Spitalul Județean Bu­zău a intrat în proiectul  Spitale Color, și, ca urmare, începând cu data de 6 iunie, holurile acestei unități medicale și sălile de așteptare sunt mult mai frumoase grație unor tablouri, care au menirea să aducă un dram de optimism în rândul pa­cienților. Anual, trec pragul Spitalului Județean de Urgență din Buzău aproximativ 200.000 de persoane.

,,Doresc să vă mulțu­mesc că ați ales Spitalul Județean de Urgență Buzău. Prin acest proiect sunt convins că veți aduce un plus de culoare și un strop de optimism pacienților internați în spital”, a spus managerul Spitaluuil Ju­dețean de Urgență Buzău, Claudiu Damian.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Spitalului Județean Buzău, ta­blourile ce înfrumsețează holurile spitalului sunt donate de Radu Mădălina (liviart.ro), Angela Petre, Andreea Zalenschi, Vasilescu Camelia și Cristina Irimia. Ultimele două au răspândit acestă idee mai departe și au donat 19.

Proiectul Spitale Color a fost inițiat de Denisa Radu, o  tânără din București, specialist în marketing și comunicare. Tânăra a pornit o campanie de strângere de tablouri, pictate de artiști profesioniști și de persoane care pictează din pasiune, pentru a le dona spitalelor de stat din România.

Despre această inițiativă denumită sugestiv Spitale Color, Denisa Radu, inițiatorul acestui proiect, a spus: „Am pornit inițiativa cu convingerea că mediul în care stăm nu numai că ne influențează starea, dar ne-o poate schimba (în bine sau în rău – în funcție de context). Primul pas al proiectului constă în donarea de tablouri pentru holurile și sălile de așteptare din spitale pentru a schimba, măcar puțin, starea și atmosfera așteptării sau plimbărilor pe holurile spitalelor când ești internat. Proiectul își propune să asi­gure celor care trec pragul unui spital un mediu mai prietenos, mai colorat, care să le dea speranță că vor fi bine“, Denisa Radu, inițiator Spitale Color.

Cum a început povestea spitalelor color

Inițiativa de a ,,colora” pereții spitalelor de stat din România a început să se contureze în luna septembrie 2018, când Denisa Radu, din cauza unei pro­bleme de sănătate, a ajuns la camera de gardă, unde a așteptat cinci ore pentru a intra în sala de consultații. „Pe holul îngust al spitalului, oriunde-mi îndreptam privirea, vedeam oameni cu fețele în pământ, îngrijorate, așteptând să-și audă numele strigat pentru consultație. Citeam pe chipurile oamenilor de acolo doar deznădejde și tristețe. În acele ore de așteptare, m-am tot gândit cât de mult ne influențează starea psihică locul în care ne aflăm. Incredibil de mult! Și după toate acele ore petrecute în spital, am simțit că mă întorc acasă mai bolnavă. La câteva zile distanță de această întâmplare, am văzând-o pe mama soțului meu, Mădălina, pictând. Un tablou prindea viață sub ochii mei și un gând a prins culoare și-n mintea mea: spitalele din România au nevoie de un pic de culoare și speranță! Și uite-așa s-a născut proiectul de a colora pereții spitalelor din România”, a scris Denisa în primul anunț de pe Facebook în care vorbea despre proiect.