Conducerea Consiliului Judeţean Buzău, alături de directorul al Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”, Sorin Burlacu, au luat parte, marţi, 11 septembrie, la conferinţa de lansare oficială a proiectului de reabilitare a sediului bibliotecii buzoiene. Este vorba despre clădirea de patrimoniu aflată pe Bulevardul Unirii, care prezintă grave probleme la nivelul fundaţiei şi nu numai. Reabilitarea va fi realizată cu fonduri europene, iar pe perioada derulării lu­crărilor, biblioteca îşi va muta sediul la Galleria Mall.

„Lucrările vor începe, cel mai probabil, în primăvară” 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Ema­noil Neagu, a vorbit despre data la care se preconizează că vor începe lucrările de reabilitare, şi despre perioada probabilă în care ­bi­­blioteca îşi va începe activitatea în sediul de la mall.

„Clădirea Bibliotecii Judeţene este o clădire reprezentativă a munici­piului şi judeţului Buzău, este şi o clădire monument istoric. Momentan, suntem într-o primă fază a procedurii de licitaţie. După ce am stat de vorbă cu factorii implicaţi în proiect, probabil, la începutul primăverii viitoare, cei care vor câştiga licitaţia vor începe efectiv lucrările de consolidare a clădirii”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Mutarea celor 700 de tone de cărţi, o operaţiune complexă   

Preşedintele Consiliului Judeţean a vorbit şi ­des­pre cât de complexă este operaţiunea de mutare a fondului de carte din sediul ce urmează să fie reabilitat. Fiind vorba despre 700 de tone de cărţi, acestea trebuie mutate în mod egal din toate părţile depozitului. În caz contrar există riscul ca vechea clădire să se încline din pricina greutăţii inegale.

„Procesul de mutare a fondului de carte din clădirea Bibliotecii Judeţene, în noua locaţie, la Galleria Mall, va începe probabil peste 40-50 de zile. Termenul nu este însă bătut în cuie. După mutarea căr­ţilor, Biblioteca Ju­deţeană îşi va putea muta activitatea în noul sediu, până la terminarea lu­crărilor de reabilitare. Mai întâi trebuie efectuate toate diligenţele din punct de vedere tehnic. Acest proces de mutare a fondului de carte este unul complex, pentru că trebuie avut grijă să nu <demolăm> clădirea bibliotecii”, a declarat Neagu.

Care este valoarea proiectului

În continuarea conferinţei, managerul proiectului, Liliana Nicolae, a prezentat principalele date ale proiectului de reabi­litare cu fonduri europene.

„Aşa cum ştiţi, la data de 12 martie am semnat contractul de finanţare în cadrul Programului Ope­raţional Regional 2014-2020, cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în ­ca­litate de autoritate de management. Obiectivul specific al proiectului îl constituie consolidarea, restaurarea şi dotarea într-o perioadă de 47 de luni a obiectivului de ­pa­trimoniu Biblioteca Jude­ţeană <V. Voiculescu>, clădire care va fi transformată într-un spaţiu expoziţional cu valenţe istorice şi arhitecturale autentice”, a declarat Liliana Nicolae.

Potrivit aceleiaşi surse, dacă lucrările se vor derula fără probleme, durata de implementare a proiectului se va se va intinde până în luna februarie 2022. În cadrul conferinţei au fost prezentate şi imagini cu cele mai afectate zone ale clădirii, pereţi fisuraţi, problemele la fundaţie, infiltraţii de apă care au afectat inclusiv cărţile de patrimoniu etc.

„Dacă nu vor fi luate în calcul solicitări de prelungire a contractului, durata de implementare a proiectului va fi de 47 de luni, adică până la data de 12 februarie 2022. Valoarea totală a proiectului este de 18.467.853,04 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 85%, adică 14.462.685,82 lei”, a declarat managerul proiectului, Liliana Nicolae.

DISTRIBUIȚI
loading...