15 participanţi din cinci ţări (România, Germania, Spania, Portugalia, Grecia) s-au întâlnit, în perioada 29 mai-2 iunie, la Buzău, în cadrul unui proiect european dedicat migra­ţiei şi modului în care aceasta influenţează adolescenţii.

Este vorba despre „Odyssey- Migration and Its Influence on Teenagers”, proiect ce se derulează în cadrul Colegiului Economic Buzău.

Reuniunea la care au participat 15 profesori a avut drept scop principal detalierea programului proiectului pentru cel de-al doilea an, evaluarea şi monitorizarea activităţilor din primul an, 2017-2018.

Printre cele mai importante activităţi desfăşurate la Buzău au fost: „Biblioteca Vie” a proiectelor propuse de elevii implicaţi în proiecte, o sesiune dedicată antreprenoriatului în care elevii au prezentat firme de exerciţiu în funcţiune anul acesta, lansarea revistei „Cheia succesului de afaceri”, revistă aflată la a VI a ediţie. Lansarea a avut loc la Palatul Comunal, în prezenţa primarului  Constantin Toma, a inspectorului general al IŞJ Buzău, Otilia Trifan, directorul Colegiului Economic Buzău, Marioara Lungu, a oaspeţilor europeni şi a numeroşi profesori şi elevi buzoieni.

În alocuţiunea sa, primarul Toma a subliniat importanţa pe care domeniul economic şi domeniul educaţiei le au pentru buna dezvoltare a unei comunităţi.

Diferenţele dintre emigranţii din ţările partenere    

Proiectul se află în etapa de evaluare şi monitorizare a activităţilor derulate în anul şcolar 2017-2018, subiectul său fiind migraţia în trecut şi în prezent, dar şi influenţa pe care acest fenomen o exercită asupra adolescenţilor. Ideea proiectului a pornit de la realităţile din fiecare ţară: valurile de imigranţi cu care se confruntă Germania şi Grecia, pe de o parte, iar pe de altă parte numărul mare de persoane care aleg să emigreze din Portugalia şi România în alte ţări, în căutarea unui loc de muncă. Germania şi Grecia, cele două ţări care s-au confruntat şi se confruntă cu un val uriaş de imigranţi, cărora trebuie să le asigure condiţii de trai şi, în acelaşi timp, integrarea în societate, mai ales când vorbim despre Germania, destinaţia preferată de toţi ­imi­granţii. Grecia este o ţară de tranzit, în care mulţi dintre imigranţi au fost blocaţi mai mult decât şi-ar fi dorit. Dacă vorbim de celelalte ţări implicate în proiect, România sau Portugalia, acestea să facă faţă plecărilor masive în ţările dezvoltate, de aceea în multe domenii fiind o criză acută de specialişti; de exemplu, în România o astfel de situaţie este experimentată de sistemul de sănătate. Acestea sunt problemele actuale care au condus la scrierea unui proiect pe tema migraţiei existente atât în trecut, cât şi în prezent, situaţie care îşi lasă amprenta asupra adolescenţilor, care sunt nevoiţi să facă faţă unor schimbări majore.

Analiza acestui fenomen, în cadrul proiectului, le oferă ocazia adolescenţilor să cunoască poveştile oamenilor care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele pentru a oferi familiilor lor  o viaţă mai bună, de cele mai multe ori o viaţă sigură, dacă vorbim de refugiaţii din Siria. Astfel elevii vor învăţa să fie toleranţi şi, să aprecieze mai mult ceea ce le oferă ţările lor natale.

România este reprezentată în acest proiect de Colegiul Economic Buzău  în parteneriat cu Gymnasium Neue Oberschule din Braunschweig (Germania), EBI Francisco Ferreira Drummond din Angra do Heroísmo (Portugalia), IES LUIS SEOANE din Pontevedra (Spania) şi 3 Gymnasio Kalamatas din Grecia.

DISTRIBUIȚI
loading...