• Peste 20.000 de persoane au participat, în cele două zile de festival, la concerte, lupte de gladiatori și târguri tematice

Două zile de poveste la Sărata Monteoru. Sub motto-ul „Legenda prinde viață”, cea de-a doua ediție a BuzăuFest a umplut la refuz, vineri și sâmbătă, stațiunea buzoiană. Peste 20.000 de persoane au fost prezente în cele două zile la Monteoru la concerte și pentru a urmări momentele organizate de gărzile romane și dacice, care au pus în scenă mai multe evenimente istorice: războaiele lui Traian cu Decebal, ritual sarmatic, incinerarea lui Decebal (Rugul lui Zamolxe), lupte de gladiatori, dansuri antice, târg de sclavi etc. De altfel, gărzile soldaților romani și daci au organizat cu o seară înainte, joi, o paradă cu torțe pe străzile municipiului Buzău, la care au asistat 4.000 de buzoieni.

La Monteoru, nu au lipsit standurile meșterilor populari buzoieni, care le-au prezentat vizitatorilor demon­strații de olărit sau sculptură, și standurile cu produsele tradiționale ale producătorilor din județ (produse din carne, brânză, produse cosmetice, apicole, produse viticole etc).

În prima zi a BuzăuFest, alături de Petre Emanoil ­Nea­gu, președintele Consiliul Județean Buzău, instituție care a organizat festivalul, au mai fost prezenți  primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, președintele Raionului Soroca din Republica Moldova, Ghenadie Muntean, reprezentanta Ministerului Turismului, Irina Molnar, parlamentarii buzoieni Lucian Romașcanu, Sebastian Radu, Ionela Dobrică și Sorin Lazăr,  precum și o delegație din China.

Tot în prima zi, în parcul din stațiune, a avut loc o degustare de produse tradiționale și vinuri, iar, sâmbătă, în a doua zi de BuzăuFest, 250 de copii au luat parte la Crosul Tineretului, o tradiție reînviată la ediția de anul trecut, fiind premiați cu medalii, cupe și dulciuri.

Nicolae Botgros și „Lăutarii” din Chișinău, aplauze la scenă deschisă

Cu siguranță, cele mai așteptate momente ale festivalului au fost cele două concerte, dedicate, primul muzicii populare, iar al doilea muzicii pop. Vineri seară au urcat pe scena amplasată pe terenul de sport de la Monteoru, în fața a aproximativ 10.000 de oameni, Ansamblul „Plaiurile Mioriței” Buzău, urmat de maestrul Nicolae Botgros, Ion Paladi și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău. Reprezentația a fost aplaudată la scenă deschisă de spectatorii sosiți în număr foarte mare. Alături de maestrul Nicolae Botgros a cântat și buzoianca Claudia Colniceanu.

Numărul spectatorilor avea să fie și mai mare la concertul de sâmbătă seară, unde cap de afiș a fost Loredana. Drept dovadă, traficul pe drumul județean ce leagă Monteoru de Buzău a fost paralizat complet, până la intersecția cu DN 1B Buzău-Ploiești, circulându-se bară la bară.

Loredana, de excepție

Concertul Loredana, deschis de artistele buzoiene Adriana Stuparu, Simona Bănică, Mirela Ursache, Bianca Mihai și de Uddi, a fost unul de excepție. Dincolo de ținute, mișcare scenică și profesionalismul trupei Agurida, Loredana a fost impecabilă și din punct de vedere vocal, abordând un repertoriu din care au făcut parte piese din toate etapele carierei sale, începând de la „Bună seara, iubite”, „Apa”, „Trandafir de la Moldova”, „Șatra în asfințit” și până la cel mai recent single, „Îngeri”. Spre deliciul publicului, Loredana a adaptat versurile piesei „Constantine, Constantine” pentru publicul buzoian. A provocat spectatorii să creeze un moment special, și aceștia au rezonat aprinzând cu toții în același timp telefoanele mobile. Artista a cântat la chitară și la tobă, acompaniată de membrii trupei Agurida, iar buzoienii au cântat alături de ea, formând, la final, hore în public.

La finalul concertului, artista, alături de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, au  dat startul numărătorii inverse până la declanșarea unui impresionat foc de artificii.

DISTRIBUIȚI
loading...