Un concert cu multe amin­tiri frumoase! De asta a avut parte Nicu Alifantis în weekend, evenimentul desfășurându-se în unitatea militară de transmisiuni din Buzău, unde în urmă cu 45 de ani celebrul artist a făcut stagiul militar. Potrivit ,,Ora Armatei”, Alifantis a concertat la Buzău pentru militarii de astăzi, alături de trupa ZAN, și a oferit ulterior declarații despre peripețiile trăite în respectiva unitate militară.

A frecat wc-urile cu periuța de dinți

„Eram la oaste la Buzău și mă săturasem să tot iau bobârnace că săream gardul. Îmi ­amin­tesc că avem un caporal, Deliu, nu am să-l uit cât voi trăi, de la Craiova, un oltean foarte hotărât. Eu am sărit gardul, m-am dus și am cântat la Flacăra (n.r. , cenaclul) și dimineață eram acolo la program. Nu mi-a dat prin cap că o să apară revista. A apărut cu poza mea acolo. Ăstă atât m-a așteptat dimineața. Avea revista în mână, o bătea de palmă și zicea: < Eee, au venit artiștii. Să vedem ce mai avem pe la sectoare>. Și frecam la wc-uri cu periuța de dinți”, a povestit Nicu Alifantis în urmă cu ceva timp în cadrul unui interviu pentru Antena Stars.

Alifantis a ales să facă sta­giul militar din cauza părinților săi, care nu erau de acord cu promovarea talentului său muzical, ei dorindu-și pentru băia­tul lor studii înalte, care să-i asigure o carieră certă. „Că să le închid gura alor mei, am dat de două ori – o dată în vară și o dată în sesiunea de toamnă – la Medicină, le-am demonstrat că sunt incapabil să fac treaba asta. Eu văzându-mi, discret, în continuare, de treaba mea cu muzica, lucru care nu-i încânta foarte tare. Până la urmă, că să scap de gura lor, m-am cerut în armată. Și am ajuns la Transmisiuni, la Buzău. Tot a fost bună și chestia asta, din mai multe puncte de vedere. Sigur că nu era pe gustul meu, dar mi-a plăcut, ca idee, că acolo eram eu cu mine și trebuia să înfrunt o groază de obstacole care mi se păreau absurde”, a mai povestit artistul pentru Digi24.

 „Aurelian Andreescu a făcut armata aici. Bagă-ți mințile-n cap!”

Însă dincolo de orice obstacol, Alifatis recunoaște că stagiul în armata a venit la pachet cu beneficii neașteptate. În primul rând a învățat Morse, apoi și-a lăsat mustață și acolo i-a cunoscut pe unii dintre oamenii extraordinari din viață lui.

„Era comandantul unității, colonelul Pană. El mi-a dat un bilet de voie în alb, de câte ori aveam de mers la Cenaclul Flacăra, pentru că eu, ca fraierul, când am debutat la Flacăra, în ‘74, eram în concediu de la oaste.  Separat de permisii și alte alea”, a recunoscut folkistul.

Nicu Alifantis a rămas celebru în armată nu doar prin „actele de insubordonare”, ci și prin seriozitate și prezență, dar și prin talentul muzical. Și pentru aceste lucruri stă martor următoarea întâmplare, povestită cu tâlc tot de artist.

„Locotenentul Iacob, Dumnezeu să-l odihnească, un băiat tare bun, și ăsta, era și șmecher, era haios rău de tot, mie mi-a plăcut tare mult de el, m-a chemat într-o zi și-a zis: <Băi, soldat! Tu știi, bă, cine a făcut armata în unitatea asta?>. <Nu știu, să trăiți!>. <Aurelian Andreescu! Bagă-ți mințile-n cap!>. După un timp, Gyuri Pascu povestea, Dumnezeu să-l odihnească, că el a ajuns și-a făcut armata în aceeași unitate. Tot Iacob l-a luat: <Băi, soldat! Tu știi cine a făcut armata aici?>. <Nu știu, să trăiți!>. <Alifantis, bă, bagă-ți mințile-n cap!>”, a mai povestit celebrul folkist.

DISTRIBUIȚI
loading...