Educație

FOTO | Preot buzoian, invitat în Luxemburg la un seminar privind conștientizarea tinerilor de a merge la vot

Un preot buzoian demonstrează că se poate implica, fără a promova nicio ideologie politică, în modul în care tinerii conștientizează importanța votului lor. Este vorba despre pr. prof. Cristian Marius Dima, cel care, în baza rezultatelor obținute în calitate de „lucrător de tineret”, a fost selectat să participe la Luxemburg, la un seminarul „My Vote – My Impact. Europe behind the Scenes” (Votul meu – impactul meu. Europa din spatele scenei).

Lucrătorul de tineret este acea  persoană ce mobilizează tinerii în scopul dezvoltării abilităților de viață și a comportamentelor proactive, ­sti­mulând viața asociativă și cooperarea în rândul tine­rilor, facilitând participarea acestora la viața comunității. Cristian Dima își exercită calitatea de „lucrător de tineret” din poziția de vicepreședinte al Centrul Cultural-Filantropic „Cuvioasa Parascheva” Buzău.

„Tinerii trebuie să înțeleagă că dacă nu merg la vot, există riscul să voteze extremiștii, indife­rent dacă sunt de dreapta sau de stânga, și minează planul Uniunii Europene”, a declarat Cristian Dima.

Despre pericolele pasivității asupra democrației    

Seminarul „My Vote – My Impact. Europe behind the Scenes” a fost organizat de Agenția națională pentru programe comunitare în domeniile educației, formării profesionale și tineretului din Luxemburg – Anefore – în contextul unor importante și previ­zibile schimbări privind gestionarea viitorului Uniunii Europene – odată cu desfășurarea alegerilor europarlamentare, la sfârșitul lunii mai 2019. La întâlnirea ce a avut loc în perioada 18-22 februarie 2019, au fost aleși să participe 26 de lucrători de tineret din 14 țări, în cadrul unui proiect de mobilități finanțat prin programul Erasmus Plus. Din România, alături de buzoianul Cristian Dima, au mai participați alți doi lucrători de tineret, un profesor din Alba Iulia și reprezentantul unui ONG din Sibiu.

„Pe parcursul unui program structurat coerent, bazat pe activități educaționale nonformale și metode participative cu potențial ridicat de multiplicare, au fost abordate teme și subiecte de maxim interes pentru tinerii conștienți de rolul lor în definirea viitorului societății în care trăiesc, dar și pentru cei receptivi la mesajele civice-educaționale, departe de promovarea oricărei agende politice sau ideologice și fără a minimaliza ori nesocoti fundamentele culturale sau religioase ale celor vizați. Obiectivând ca provocare proximele alegeri europarlamentare, seminarul a focalizat atenția și experiența cu tinerii a celor prezenți asupra pericolelor ce pasc comportamentele demo­cratice ale celor din grupul țintă, respectiv asupra pasivității, lipsei de solidaritate, dar și asupra fenomenului emergent al radicalizării și cel al sabotării proiectului comun european, descurajând și dezorientând tinerii în dorința lor de implicare în societate, ca alegători sau ca aleși”, spune preotul buzoian.

Seminarul a inclus o serie de dezbateri animate de o echipă interculturală de formatori și invitați speciali, din Luxemburg, Polonia și Austria, o vizită la Parlamentul European de la Bruxelles și discuții libere cu doi europarlamentari activi, Mady Delvaux din Luxemburg și Monika Vana din Austria, o valorizare de idei și instrumente eficace pentru informare și mobilizare etică la vot, precum și proiecte comune ale participanților privind determinarea tinerilor spre a-și exercita responsabil și liber dreptul de a vota, contribuind astfel la configurarea unui viitor al Europei care să includă, pe cât posibil, proiecțiile, așteptările, valorile și resursele celor mai tineri cetățeni ai Uniunii Europene.

„Dincolo de pașapoar­tele naționale, convingerile sau mandatele politice, tinerii reprezintă o resursă cheie în privința ­suste­nabilității proiectului peren european, procesul electiv fiind unul dintre cele mai importante instrumente de exercitare a drepturilor lor fundamentale, de exprimare a viziunii lor și, totodată, o armă importantă împotriva proliferării extremismului și fundamentalismului la nivelul instituțiilor naționale și europene”, a mai declarat Cristian Dima.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker