Regizorii români sunt în continuare în atenţia publicului la festivalul de la Cannes. Şi la ediţia de anul acesta au fost prezente în festival mai multe producţii sau co-producţii româneşti. Printre românii ale căror filme au rulat săptămâna trecută la Cannes s-a numărat şi buzoianca Ana Vîjdea, regizorul filmului de scurt metraj „John 746”. Filmul buzoiencei a fost prezentat la secţiunea Short Film Corner.

Ana Maria Vîjdea a absolvit Colegiului „B. P. Hasdeu” în anul 2010. A sudiat apoi Cinematografie, Fotografie şi Media în cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi apoi la Universitatea Anadolu din  Turcia, unde a beneficiat de o bursă de studii Erasmus. Acum, buzoianca studiază la Universitatea Syracuse din New York.

„La Universitatea din Syracuse urmez cursurile unui masterat în regie de film şi lucrez ca asistent (TA). În 2019 ar trebui să îl finalizez. În prezent lucrez la un studiu vizual despre familia americană contemporană”, a declarat pentru OPINIA Ana Vîjdea.

„Prezenţa în orice festival este importantă“

Buzoianca spune că participarea la Festivalul de la Cannes a fost o oportunitate ca filmul regizat de ea să fie văzut de profesioniştii din industria filmului.

„Participarea la <Short Film Corner> reprezintă o oportunitate de a arăta filmul <John 746> profesioniştilor din industria cinematografică. Prezenţa în orice festival, cunoscut sau mai puţin cunoscut, e importantă atât pentru film cât şi pentru realizator. Festivalurile sunt spaţii în care filmele îşi găsesc publicul, în care iau naştere prietenii şi colaborări”, a mai declarat buzoianca pentru OPINIA.

În 2012, Ana Vîjdea s-a numărat printre laureaţii Galei Studenţilor Români din Străinătate, unde a obţinut Premiul Special (categoria ERASMUS) din partea Agen­ţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, distincţie acordată pentru activitatea sa în domeniul cinematografiei.

Una dintre cele „25 de figuri noi din cinematografia independentă“

În 2017, filmul „John 746”, cu care buzoianca a participat anul acesta la Cannes, a câştigat premiul pentru regie la Doclisboa Festival Internaţional de Cinema 2017, ediţia a 15-a, în cadrul competiţiei Green Years. De-a lungul studiilor sale, Ana Vîjdea a realizat mai multe filme de scurt şi lung metraj care au fost premiate la diverse festivaluri internaţionale de film. De asemenea, în 2017 a fost numită de revista Filmmaker una dintre cele „25 de figuri noi din cinematografia independentă” („25 New Faces of Independent Cinema“).

Filmul „John 746”, prezentat la secţiunea Short Film Corner de la Cannes, spune povestea unui artist plastic care încearcă să realizeze o reproducere a picturii murale „Guernica”, realizată de pictorul Pablo Picasso în 1937. Surprins în propriul atelier, alături de câinele său Bakunin, artistul decide să-şi implice publicul în marea sa operă: Distrugerea Artei.