Cultură

FOTO | Soarta Muzeului Chihlimbarului, unic în țară, la mâna consilierilor locali din comuna Colți

Un muzeu unic în țară, care înregistrează anual 15.000 de vizitatori, se află în paragină, pentru că primăria a refuzat până acum să cedeze clădirea Muzeului Județean, care are banii necesari moder­nizării.

Este vorba despre Muzeul Chihlimbarului de la Colți, muzeu care a deținut până nu demult cea mai mare pepită de chihlimbar (rumanit) din lume, evaluată la 1 milion de euro. Astăzi, pentru că muzeul din comuna Colți are nevoie urgentă de modernizare, având toaleta în curte și încălzire cu soba cu lemne, reprezentanții Muzeului Județean au decis să mute pepita de chihlimbar de 3,450 de grame la sediul central din municipiul Buzău. Aceeași soartă ar putea-o avea și celelalte exponate dacă primăria comunei Colți refuză să cedeze clădirea Muzeului Județean pentru moder­nizare.

„Dacă nu vom reuși, mutăm exponatele”

„Soluția pentru ca acest muzeu să rămână deschis este ori ca Primăria Colți să asigure finanțarea necesară modernizării, ori să ofere clădirea în administrare pentru un număr de ani pentru ca Muzeul Județean prin Consiliul Județean să poată face respectiva investiție. Până acum primarul a spus că nu vrea să concesioneze clădirea. Am avut însă o discuție cu dânsul, în prezența președintelui Consiliului Județean, și ne-a promis că o să discute situația în consiliul local. Dacă nu vom reuși să aducem Muzeul Colți la standardele anului 2019, potrivit unei hotărâri de guvern referitoare la normele de conservare a obiectelor de patrimoniu, vom fi obligați să mutăm exponatele de acolo”, a declarat pentru OPINIA directorul Muzeului Ju­dețean, Daniel Costache.

„Nu vreau să închid muzeul, dar nici nu pot să risc”

Potrivit aceleiași surse, situația în care se află astăzi Muzeul de la Colți pune în pericol atât viața vizitatorilor, cât și sănătatea angajaților.

„Eu nu vreau să intru în istorie ca directorul care închide Muzeul Chihlimbarului, dar nu pot risca. În momentul de față, clădirea periclitează securitatea corporală a vizitatorilor, mă refer la streașina care se desprinde de pe clădire, fiind desprinsă 20 de centimetri, scările care sunt șubrede, toaleta din curte care este nesigură și nu îndeplinește normele de igienă. Ultima intervenție la această clădire a fost făcută în 2008, când s-a pus bitum pe acoperiș, iar bitumul nu corespunde normelor pri­vind securitatea la incendiu. De asemenea, lemnul folosit la construcția muzeului nu este ignifugat. Să nu mai vorbim despre sănătatea angajaților care nu au încălzirea necesară și apă potabilă”, a declarat directorul Daniel Costache.

Soluția ar putea veni în mai puțin de două săptămâni

De cealaltă parte, primarul comunei Colți spune că la începutul lunii viitoare se va lua o decizie la nivel local pentru ca muzeul să fie salvat.

„În momentul de față, în urma discuțiilor cu directorul Muzeului Județean și cu președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, am ho­tărât ca la prima ședință de consiliu local, care va avea loc probabil pe 1 februarie, să dăm clădirea în concesiune Muzeului Județean. Noi nu avem bugetul necesar în comună, suntem amărâți. Eu voi propune să o dăm în concesiune pe 49 de ani. Să vedem ce hotărăște consiliul local”, a declarat pentru OPINIA primarul comunei Colți, Pavel Rădulescu.

Muzeul de la Colți se află la 62 kilometri de municipiul Buzău și la 160 de București.  În muzeu găsim bucăți impresionante de chihlimbar și tot felul de ­unel­te folosite la extragerea lui. Aici s-au descoperit cele mai multe nuanțe de pe mapamond, 160. Până și celebra pipă a lui Stalin a fost confecționată tot din chihlimbar de Colți.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker