O nouă premieră chirurgicală a fost înregistrată, luni, la Spitalul Județean de Urgență. O fetiță de 12 ani cu paralizie cerebrală a fost supusă cu succes unei intervenții chirurgicale stomatologice, realizată de o echipă de medici ai celei mai mari unități sanitare buzoiene.

Directorul Claudiu Damian spune că, pentru realizarea intervenției asupra pacientei cu handicap sever, Spitalul Județean Buzău a încheiat un protocol de colaborare cu medical stomatolog Diana Radu: „Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a încheiat un contract de colaborare cu medicul stomatolog Radu Diana pentru realizarea intervenţiilor chirurgicale la persoanele încadrate cu handicap grav. Am hotărât ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău să încheie acest contract de colaborare, deoarece în luna mai am avut o solicitare de la mămică a unei fetiţe în vârstă de 12 ani, care suferă de paralizie cerebrală ataxică, care necesita o intervenţie chirurgicală stomatologică, respectiv un tratament dentar cu anestezie generală. La propunerea doamnei doctor Radu Diana, în colaborare cu echipa medicală din spital, s-a reuşit realizarea intervenţiei chirurgicale stomatologice a pacientei în vârstă de 12 ani”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian.

Solicitarea pentru operație a fost făcută de părinții micuței în luna mai, dar medicii din Spitalul Județean le-au transmis inițial părinților că operația nu se poate realiza, deoarece spitalul nu are medic stomatolog. Pentru că familia nu putea suporta costurile unei astfel de intervenții într-o clinică privată, conducerea spitalului a decis să încheie un protocol cu un medic stomatolog ca să poată realiza totuși intervenția.

Luni dimineață, echipa de medici formată din dr. Diana Radu, medic stomatolog, dr. Doiniţa Radu, medic primar Chirurgie Buco-Maxilo-Facială şi dr. Florin Năstase, medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă, a realizat operaţia copilului cu handicap grav, intervenție chirurgicală care a durat aproximativ o oră și jumătate, iar pacienta a rămas internată pentru supraveghere pe secţia ORL.

„Ne bucurăm că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău se întâmplă astfel de evenimente şi dorim ca pacienţii care ajung la spital să aibă încredere că aici vor găsi medici care să le poată rezolva problemele şi, nu în ultimul rând, vor găsi calitate în actul medical. Vreau să mulţumesc d-nei dr. Radu Diana, pentru că a acceptat să colaboreze cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, pentru faptul că s-a implicat în rezolvarea acestui caz. Mulțumesc totodată întregii echipe medicale care a finalizat cu succes această intervenţie chirurgicală stomatologică”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian. Acesta a mai spus că are în plan înființarea, la Unitatea de Primire Urgențe, a unui cabinet de urgențe stomatologice, cel mai probabil după finalizarea noii secții a UPU.