Legea la Rm. Sărat nu o fac autorităţile, ci şmecherii care sfidează orice regulă şi se folo­sesc, nederanjaţi, de bunurile publice, fără ca nimeni să-i tragă la răspundere. Doar când presa îndrăzneşte să tulbure liniştea celor care se cred stăpâni peste oraş, beneficiind de protecţia celor care ar trebui să-i tragă la răspundere, cei în drept mimează câte ceva. O dovadă că oamenii legii au tot mai puţină autoritate în faţa clanurilor de rromi cu aere interlopi din Rm. Sărat este un caz semnalat, luni, de cetăţeni de pe strada C.I. Parhon, deranjaţi de mirosul insuportabil care vine dinspre un imobil din zona lor în care sunt crescute bovine.

Culmea, terenul respectiv a intrat în proprietatea primăriei râmnicene la sfârşitul anului trecut, anterior fiind un teren abandonat, însă nimeni nu a luat vreo măsură de evacuare, deşi reprezentaţii poliţiei locale dau de înţeles că problema este cunoscută la nivelul instituţiei. „Vă rugăm să ne ajutaţi şi să semnalaţi public faptul că în Municipiul Râmnicu Sărat la adresa Str. C.I. Parhon, nr. 14B sunt adăpostite temporar şi ulterior comercializate fără forme legale animale (bovine).

Imobilul unde sunt adăpostite animalele aparţine Primă­riei Municipiului Râmnicu Sărat, activităţile ilegale desfăşurându-se cu ştiinţa şi cu acordul tacit al reprezentanţilor acestei instituţii. Persoana care desfăşoară activităţile menţio­nate mai sus ocupă abuziv imobilul, acesta învecinându-se cu spaţii de locuit (5 case).

Odată cu încălzirea vremii, locuitorii din zonă nu mai suportă mirosul gunoiului de ­graj­d, locaţia respectivă nefiind autorizată pentru astfel de activităţi şi neavând niciun fel de utilităţi.

Este inadmisibil ca în zona B a oraşului să fie desfăşurate astfel de activităţi, mai ales în condiţiile în care Str. C.I. Parhon este adiacentă celui mai mare bulevard din municipiu (B-dul Eroilor)“, este mesajul trimis redacţiei de unul dintre riverani.

Oamenii  din zonă spun că au sesizat în dese rânduri autorităţile, dar nimeni nu a luat vreo măsură.

Bătăi pe umăr din partea Poliţiei Locale

Investigaţia declanşată a tulburat însă liniştea celor care şi-au văzut nestingheriţi de treabă luni bune.

După ce o echipă de jurnalişti TV SUD-EST, sesizaţi de asemenea despre situaţia de pe terenul respectiv, a demarat o anchetă jurnalistică, surpriză, animalele au dispărut chiar înainte să ajungă la faţa locului inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Anterior, reprezentanţii DSVSA au fost asiguraţi de responsabili ai Primăriei Rm. Sărat că nu ştiau că pe terenul proprietate publică sunt adăpostite animale. Foarte grav, spunem noi, având în vedere că dinspre Poliţia Locală, informaţia era alta. „Le-am pus în vedere acelor indivizi care cresc aceste animale să ­res­pecte normele minime de igienă, respectiv să facă curat, să menţină curăţenie, astfel încât să nu creeze un disconfort. La vremea respectivă s-au conformat. Acum nu ştiu ce aţi sesizat dumneavoastră la locul cu pricina, noi ne-am sesizat şi vom face o verificare asupra acestor persoane“, a declarat pentru TVSud-Est Viorel Stănărângă, poliţist superior Compartiment Mediu din cadrul Poliţiei Locale Rm. Sărat. Zis şi făcut, doa,r că ia animalele de unde nu-s. Luni, în jurul prânzului, inspectorii DSVSA care au mers la terenul cu pricina însoţiţi de poliţişti locali nu au mai găsit decât gunoiul lăsat în urmă de animale. Totuşi marţi, a fost identificat şi aşa-zisul deţinător al animalelor, patru la număr, care erau adăpostite ilegal pe terenul primăriei, şi amendat pentru disconfortul creat riveranilor şi nicidecum pentru că ar fi ocupat ilegal terenul primăriei. Este vorba despre un anume Sali Moni, un tânăr de 30 de ani, care ar fi declarat oamenilor legii că de la Primărie nu a fost anunţat vreodată că terenul nu mai este abandonat şi că nu îşi poate ţine acolo vitele.

Autorităţile din Rm Sărat ar fi la curent cu ce se întâmplă în zonă încă de vara trecută, când cetăţenii au fost la un pas de o revoltă, din cauza aceleiaşi situaţii, scriu jurnaliştii TV Sud-Est. Atunci responsabilii Primăriei au luat decizia să revendice acel teren, care nu aparţinea nimănui şi să-l treacă în proprietatea municipiului Rm. Sărat. Procedura a fost una de durată, însă din octombrie 2017, terenul aparţine legal Primăriei Rm. Sărat.

Suprafaţa cu pricina, de peste 1.300 mp, a fost scoasă deja la vânzare iar licitaţia urmează să se defăşoare la sfârşitul acestei luni, cu un preţ de pornire de 82.211 lei, fără TVA.

Cine sunt cei care au ocupat abuziv terenul

Localnicii spun că persoanele care au ocupat abuziv imobilul aparţinând Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat nu sunt străine nici reprezentanţilor Poliţiei Locale şi nici Poliţiei Municipale. La fel şi reprezentanţilor Primăriei care le-ar fi permis în mod tacit să-l utilizeze. „În fiecare zi, aproape permanent, un echipaj al Poliţiei Locale staţionează în apropierea locului respectiv (din motive ce ţin de restricţiile de tonaj în zonă)“, spune un cetăţean.

Cei care deţin animalele şi se ocupă cu comerţul acestora fac parte dintr-un clan de rromi spoitori, cunoscut în Rm. Sărat nu doar pentru astfel de activităţi ci şi pentru altele, mult mai grave.

De altfel, maşinile cu care sunt transportate animalele au fost văzute periodic în zonă, fiind parcate în apropierea imobilului cu pricina.

DISTRIBUIȚI
loading...