Reprezentanţii Liceului Agricol „Dr. C. Angelescu” au continuat, week-endul trecut, activităţile dedicate Zilei Ştafetei, eveniment naţional care are rolul de a facilita copiilor participarea la deciziile importante ce le pot  influenţa viaţa şi comunitatea în care trăiesc. Este vorba despre un proiect ce constă în preluarea „ştafetei” de la cei pe care elevii îi consideră mentori în meserii pe care şi-au propus să le urmeze.

La Liceul Agricol, Ziua Ştafetei a debutat săp­tămâna trecută cu doi elevi de clasa a X-a care vor să devină fotbalişti, şi cărora profesorul Alina Ştefănescu, coordonatoarea proiectului, le-a oferit şansa de a petrece o zi alături de echipa preferată, Dinamo Bucureşti.

La câteva zile distanţă, alţi elevi ai liceului buzoian au avut şansa să cunoască personal reprezentanţii unor profesii pe care vor să le urmeze şi să vadă cu ochii lor în ce constau meseriile preferate. Astfel, Andreea Gherghe a preluat „ştafeta” meseriei de poliţist de la subcomisar de politie Emilia Mi­hăilescu,  din cadrul Com­partimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii al Inspectoratului Ju­deţean de Poliţie Buzău, Ana Moldoveanu a petrecut o zi în calitate de ghid turistic la Agenţia de turism „Briant”, Ana-Maria Jipa a fost notar pentru o zi la biroul notarial „Vasile Victor & Asociaţii”, Mihaela Buga a descoperit ce presupune meseria os­pătar la Restaurant Garden, Valentina Lă­zărescu a fost hair-stylist pentru o zi la Salonul Phoenix, iar Ionela Stan a preluat ştafeta de medic de la dr. Luminiţa Drăguşin. Alte două eleve care vor să urmeze o carieră didactică au preluat ştafeta chiar de la cadre didactice din Liceul Agricol. Este vorba despre Angelina Nikolaou, care a preluat „ştafeta” de director al liceului de la  prof. Daniela Codreanu, şi Ştefania Dobre, care a fost profesor pentru o zi.

„Ziua ştafetei – Acum decid eu!”, tradiţie de şase ani

Drepturile copiilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le priveşte viitorul, de a-şi exprima propriile opinii şi de a fi ascultaţi de către adulţi sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internaţional prin Convenţia ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 noiembrie 1989 şi ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

În semn de recu­noaş­tere a acestor drepturi, în luna noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), „Fundaţia Terre des hommes” desfăşoară campania “Ziua Ştafetei – Acum decid eu!”, prin care copii şi tineri din întreaga ţară sunt sprijiniţi de adulţi să-şi afirme aspiraţiile pentru viitor şi să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

DISTRIBUIȚI
loading...