric și scriitor ca apreciere a activității sale de menținere și promovare a valorilor cultu­rale, istorice și lingvistice românești. Împărtășesc și îmi însușesc propunerea formulată de președintele Fundației pentru copii <Sfântul Sava> Buzău privind acordarea titlului de <Cetățean de Onoare al Județului Buzău> domnului Bulat Nicolae, un frecvent susținător al românismului pe ambele maluri ale Prutului. Activitatea sa de profesor, scriitor și istoric este un exemplu de consecvență patriotică, pusă în slujba unui ideal de suflet: unirea României cu Republica Moldova. De aceea, Consiliul Județean Buzău, care a dovedit că are permanent în aria sa de preocupări legitime dezvoltarea relațiilor cu unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova, va recunoaște – oficial prin acordarea titlului de <Cetățean de Onoare al Județului Buzău> meritele unor personalități românești”, se arată în expunerea de motive semnată de președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu.

La ceremonia de desemnare a titlului de cetățean de onoare a fost prezent și cel care a inițiat acest demers, preotul Mihail Milea, alături de comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, general maior Gheorghiță Vlad, cei care au scris prefața ultimei cărți a lui Nicolae Bulat, publicată cu spriji­nul Consiliului Județean Buzău  „În căutarea unui mare erou – Generalul Stan Poetaș”, general al armatei române – originar din localitatea Ulmu, județul Brăila, care a ajutat la eliberarea Basarabiei de trupele bolșevice după primul război mondial, contribuind la realizarea României Mari.

După ceremonie, scriitorul a mers în Sala Mare a Consiliului Județean unde și-a lansat cartea în prezența câtorva sute de elevi de la liceele buzoiene.

Nicolae Bulat s-a născut într-o familie de români în 1952, în satul Cușnița, raionul Soroca, care până în Al Doilea Război Mondial a purtat chiar numele generalului roman Stan Poetaș. A fost professor de limba și li­teratura engleză timp de trei ani, apoi muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Soroca, ghid la Biroul de excursii și călătorii Soroca, iar din 1992 și până în prezent este directorul Muzeului de istorie și ghidul cetății Soroca, implicat în restaurarea monumentului medieval. În 2000  a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României, în grad de ofițer, pentru contribuția sa remarcabilă la cunoașterea istoriei naționale. În 2003, numele lui Nicolae Bulat a fost inclus în ediția specială a Centrului de Biografii Internaționale din Cambridge „1000 de mari intelectuali”. În 2004, Centrul American de Biografii l-a introdus pe Nicolae Bulat în volumul „Contemporanii. Cine sunt ei”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker