Satul Dacic de la Năeni şi-a serbat joi, 18 iulie ocrotitorul, pe Sfântul Serafim de Sarov. El  a fost invocat în rugăciunile celor aproximativ 150 de participanţi la slujba Vecerniei şi a Acatistului Sfântului, ce a avut loc la bisericuța din satul Dacic care-i poartă numele. De asemenea, un sobor de preoţi, în frunte cu neobositul Părinte Mihail Milea, a oficiat şi slujba Aghiezmei celei Mici, precum şi pomenirea lui Viorel Samoilă, administrator pentru ani buni al acestui Sat Dacic.

Participanţii la această sărbătoare s-au bucurat de bucatele pregătite cu dragoste de organizatori şi au luat parte la un foc de tabără, acompaniat de sunetele buciumelor care le-au amintit celor prezenți  frumuseţea vieţii rurale, a înaintașilor care viețuiau în aceste locuri. La această sărbătoare au fost prezente îmbrăcate în straie populare neobositele creatoare de artă populară, care participă la şezătorile organizate la Biblioteca de Carte Religioasă „Dionisie Romano”, care dau un sens nou, sau reașează lucrurile pe un făgaș tradițional  la bibliotecă. Iar entuziasmul cu care vin la Filială participanţii la şezători e un indicator al utilităţii ei, după cum spune, de multe ori, bibliotecar Lidia Dinu.

Satul Dacic de la Năeni, o inițiativă a preotului Mihail Milea, este o mică așezare, formată din mai multe colibe și bordeie, care, pe lângă locuinţele realizate din lemn, pământ și piatră, dispune de o stână, un atelier de olărie, un iaz cu pește, cuptor de pâine, instrumente de prelucrare a strugurilor şi multe alte lucruri, ca pe vremea strămoşilor.

 

DISTRIBUIȚI
loading...