Considerat unul dintre cei mai importanți graficieni români contemporani, artistul Cristian Tarbă a vernisat vineri, 24 mai, la Galeriile „Ion Andreescu”, expoziția „Oglindiri”. Însoțit de Răzvan „Zuzu” Caratănase, curator al expoziției și reprezentant al conducerii Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România, și Valeriu Șușnea, președintele UAP Buzău, celebrul grafician a prezentat publicului buzoian 50 de lucrări care redau universul său în alb și negru.

Deși ne aflăm abia la jumătatea anului, curatorul expoziției a declarat că este convins că expoziția „Oglindiri” va fi cu siguranță cea mai bună expoziție de grafică din 2019.

Important de știut este că Cristian Tarbă este șeful laboratorului de restaurare grafică de la Muzeul Națio­nal de Artă din București, în sarcina sa aflându-se restaurarea a zeci de mii de lucrări din țară și străinătate.

„Este un restaurator eminent”

„După acea expoziție șoc, tot de luna aceasta, a ceramistului Ovidiu Ionescu, astăzi avem un alt șoc care se încadrează în bidimensional. Este vorba despre un artist foarte important, un bun cunoscător al tuturor ­mo­durilor de expresie liniară a graficii, Cristian Tarbă. Are numeroase premii naționale și internaționale și expoziții în colecții din țară și străinătate. Expoziția Oglindiri, de la Buzău, este un regal artistic. Profesia lui Cristian Tarbă este legată indisolubil de grafică. El este restaurator, unul eminent, a graficii românești și internaționale, și angajat la Muzeul de Artă a României. Ca să fi restaurator la Muzeul de Artă al României trebuie să ai 60.000 de lucrări de grafică pe care trebuie să ai grijă și să le restaurezi. Parcurge itine­rarii estetice variate și tehnici diferite, care lasă urme asupra artistului”, a declarat Valeriu Șușnea.

Contradicția dintre artistul și omul Cristian Tarbă

Aducerea expoziției Oglindiri la Buzău a fost posibilă datorită lui Răzvan „Zuzu” Caratănase, la rândul său un grafician și gravor de mare valoare.

„I-am propus acestui artist de excepție să expună la Buzău, știind ce se întâmplă în acest oraș pe care îl iubesc. I-am propus să se aplece asupra acestui spațiu expozițional grozav de la Buzău; noi, ca breaslă, suntem foarte invidioși pe ce aveți dumneavoastră aici. Dânsul mi-a spus că va fi prezent aici. Astfel, acum aveți în față o selecție din lumea artistului Cristian Tarbă, formată din 50 de lucrări. Eu am curajul să spun că această expoziție va fi expoziția de grafică a anului 2019. Acest artist a demonstrat de nenumărate ori prin expozițiile sale din America, Italia, Ungaria, că este unul cu o dinamică extraordinară. Este o contradicție între artistul Cristian Tarbă și omul Cristian Tarbă. Ca om el este foarte rezervat, tăcut, modest, se exprimă puțin, dar în artă se contrazice: este foarte dinamic, imaginile sale vorbesc, iar lumea fantastică pe care ne-o livrează ne face să fim martori la multiple povești și realități. Pot spune că astăzi suntem prezenți la Buzău în fața unui mare artist. În ultimii 30 de ani, grafica românească contemporană ni l-a dat pe acest artist și mă bucur că el există”, a declarat Răzvan „Zuzu” Caratănase.

La finalul vernisajului, artistul Cristian Tarbă a mărturisit că fiecare privitor este liber să descopere propria poveste în lucrările sale.

„Am acceptat imediat această invitație știind cum arată această sală foarte frumoasă. Prin lucrările mele eu creez o imagine, iar povestea ei o las privitorului. Astfel, fiecare privitor trebuie să își găsească în lucrările mele povestea lui”, a declarat Cristian Tarbă.

Expoziția Oglindiri va rămâne deschisă la etajul Galeriile „Ion Andreescu” până pe 7 iunie.

1 COMENTARIU

  1. Bun venit la Buzau!
    Orasul nostru nu este numai un targ comercial stravechi este o adevarat oaza de cultura complexa, cu oameni creatori si mult simt artistic.
    Felicitari organizatorilor, gazdelor care ne ofera posibilitatea sa ne incantam retinele obosite de atat nebunie.

Comments are closed.