Sănătate

FOTO | Spitalul Județean Buzău a fost reacreditat pentru prelevare de organe, țesuturi și celule de origine umană

Spitalul de Urgență Județean Buzău a fost reacreditat pentru activitatea de prelevare de organe, țesuturi și celule de origine umană. Spitalul primise acreditare pentru această activitate în 2014, ea fiind valabilă pe o perioadă de cinci ani.

Medicul Victor Ioniță – șef Secție ATI și medicul Adrian Zoican –șef Unitatea de Primir Urgențe, care are și calitatea de coordonator al programului de transplant, formează  în continuare echipa de medici buzoieni care va colabora cu echipele de prelevare, în cazul identificării potențialilor donatori.

,,Programul de transplant funcționează mai departe. Am reacreditat spitalul pentru prelevare. Noi evaluăm pacienții. Luna trecută am evaluat 120 persoane. Din păcate, principalii donator sunt pacienții tineri cu traumă la cap, pe care îi trimitem în centre de neurochirurgie, pentru că noi, din păcate, nu avem Secție de Neurochirurgie”, a declarat coordonatorul programului de transplant, șeful UPU, medical Adrian Zoican.

Echipa de prelevare intervine numai în momentul în care nu se mai poate face nimic pentru pacientul respective, dar se poate da o șansă la viață altor pacienți care așteaptă , unii de ani de zile, un transplant al unui organ.

,,Noi facem absolut tot ce ne stă în putință pentru un pacient ca să-i salvăm viața. În momentul în care nu mai putem să-i salvăm viața, atunci îl prelevăm. Noi intervenim în momentul în care nu se mai poate face nimic pentru pacientul respectiv”, precizează medi­cul Adrian Zoican. În felul acesta s-a acționat la începutul acestui an când unui pacient i-au fost prelevate mai multe organe, cu acordul familiei, fiind salvate alte cinci vieți.

Echipa de transplant a Spitalului Județean de Urgență Buzău formată din medicul primar Victor Ioniță, șef Secție A.T.I., coordonator KDP și medicul urgentist Adrian Zoican, medic specialist, șef Secție U.P.U.-S.M.U.R.D., coordonator al programului de transplant și-a dovedit implicarea și eficiența chiar la începutul acestui an când a reușit, împreună cu medicii de la Institutul Fundeni din Capitală, medici urologi, medici de chirurgie gene­rală, medici în specialitatea chirurgie-toracică din Slovenia, medici ortopezi de la Spitalul Colentina să preleveze plămânii, ficatul, rinichii și un tendon bilateral de la un pacient în vârstă de 45 de ani, care a ajuns la U.P.U, în stare foarte gravă, comă de gradul III, AVC hemoragic, frontal parietal stâng; lucru care s-a întâmplat după ce a fost obținut acordul familiei conform procedurii operaționale de „Verificare a identității donatorului aflat în moarte cerebrală”. Familia a confirmat efectuarea acestei prelevări. Testele pentru determinarea morții cerebrale au fost efectuate în ultima zi a anului trecut.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker