Educație

FOTO | Premii, medalii, mențiuni și două calificări în lotul lărgit pentru elevii buzoieni la olimpiadele naționale

Elevii buzoieni au reprezentat cu succes și anul acesta județul în cadrul olimpiadelor na­ționale. Potrivit datelor primite de la inspectorii de specialitate, Buzăul are până acum doi olimpici calificați în lotul lărgit al României și alții care s-au întors acasă cu medalii, premii I, II și III, dar și cu mențiuni speciale. În plus, Buzăul a obținut două medalii de bronz și o diplomă de onoare la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică de la Breaza.

De la Olimpiada Națională de Biologie de la Oradea, buzoienii s-au întors cu două premii I, un premiu II, o mențiune din partea Ministerului Educației și un premiu special. În plus, doi dintre cei cinci olimpici buzoieni s-au calificat, în urma probei de baraj, în lotul lărgit pentru faza internațională a olimpiadei de biologie. Este vorba despre Georgian Mușat (clasa a XI-a, premiul I și cel mai mare punctaj la faza națională) și Adriana Necula (clasa a XII-a, mențiunea din partea Mi­nisterului Educației), ambii elevi ai Colegiului Hasdeu.
În cadrul aceleiași olim­piade, de la Oradea, au mai obținut premii: David Andrei Vlad (clasa a VII-a, la Școala Nr. 11) – Premiul I, Ana-Maria Ciaușu (clasa a X-a la Colegiul Național „Al. Vlahuță” din Rm. Sărat) – Premiul II, Georgiana Andreea Cebic (clasa a XI-a, la Colegiul Hasdeu) – Premiul special.
„Pentru Adriana Necula este al doilea an când obține rezultate deosebite la olimpiada națională de biologie, ceea ce îi oferă posibilitatea de a fi admisă la Fa­cultatea de Medicină fără examen. În ceea ce îl privește pe Georgian Mușat, vă pot spune că este un copil ­mo­dest, foarte bine pregătit, iar o mare parte din rezultatele sale se datorează profesorului său, Cătălin Mihălcescu. Interesant de știut este că profesorul Mihălcescu, care a venit la Hasdeu prin concurs, este fost absolvent al Hasdeului, unde a avut-o profesor pe Madi Mocanu, cea care o pregătește acum pe cealaltă elevă calificată la faza internațională, pe Adriana Necula. Este o dovadă că în Hasdeu profesionalismul se transmite de la profesor la elev”, a declarat directorul Colegiului Hasdeu, Ionel Banu.

 

La Olimpiada Națională de Matematică de la Deva și Hunedoara, Buzăul a obținut medalii de aur, argint și bronz. În plus, trei dintre olimpicii buzoieni au participat la proba de baraj pentru stabilirea componenței lotului național ce va reprezenta România la faza internațională și la faza balcanică a olimpiadei.
Potrivit inspectorul școlar Cristina Luminița Drugă, olimpicii buzoieni au obținut următoarele rezultate:
* Miclea Liviu Ștefan Neacșu (Colegiul „B. P. Hasdeu”) – mențiune și  medalia de aur
* Luca Pană (Școala nr. 1 „Aviator Mircea T. Bădulescu”) – mențiune și medalia de argint
* Andrei Petru Edu (Școala 15 „G. E. Palade”), Liviu Andrei Gresoiu (Școala nr. 11), Nicolae Cristian Macovei (Colegiul „B. P. Hasdeu”) – medalii de bronz
De asemenea, Miclea Neacșu și Luca Pană au participat la barajul care a stabilit componența lotului național.

 

Elevii Liceului de Arte „Margareta Sterian” au reprezentat cu succes Buzăul la Olimpiada Națio­nală de „Arta Actorului” de la București. Competiția destinată liceenilor de la clasele de Teatru s-a desfășurat anul acesta la București, în perioada 22-25 aprilie, pe două secțiuni: „individual” și „trupe de teatru”.
Buzăul a fost reprezentat la olimpiadă de șase elevi, doi dintre ei ocupând un loc pe podium. Este vorba despre Andrei Cojocaru (clasa a XI-a), care a obținut Premiul I, și de Elisa Lungu (clasa a XII-a), câștigătoare a Premiului II. Andrei Cojocaru și-a ales un repertoriu compus din poezii semnate de Matei Vișniec („O tragere cu arcul”), Marin Sorescu („Simetrie”), Nichita Stănescu („Simetrie”), versuri populare și un monolog din piesa lui Dumitru Radu Popescu „Acești îngeri triști”, iar Elisa Lungu a abordat un repertoriu format din versuri de Tudor Arghezi („Omule”), Goethe („Zme­ul”), Lucian Blaga („Eva”), fabulă și un monolog din piesa „Treapta a noua” de Tom Ziegler.
Elevii au fost pregătiți de profesorii Viorica Radu, Cristi Martin și Cosmin Dinu.

 

Chiar dacă au obținut doar mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Fran­ceză de la Bistrița Năsăud lotul buzoienilor s-a evidențiat prin cel mai mare punctaj la proba scrisă, prin Mihai Caloean (clasa a IX-a, Colegiul Național „M. Eminescu”, profesor coordonator Mirabela Fetic).
La aceeași competiție au mai obținut mențiuni Cătălina Nistor (clasa a XI-a, Colegiul Național „M. Eminescu”) – mențiune MEN, Cosmina Meșca (clasa a VII-a, Colegiul „Al Vlahuță”, Rm. Sărat) – mențiune special, Denisa Ciobanu (clasa a VIII-a, Colegiul „Al Vlahuță”, Rm Sărat) – mențiune specială.

 

 

La Olimpiada Națio­na­lă de Limba Spaniolă de la Orăștie, doi elevi buzoieni au obținut un premiu III și două mențiune special. Este vorba despre Evelyn Onuț (clasa a XII-a, Colegiul „M. Eminescu”) – premiul III, Andra Șerban (clasa a IX-a, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”) mențiune specială și Andrea Lucia Cîrstea (clasa a IX-a, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”) – mențiune specială.
Toți elevii participanți la etapa naționala a olimpiadei de limba ­spa­niola au fost coordonați de către prof. Mariana Dobre.

 

După reușita elevilor de la clasa de Teatru la olimpiada națională, Liceul de Arte „Margareta Sterian” s-a ­evi­dențiat la alte două competiții naționale dedicate instituțiilor de învățământ de artă. Este vorba despre Olimpiada de Teorie Muzicală și Muzică Instrumentală, de unde reprezentanții Buzăului s-au întors cu trei Premii II:
*Adrian David (clasa a XI-a – teorie – dicteu-solfegiu), profesori Marilena Nicolescu și Mihai Nițescu
*Valentina Tănăsoiu (clasa a XI-a – teorie-solfegiu-dicteu), profesor Marilena Nicolescu
* Robert Dumitru (clasa a VIII-a – chitară), profesor Marius Răgălie
De asemenea, la Olimpiada Națională de Arte Vizuale elevii Liceului de Arte Buzău au obținut următoarele distincții:
* Premiul II – Silvia Hlihor (clasa a XII-a – pictură), profesor  Răzvan Mihalcea
* Mențiune – Roxana Iliescu (clasa a XI-a – arte textile), profesor  Georgeta Hlihor
* Premiul special – Gabriel Ghiță (clasa a XII-a – pictură  monumentală), profesor Valeriu Șușnea

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker