Un colţ de lume redat în zeci de lucrări de artă de către unii dinte cei mai cunoscuţi artişti plastici români şi de artişti străini. Este vorba despre satul Boholţ, din judeţul Braşov, o localitate cu puţini locuitori, dar cu o atestare documentară de 700 de ani. Pentru a prezenta ţării întregi locul său natal, omul de afaceri Vasile Joantă finanţează de câţiva ani o tabără de creaţie la care iau parte artişti cunoscuţi ce redau pe pânză imagini din satul Boholţ. Lucrările de artă sunt strânse în cadrul unei expoziţii ample, care, săptămâna trecută, a poposit şi la Buzău, la Galeriile de artă „Ion Andreescu”.

La eveniment au fost prezenţi colecţionarul Vasile Joantă, artiştii gălăţeni Gheo­rghe Miron şi Denis Brînzei, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP ) Buzău, Valeriu Şuşnea şi primarul Constantin Toma.

O mărturie pentru generaţiile viitoare

„Satul acesta a început să îmbătrânească şi oamenii s-au rărit. Mai are încă aerul de sat românesc. M-am gândit cum aş putea să păstrăm pentru generaţiile care vin o memorie materială? Am decis să încerc cu prietenii de la Galaţi, apoi cu prieteni din afară, din Polonia, să organizez această tabără de creaţie, <Pro Boholţ>. Am ajuns la ediţia a şasea. Satul nu a avut niciodată mai mult de 200-250 de case, dar în 2015 a sărbătorit împlinirea a <250 de ani de şcoală continuă>“, a declarat colecţionarul Vasile Joantă.

Lucrările care spun povestea caselor, a locurilor şi a oamenilor din Boholţ pot fi admirate în expoziţia de la Buzău până la sfârşitul lunii.

„Este o tabără într-un sat foarte interesant din zona Ardealului. Artiştii vin acolo, se documentează, şi puteţi vedea pe simeze ce minune de lucrări iau naştere. Sunt case care poartă amprenta satului tradiţional ardelenesc. De asemenea, artiştii au abordat şi natura statică şi portretul”, a declarat preşedintele UAP Buzău, Valeriu Şuşnea.

„Nişte oameni care te salută cu zâmbetul pe buze“

„Pictam un drum din sat şi un om care venea de la prăşit trece pe lângă mine şi îmi spune hâtru: <Domnule, ceva mai urât nu ai găsit de pictat?>. El nu avea de unde să ştie că eu caut forma plastică. Am găsit acolo oameni minunaţi, care te salută cu zâmbetul pe buze, oameni primitori. L-am pictat chiar şi pe acest om despre care v-am povestit, care împlinea atunci 87 de ani”, a declarat artistul Gheorghe Miron.

„Avem datoria cu toţii să facem educaţie“

„Iniţiativa domnului Joantă este una extraordinară şi Doamne ajută să se ia la cât mai multă lume în ţara asta. Aceste lucrări vor rămâne pentru totdeauna şi vor duce mai departe flacăra românismului. Avem datoria cu toţii să facem educaţie, pentru că fără educaţie nu suntem nimic”, a declarat primarul Constantin Toma.

DISTRIBUIȚI
loading...