În faţa unei săli aproape arhipline, reprezentanţii Teatrului Naţional „M. Eminescu” din Chişinău au des­chis, luni seară, Festivalul „Chişinău pentru Buzău”, eveniment ce a coincis cu inaugurarea sălii de spectacole „Vladimir Maximilian”. Spaţiul din Casa de Cultură a Sindicatelor, unde ani buni a funcţionat un magazin de mobilă, şi-a recăpătat strălucirea de altădată, sutele de spectatori buzoieni fiind întâmpinaţi luni seară de o formaţie instrumentală compusă din patru viori şi un violoncel.

Aproape 500 de buzoieni au participat la prima ediţie a festivalului care se vrea a deveni o tradiţie, o colaborare permanentă în actorii din Chişinău şi Buzău. Noul administrator al sălii, cel care a concesionat sala, Sorin Tudor, a mărturisit că lucrările de renovare vor continua, urmând ca în viitor toate scaunele să fie schimbate şi să fie montată o instalaţie proprie de încălzire.

Festivalul a fost deschis de primarul Constantin Toma, Primăria Buzău fiind finanţatorul festivalului, şi de Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional din Chişinău.

„Mobilă şi durere”

„Ce putem spune despre această seară… <Mobilă şi durere>. Staţi liniştiţi nu este piesa lui Teodor Mazilu, jucată la NOTTARA, ci a fost o rea­litate buzoiană. Până acum trei luni de zile aici se vindea mobilă. În ceea ce priveşte durerea, am chemat un <medic> faimos, Teatrul Naţional <Mihai Eminescu> din Chişinău. În acest an avem, pentru că nu s-a terminat anul, 100 de evenimente închinate sărbă­toririi Centenarului Marii Uniri, din acre 20 de evenimente sunt închinate marelui patriot Alexandru Marghiloman care a făcut posibilă unirea cu Basarabia. Fiecare eveniment în parte a încercat să pună în valoare oameni şi locuri sfinte pentru români. Suntem acelaşi neam şi trebuie să ne păstrăm identitatea naţională şi să ne respectăm valorile. O astfel de mare valoare este Teatrul Naţional din Chişinău care duce flacăra românismului acolo în Basarabia, şi nu este deloc uşor”, a spus primarul Toma pe scenă, în deschiderea festivalului.

La rândul său, directorul teatrului din Chişinău a spus că se simte onorat să se afle la Buzău.

„Acum 100 de ani, Constantin Stere, de la tribuna Sfatului Ţării, spunea că nicio picătură, de energie umană, investită în cultura română nu este risipită în zadar. Faptul că în anul Centenarului Unirii suntem invitaţi de domnul primar aici, la Buzău, este o onoare pentru Teatrul Naţional din Chişinău. Să sărbătorim împreună împlinirea a 100 de ani înfăptuirea României Mari”, a spus Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional din Chişinău.

În prima seară a festivalului, luni, s-a jucat spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, iar marţi, spectacolul „Balamucul vesel” de S.T. Burke. Festivalul „Chişinău pentru Buzău” se încheie miercuri seară, cu spectacolul „În ochii tăi fermecători” de Gib Mihăiescu.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Lăudabilă inițiativă dar din informațiile pe care le am știu că această clădire nu are autorizație ISU. Ce facem cu siguranta spectatorilor și a actorilor?

Comments are closed.