Actualitate

FOTO | Ora de istorie buzoiană: elevii seminariști, pași prin istorie în Cimitirul Eroilor

Elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău au ­asis­tat, miercuri, la o altfel de lecție de istorie, la Biserica Eroilor din Cimitirul Eroilor. Activitate a fost inclusă în programul ,,Ora de Istorie Buzoiană”, inițiat de Primăria Buzău anul trecut, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

În acest colț încărcat de istorie, cu profunde semnificații spirituale pentru oștirea română în general și pentru garnizoana Buzău în special, alături de primarul munici­piului Buzău, Constantin Toma, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, ge­ne­ral-maior Gheorghiță Vlad, a vorbit tinerei generații despre camarazii de arme trecuți în eternitate, ,,acești făuritori ai unei pagini glorioase a istoriei naționale, prin sacrificiul lor suprem, au oferit un stăruitor exemplu de tărie sufletească, frumusețe morală și demnitate ostășească”. Comandantul marii unități a prezentat „Cartea de aur a Diviziei 5 Infanterie” în care sunt înscrise numele tuturor eroilor de război locali și o copie de pe actul de înființare a Bisericii Eroilor din Buzău.

Tot în cadrul proiectului educațional, comandorul în rezervă Marius Nicoară a prezentat istoricul Cimitirului Eroilor din Buzău, inaugurat la 8 octombrie 1931 și în care se odihnesc rămă­șițele pământești a 7.867 de eroi necunoscuți și a altor 1786 eroi: 134 români, 753 germani, 744 austro-ungari, 136 ruși și bulgari, 14 turci și cinci italieni.

„Ora de istorie buzoiană”, proiectul inițiat de către Primăria Buzău, reprezintă o omagiere a eroilor căzuți la datorie pentru patrie și, tot­odată, un moment important de apreciere a eforturilor tuturor românilor pentru cei care și-au sacrificat tinerețea și sănătatea pentru țară, bravii noștri ostași. Lor le datorăm din plin prețuirea, dragostea și recunoștința noastră supremă.

Joi, de Ziua Înălțării Domnului, Garnizoana Buzău, în parteneriat cu Fundația „Sfântul Sava de la Buzău”, Inspectoratul Școlar Jude­țean, Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” și Primăria municipiului Buzău,  a organizat ceremonii ­mi­litare și religioase dedicate Zilei Eroilor.

De la ora 12,00, la „Domul Central” din Cimitirul Eroilor, a fost organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori, iar de la ora 13,30, au fost depuneri de coroane de flori la bustul Generalului Ștefan Gușă din localitatea Spătaru, iar militarii Batalionului 52 Operații Speciale „Băneasa-Otopeni” au depus de coroane de flori la monumentul dedicat eroilor buzoieni căzuți în Afganistan din localitatea Dealul Viei.

Aseară, la fiecare cruce de erou din Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău, au fost aprinse candele.

În semn de recunoștință pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autoritățile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată, „cu mare fast religios, școlar, militar și național”, în Ziua Înălțării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor și ­ope­relor comemorative de război, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare națională a poporului român.

În această zi, se face pomenirea și cinstirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

În toate lăcașele de cult se trag clopotele la ora 12,00, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se păstrează un moment de reculegere în semn de oma­giu pentru eroii patriei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker